Franske fornemmelser for mad

Franske fornemmelser for mad

I min branche tænker vi ofte i koncepter og temaer. På en ganske uforudset måde fik sidste uge også et gennemført tema. Den blev nemlig helt igennem frankofil.

Royal cognac

Onsdag lancerede Hans Kongelige Højhed, Prins Henrik, sin cognac, Royal Sélection, på den franske ambassade på Konges Nytorv. Han har udviklet den i samarbejde med Braastad Cognac,

“og jeg har en fornemmelse af, at det er himmelske dråber Prinsgemalen har fremtryllet.”

Skønne canapéer på den franske ambassade

Jeg er, som tidligere afsløret, gravid, og derfor måtte jeg stå over smagningen og i stedet stikke næsen dybt i glasset og få en fornemmelse af, hvad jeg gik glip af – og jeg tøver ikke med at anbefale den velduftende cognac som en gave til en mand, du holder meget af. Den koster 950 for en liter, og forhandles af Juuls vinhandel.

Royal Sélection

Torsdag var der torvefest på Gråbrødretorv i anledning af ankomsten af Beaujolais Nouveau – og med mere fransk stemning til følge – dog i den mere folkelige genre med Édiht Piaf-sange, ristede kastanjer og vinsmagning ude i den klare novemberkulde. Engang ankom vinen i rød racerbil anført af Thorkild Thyrring. Det var i 80’erne. I år ankom den i CO2-venlige biler.

“Tidsånden er skiftet, men vinen og traditionen har været den samme siden 70’erne.”

Derfor var det også det legendariske sted, Bøf & Ost, der stod for middag med foie gras, entrecôte og tarte tatin. Dejlig, dejlig mad. Og en masse dejlig vin, som jeg desværre også kun kunne kigge på.

Pernille Skjødt lækre opskrift på coq au vin

Weekenden fortsatte i det frankofile hjørne, hvor jeg selv lavede coq au vin efter Pernille Skjødts opskrift, der var genial til sådan en råkold fredag. Du finder opskriften i denne uges ALT for damerne, nr. 47, hvor der også er mange andre lækre opskrifter på simremad. Den blev efterfulgt af crème brûlée, som jeg endelig har fået succes med at lave efter mange kiksere, hvor den er endt som en sjasket omgang. Du finder endnu en succes-opskrift fra Pernille Skjødt

»her

Det blev også til et besøg på café Sokkelund, der også emmer af fransk caféstil og klassikere som moules frites, steak tartar (sådan staver caféen staver det) og chèvre chaud.

Caféen er blevet kåret af AOK til at have byens bedste brunch, som jeg hoppede ud i. Og jeg forstår godt førstepladsen.

“Endelig en brunch hvor næsten alle tingene var lækre – lige fra müslien (som var med crunch og ikke det der tørre pap, man får mange andre steder)”

til ost, pølse og brød i ordentlig kvalitet. Det eneste der glippede var frugten, der ikke var ordentlig moden, og her kunne der godt være tænkt et bedre alternativ ind. Min mand var i herrehjørnet og prøvede stedets tatar. Fantastiske pomfritter og bearnaise. Tataren var desværre køleskabskold, og det går ikke. En tatar skal røres kort før servering. Ellers bliver den kedelig og metallisk, men bortset fra det, er det en café, der er værd at vende tilbage til. Især når du savner Paris eller drømmer om Côte d’Azur.