Vi mødte popsangerinden Dua Lipa i København

Foto: Nicole Nodland

Dua Lipa: "Det var den eneste måde, jeg følte, at jeg kunne slå igennem på"

Den engelsk popprinsesse er blevet kaldt den nye Lana del Rey og storhitter i England - men kender du hende?

Dua Lipa ser ud som om, hun lige er trådt ud af en musikvideo.

Den unge popsangerinde er iført lange røde læderstøvler, en kort grøn laknederdel og tung makeup med masser af eye-liner, mørk øjenskygge og markerede øjenbryn, da vi møder hende tirsdag eftermiddag til et interview på Hotel Phoenix i indre København.

Det er dagen efter en koncert i Lille Vega, hvor sangerinden optrådte med nogle af sine hits - sange som "Be the One" fra 2015, der har givet hende en plads på BBCs prestigefyldte "Sound of 2016"-liste, som holder øje med upcoming kunstnere, og nummeret "Hotter Than Hell" fra i år, der har placeret hende i kategori med andre store stjerne som Ariana Grande og Bruno Mars på BBCs Radio 1.

LÆS OGSÅ: Lady Gaga åbner for første gang op om stor personlig hemmelighed

Det var Lana Del Reys managere, der opdagede Dua Lipa på Soundcloud i 2012, skriver BBC, så hendes første album, der udkommer til februar, har været længe undervejs.

Siden da har hun fået stor international opmærksomhed, blandt andet i USA, men også herhjemme hvor hun blev P3s uundgåelige i foråret med "Be the One", som har over 80 millioner views på Youtube.

På trods af sin unge alder virker Dua Lipa afslappet og hjemmevant i rollen som popstjerne, da vi sætter os i sofaen på hotelværelset i København til en snak om hendes karriere og drømme om fremtiden.

Foto: Nicole Nodland

Du er kun 21 år. Hvordan føles det at have lavet så store hits og være så succesfuld i så ung en alder?

Det er sindssygt, når du siger det sådan. Jeg tænker aldrig rigtig på det på den måde. Jeg tager det bare, som det kommer. Når der kommer en sang ud, så promoverer jeg den og afholder koncerter, og så er det sjovt at se, at koncerterne vokser hver gang, at publikum bliver større, og at de samme ansigter dukker op til flere koncerter. Det er spændende. Så det har været en sindssyg rutsjebanetur, men det har været rigtig sjovt.

Hvordan vil du beskrive din musik til folk, som ikke kender dig?

Jeg har beskrevet min lyd som "mørk pop", fordi jeg føler, at der er tale om en kontrast. Det mørke kommer fra en rå slags ærlighed og fra mange hiphop-indflydelser. Det flow der er i musikken og det lidt "rappede" i nogle af versene. Jeg er stor fan af J. Cole, Kendrick Lamar og ASAP Rocky. Det er mixet af det og så pop, hvor mine favoritter er Pink og Nelly Furtado. Da jeg først hørte Pink og Nellys musik, var det både meget poppet, men også ærligt, og der var en særlig coolness omkring det. Da jeg først hørte "Just Like a Pill" af Pink, blev jeg virkelig ramt, fordi den var så fantastisk. Det var en popsang, men der var en ærlighed, så man følte virkelig, at man lå der på køkkengulvet sammen med hende.

Hvordan adskiller du dig fra andre pop-artister?

Det er et svært spørgsmål. Jeg håber, at min stemme gør mig anderledes. Den er mere rå, og jeg kan nå de dybe toner. Jeg er ikke så god på de høje toner, men det er måske det, der gør den særlig og anderledes.

Dit album udkommer til februar næste år. Hvad kan vi forvente?

Det er meget selvbiografisk. Når det kommer ud, vil folk lære mig at kende, og så vil de for alvor forstå hele den "mørke pop"-vibe. For udover de sange, som folk måske har hørt i radioen, får man også helt ærlige singer-songwriter øjeblikke, der virkelig siger noget om mig.

Hvad er det for nogle temaer?

Der er mange forskellige temaer, du ved: Tidligere forhold, nuværende forhold, hjemve, stolthed over at være den man er. Der er mange forskellige ting, der gør dig til den kunstner, du er, alle dine livserfaringer, og så vælger man fra hukommelsen og får det ned på papir.

Foto: Nicole Nodland

Er din musik på nogen måde politisk? Er der nogen budskaber i den? Jeg lagde mærke til, at du er ude at demonstrere i én af videoerne.

Ja, men det er en kampagne for venlighed. Jeg er ikke en politisk talsperson, og jeg kommer aldrig til at blande det med musik, men hele pointen bag videoen var at tage en masse forskellige slogans – for eksempel ét fra Mean Girls-filmen, hvor de siger: "Du må ikke sidde hos os", som jeg ændrede til: "Du må gerne sidde hos os". Så det er en video, hvor jeg bare har det sjovt med mine piger, men det er en pigegruppe, som alle må være med i.

Du har tidligere arbejdet som model. Har det påvirket din musik på nogen måde?

Nej. Det var noget, jeg gjorde, da jeg var 15 år, fordi det var det eneste arbejde, jeg kunne få. Man må nemlig normalt først arbejde, når man er 16 år i England, hvis jeg for eksempel skulle arbejde i en tøjbutik eller den slags. Så jeg gjorde det et stykke tid, men så blev jeg ældre, og så begyndte folk at fortælle mig: "Hvis du vil gøre det her ordenligt, så skal du tabe dig", og det kunne jeg ikke lide at høre. Det gjorde mig ked af det, at der var noget, jeg ikke kunne gøre, fordi jeg skulle se ud på en bestemt måde. Og så får man det at vide, når man er 15 år og allerede er ved at gennemgå en masse forandringer i sit liv. Det er i forvejen en mærkelig alder, så det var ikke det værd, og det var heller aldrig mig at være model.

Så du har fundet din rette hylde nu?

Helt sikkert, og jeg har altid uploadet sange online. Det var altid mit mål (at synge, red.), og alle de jobs, jeg havde, op til det punkt, hvor jeg fik en pladekontrakt, havde jeg ikke, fordi jeg elskede at være tjener, eller fordi jeg elskede at arbejde i en tøjbutik, men for at holde mig oven vande.

Foto: Nicole Nodland

Og du flyttede hjemmefra som 15-årig fra Kosovo?

Ja. Jeg er født og opvokset i London, og så flyttede jeg til Kosovo som 11-årig. Som 15-årig besluttede jeg mig for at flytte tilbage til London og forfølge musikken, fordi det var den eneste måde, jeg følte, at jeg kunne slå igennem på en mere global skala.

Det er et virkelig modigt valg i en virkelig ung alder. Men din far laver også musik, ikke?

Jo, min far er musiker.

Hvordan har det påvirket dig?

Jeg voksede op i et musikalsk hjem, og jeg føler, at det helt sikkert har påvirket min beslutning om at blive kunstner. Der var altid musik i hjemmet, og jeg hørte en masse forskellige ting. Min far elskede at lytte til Stereophonics, Bob Dylan og Oasis, så jeg føler, at jeg voksede op med god musik. Og det behøvede ikke at være pop, for at jeg kunne lide det, selvom mine yndlingskunstnere som sagt er Pink og Nelly Furtado.

Foto: Nicole Nodland

Hvad er din plan nu så? Hvad er drømmen?

At gøre det, jeg gør nu, men på en større skala. At se det vokse. Jeg vil aldrig have, at det her skal stoppe, og jeg prøver at finde ud af, hvordan jeg kan sørge for, at det aldrig bliver sat på pause. At udforske måder at gøre det på i fremtiden. Det er dér, det sjove begynder.

Hvad synes du om Danmark? Kender du nogen danske kunstnere?

Jeg har faktisk lige fået at vide, at Lukas Graham er dansk.

Og ham kan du godt lide?

Ja, man hører hans musik alle vegne, og han har gjort det rigtig godt. Og så er vi på det samme label. Jeg kan godt lide historiefortællingen, og at musikken er så ærlig.

Her til sidst: Er der noget, som du ikke kan lide ved musikbranchen i dag?

Jeg ved ikke lige med musikbranchen, men jeg føler... at jeg kunne styre hele verden, hvis jeg fik mere søvn. Dét får jeg ikke nok af.

Foto: Sara Wilkins

Foto: Sara Wilkins

Dua Lipa

  • Født 1995 i London, England.
  • Har blandt andet udgivet numrene "Hotter Than Hell" og "Blow Your Mind (Mwah) i 2016.
  • Udgiver nyt album i februar 2017.
  • I 2015 kom hun med på BBCs prestigefyldte "Sound of 2016"-liste over upcoming artister og i år blev hun A-listet på BBCs Radio 1 med kunstnere som Ariana Grande og Bruno Mars.
  • Har tidligere arbejdet som model for blandt andet Vogue.

Kilder: Billboard og BBC

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Kendte

610x200_woordy_dmjpg.jpg