Pernille Ekeløf
SPONSORERET indhold

“Det er en gave at få lov at tænke i stilhed”

Pernille Ekeløf, 40, var på sit første yogaretreat for halvandet år siden. Siden har hun været af sted adskillige gange, senest på Anahata Yoga Center på Møn. Her tilbragte hun to en halv dag i komplet stilhed og fandt indre ro.

Af: Charlotte Wendt Jensen
29. sep. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

De seneste fem år har yoga været en fast del af min hverdag, og ved siden af mit job som psykolog, har jeg uddannet mig til yogalærer og underviser to gange om ugen. Det at tage på retreats hjælper mig til at få inspiration til min egen yogapraksis og give mig ideer til forskellige nye stillinger og øvelser, som, jeg kan mærke, er gode for mig, samtidig med at jeg får mulighed for at videreuddanne mig i forskellige nye yogaretninger.

– Yoga taler til noget helt grundlæggende i mig. Hver dag, når jeg laver yogaøvelser, kan jeg mærke, at jeg stille og roligt finder ind til et pejlemærke eller et indre kompas, som gør, at jeg kan skille skidt fra kanel. Det giver mig samtidig et velvære og en ro til at tackle de svære ting, der måtte komme. Det er svært at forklare, for det er på en måde ordløst, men det giver mig en forbindelse til min sansning og min krop, så jeg bedre kan manøvrere ude i verden.

– Der er et helt særligt lys på Møn. Fra centeret er der havudsigt og kun 300 meter ned til vandet, og rundt om huset er der små urtehaver og roser og masser af små, afslappende kroge. Omgivelserne betyder rigtig meget for at finde ro. Det, at man bare kan gå en tur og hoppe i havet, gør, at du føler den forbindelse til naturen, som vi alle sammen har. Det er først efter, at jeg er blevet voksen, at jeg virkelig fornemmer den forbindelse, og det lader mig op at gå en god tur ved stranden eller have fødderne i græsset.

– Programmet er det samme alle dage på retreatet, uanset om det er stilledag eller ej. Vi står op, drikker citronvand og gurgler munden i kokosolie, hvorefter vi starter på morgenyoga og åndedrætsøvelser. Midt på dagen er der meditation eller yoganidra, som er en form for yogasøvn, hvor du bliver dybdeafspændt. Aftenen står igen på yoga og derefter sang, dans og lydhealing. I løbet af alle dage skiftes vi til at stå for forskellige gøremål som opvask og at lave frokost og aftensmad.

LÆS OGSÅ: Sig tak og bliv lykkelig

– På retreatet arbejder vi meget med musik, som, jeg synes, er super fedt. Jeg har altid været glad for musik og spiller meget selv, og for mig er det en enkel måde at skabe resonans med hinanden. Lyd kan noget helt særligt i kroppen. Hvis jeg selv chanter, eller der bliver chantet omkring mig, kan jeg mærke, at lyd er vibrationer. Det går ind og løsner op i kroppen på en anden måde, end yogastillinger kan.

– Det var meget, meget berigende for mig at gå ind i stilheden. Det er ligesom at være med sit eget jeg hele tiden, og samtidig virkede det helt naturligt at være stille sammen som en gruppe. Der kommer en fælles accept af bare at være ved siden af hinanden og på den måde en stærk fornemmelse af at være sammen, selvom man ikke kommunikerer. Mange af de sociale og høflige koder, som vi ikke går og tænker over til hverdag, alle vores nonverbale signaler bliver skrællet helt væk, fordi vi bliver instrueret i ikke at kigge hinanden i øjnene, nikke til hinanden eller lave tegnsprog. Det skaber en mulighed for virkelig at komme i retræte.

– Det er en gave at få tid til at tænke i stilhed. Det bringer tanker frem, som ikke normalt er der, fordi det tillader en opmærksomhed, som ikke er mulig i en travl hverdag. Og så er det fantastisk bare at være sig selv og være til. Ikke at være mor, hustru eller kollega.

– Vi gik nogle stilhedsmeditationer, hvor vi mærkede grundigt efter, hvilket tempo kroppen ville gå i. Det gav tid til at lægge mærke til ting i naturen på en anden måde, end når man skynder sig af sted. Det kunne være en fin, lille blomst eller en sky med en bestemt form. Det var meget berigende, fordi man bliver mere opmærksom på den skønhed, der findes. Det er fantastisk at blive fyldt af det, i stedet for at være optaget af ting vi skal nå eller opnå.

– Det kan være svært at bevare roen, når hverdagen starter op igen, men jeg tager erfaringerne med mig. Jeg tænker tit over en sætning, som min yogalærer engang formulerede over for mig: "Tænk over, om du kan tilbyde mere end stilheden." I stedet for at tænke, at det er vigtigt, at alle hører, hvad jeg siger, så oplever jeg, at jeg faktisk får mere ud af et samvær, hvis jeg lytter lidt mere. Mange gange sidder jeg derfor lidt mere tilbagetrukket og observerende, men også med en meget tilstedeværende indstilling, som, jeg føler, er meget værdifuld. 

LÆS OGSÅ: Vibeke gik Carminoen: “Jeg har fundet en helt ny fred”

LÆS OGSÅ: En uge på et munkekloster i Burma gjorde Josephine lykkeligere

LÆS OGSÅ: Maria-Therese blev syg af at please andre