dronning Anne-Marie 75 år

Foto: Heidi Lundsgaard "Det er da muligt, at det er hemmeligheden," siger en taknemmelig dronning Anne-Marie om den værdi, som både hun og hendes mand har fået med sig fra barndommen.

Dronning Anne-Marie om én særlig ting ved sin familie: ”Jeg takker min gud og skaber for det”

”Vi har ændret os sammen,” fortæller dronning Anne-Marie om forholdet til sin mand, som hun blev gift med som 18-årig. Ordene falder i et stort interview i denne uges udgave af Hendes Verden i anledningen af hendes 75 års-fødselsdag.

I denne uge fylder dronning Anne-Marie 75 år.

Selv om livet i Grækenland i dag er stilfærdigt, har hendes liv indimellem været stormomsust og turbulent. Men som en sikker havn har hun altid haft den mand, hun forelskede sig i som purung teenager.

Det fortæller hun i denne uges Hendes Verden, hvor hun bliver spurgt om, hvem der gennem årene har fundet verden til hendes hjerte?

”Det er nemt at svare på, for det har min mand, kong Konstantin. Vi er meget tæt knyttede, og vi har været heldige. Min svigermor sagde altid: ”Hvert menneske har en stjerne”, og jeg er så heldig, at min er Konstantin. Det var ikke noget, vi havde planlagt, for han havde bare set et billede af mig, men derfra til at forelske sig i et andet menneske… det er noget helt andet,” siger dronning Anne-Marie.

For det vakte i sin tid opsigt, da parret forelskede sig i hinanden.

I 1959 mødte den 19-årige kronprins Konstantin den 13-årige Anne-Marie for første gang under et besøg i København.

De blev officielt forlovet nogle måneder efter, hun var fyldt 16 år. Men dengang afviste kong Frederik den 9. at give sin datter en særlig tilladelse, så hun kunne blive gift i sin unge alder.

Derfor måtte parret vente, til hun blev myndig, og tre uger efter hun fyldte 18 år, holdt de bryllup den 18. september 1964 i Athen, hvorefter Anne-Marie blev dronning af Grækenland.

Siden har de fået fem børn og levet et lykkeligt ægteskab, også selvom det græske monarki blev afskaffet i 1974, og de måtte flygte ud af landet.

Fået vigtig værdi i opvæksten

Der er særligt én ting, som dronning Anne-Marie i dag er dybt taknemmelig for.

”Både han og jeg har ændret os med årene, men vi har ændret os sammen. I det hele taget er hele vores familie tæt knyttet til hinanden. Selv de to yngste børn, som er meget yngre end de tre ældste, endda også deres ægtefæller. Jeg takker min gud og skaber for det sammenhold, vi har. Alle svigerbørnene kan med hinanden og de andre børn. Der er ingen jalousi mellem dem, og på den måde er vi meget heldige,” fortæller hun til Hendes Verden.

Familiens tætte bånd vurderer hun kan skyldes en meget vigtig værdi, som både hun og hendes mand har fået med sig fra deres egen opvækst.

”For mig er det vigtigste familien, og sådan var det også i både min og min mands barndom. Vi er to personer, som begge er opdraget til familiesammenhold, og det er da muligt, at det er hemmeligheden. Måske hjalp det også, at vi havde tid til vores børn. Hvis vi var forblevet i Grækenland, og min mand var forblevet konge, havde vi ikke haft så meget tid til børnene, som vi fik,” forklarer dronning Anne-Marie til ugebladet.

Læs hele det STORE interviewet med dronning Anne-Marie i ugens Hendes Verden. Her fortæller hun også om ikke har set sine børn i et halvt år, om at have dårlig samvittighed overfor sin ældste datter – og om at hun nok havde fået et arbejde med børn, hvis hun ikke var blevet dronning.

Hendes Verden er i butikkerne fra mandag 30. august

Hendes Verden forside dronning Anne-Marie.jpg

Fakta

  • Dronning Anne-Marie er 75 år den 30. august og er dronning Margrethes yngste søster
  • Blev som 18-årig gift med den græske kong Konstantin. Efter et militærkup i 1967 forlod parret Grækenland og boede i mange år i Italien og England, inden de i 2013 vendte hjem til Grækenland og i dag bor på Peloponnes.
  • Dronning Anne-Marie og kong Konstantin har fem børn.
  • Hendes officielle titel er i dag "eksdronning", men familien omtaler hende forsat som "dronning".
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Kongelige, Kærlighed og Familieliv