Det siger videnskaben: Derfor elsker vi blomster!

Det siger videnskaben: Derfor elsker vi blomster!

Det er et faktum, at blomster gør mennesker glade. Men hvorfor? Det har kloge forskere nu kigget på.

Blomster gør os glade! Vi smiler per instinkt, når vi får en frisk buket blomster af kæresten eller veninden. Selv, når vi køber dem selv, vækker det en følelse af glæde. Der er tale om (selv)forkælelse på linje med kvalitetschokolade, men hvor den lille eufori, som chokoladen vækker i os, giver sig selv, kan det måske undre, hvorfor blomsterne per instinkt skaber så meget glæde og velvære? Det spørgsmål har videnskaben også stillet sig selv.

I 2005 gjorde man på amerikanske Rutgers University en række forsøg, der først og fremmest slog fast, at der rigtig nok var en direkte sammenhæng mellem blomster og følelsen af glæde.

I et af forsøgende gav man 122 mænd og kvinder enten en blomst, en kuglepen eller ingenting, mens de stod i en elevator. De, der fik en blomst, havde overvejende tendens til at smile mere, snakke mere og sågar stille sig en smule tættere på blomstergiveren end dem, der ikke fik en blomst.

Forskernes konklusion var den gang, at blomstens egentlige funktion altid havde været at skabe glæde. Den følelse er så dybt indlejret i os, at blomsterne per instinkt den dag i dag vækker en lille lykke i os. For ret beset er blomster jo ukrudt, og nogle blomstersorter vil naturen ikke en gang pollinere i dag. Deres overlevelse har altså afhængt af menneskets omsorg. Derfor har det været blomsterne, som man op gennem historien har ment var for smukke til at uddø, der er overlevet.

-Vores hypotese er, at blomsterne spiller på det emotionelle (hos mennesker, red.). De gør os lykkelige, fortalte Terry McGuire, en af forskerne bag projektet fra Rutgers University den gang til sitet livescience.com. Han fortsatte;

-De er kanal til en form for nydelse, og vi har gennem historien sørget for dem som en slags kæledyr. På dem måde er de blevet ligesom kæledyr. De er moderjords kæledyr.

Et sammenspil mellem historien og hjernes kemi
For den amerikanske professor i psykologi og forfatter til flere bøger om den menneskelige hjerne, Loretta G. Breuning, skal blomsternes evne ud i at skabe lykke ses som et sammenspil mellem historien og hjernes kemiske processer. Det skrev hun tidligere i år i det amerikanske psykologimagasin 'Psychology Today'.

Ifølge hende går blomsterne nemlig ind og trykker på nogle af hjernens glædeshormoner- og stoffer. Nærmere betegnet er der tale om hormonet oxytocin samt stofferne dopamin og serotonin.

Stoffet dopamin er et signalstof, der udløses ved forventningen om en belønning. I tidligere tider var blomsterne et tegn på netop det, fordi deres opblomstring markerede afslutningen på den kolde og ofte kostfattige vinter. Selvom vi i dag har mad nok året rundt, så er forventningens glæde fortsat så dybt indlejret i os mennesker, hvorfor vi udskiller stoffet dopamin, forklarer Loretta G. Breuning.

Sådan sikrer du glædesfølelser hver eneste uge hele vinteren

Hos online blomsterbutikken POSY kan du på abonnement få leveret friske buketter af dopamin, serotonin og oxytocin hver uge – bedre kendt som blomsterbuketter. POSY er skabt af Interflora, der har leveret blomsterlykke til danskerne i over 70 år, og hos POSY kan du altså få leveret en frisk buket til dig selv eller en god veninde hver eneste uge, hver anden uge eller hver fjerde uge. Du kan selvfølgelig også bare sende eller modtage en enkelt buket i stilarten MARK, KLASSISK eller NORDISK. POSY har blomsterdekoratører i hele Danmark og kan derfor levere samme dag, hvis bestillingen sker inden kl. 14. 

Samtidig er blomsterne over tid blevet et symbol på kærlighed. Vi giver blomster til dem, vi holder af. Når vi oplever kærlighed i en eller anden form, udløses hormonet oxytocin. Hormonet kaldes også for krammehormonet, da det siges at udløses, når vi krammer i mere end 30 sekunder. Blomsterne vil som symbol for en kærlighedserklæringen stimulere hjernens oxytocin, skriver Loretta G. Breuning. Hun mener, at de samtidig minder os om vigtigheden af have nære og kærlige relationer i livet. Den omsorg, vi giver blomsterne, minder os om den omsorg, vi skal give vores relationer i livet. 

Til sidst er der stoffet serotonin. Undersøgelser har vist, at serotonin udløses, når vi føler, at vi er vigtige for vores venner og familie. En enorm vigtig følelse for alle mennesker, forklarer psykologiprofessoren. Det er bl.a. derfor, at vi i alle slags kulturer og folkefærd har dyrker et ritual som fødselsdagen. Men blomsterne er med til at understøtte disse ritualer, skriver Loretta G. Breuning. Om du giver blomster, modtager dem eller køber dem til dig selv, så giver de dig en følelse af, at du betyder noget i en social sammenhæng.  

Kilder; www.livescience.com, www.psychologytoday.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster