Hjemmets Brevkasse

Foto: Getty Images Min veninde skylder mig penge, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Min veninde har stadig ikke betalt sin gæld til mig

Min veninde har glemt at betale sin gæld til mig, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Jeg har en veninde, som jeg har kendt i mange år. I især de to seneste år har jeg været hendes støtte, da hun mistede sit job, stod lige midt i en flytning, og hele „læsset væltede“ for hende. Jeg har lånt hende penge, fordi jeg havde råd til det, og så snart hun har haft nogen, har hun sendt til mig, så det sidste restbeløb er på ca. 1.000 kroner.

Men så var det, som om hun glemte det, og hun trak sig herefter. Førhen var hun meget optaget af, at det hele skulle gå ordentligt til og nævnte det, hver gang hun betalte af på gælden, men så døde hendes entusiasme.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Min mor har ødelagt mit liv

Da det efterhånden er længe siden, jeg har hørt fra hende, er det også længe siden, hun sidst har betalt af på den gæld, der er tilbage. Jeg kan godt undvære pengene, og jeg gider ikke lade så lidt komme imellem os, men de sidste to gange, hun var her, lovede hun også at tage den cykel med, hun lånte af mig for to år siden og for længst har erstattet med en bil.

Hendes søster har i øvrigt nævnt over for mig, at den cykel blev stjålet på banegården for snart et år siden, og det har jeg intet hørt om før. Ret skal være ret. Jeg har ikke savnet den cykel de sidste to år, men alligevel. Lige nu føler jeg det, som om det er pengene og cyklen, der har fået hende til at holde afstand til mig, og derfor kan jeg ikke finde ud af, hvordan jeg skal opføre mig over for hende. Skal jeg lade det ligge? Er jeg for emsig?

Vibeke Dorph svarer

Prøv at forestille dig, hvis det var dig selv, der havde været ude i voldsomme problemer og fået både følelsesmæssigt, praktisk og ovenikøbet også økonomisk hjælp af en god veninde.

Hvordan ville du honorere den store hjælpsomhed? Mon ikke, du ville overholde dine aftaler til punkt og prikke, betale din gæld og aflevere den cykel, du havde lånt tilbage igen? Det ville du sikkert, det ville de fleste.

Desværre forholder det sig så ikke sådan for din veninde. Det er bestemt ikke i orden, og når du spørger, om det er dig, der er for emsig, så kan jeg da kun svare, at nej, det er du bestemt ikke.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg har fået nok af min humørsyge mand

For det er da din veninde, der i den grad sjusker med jeres venskab, når hun ikke overholder de aftaler, I har lavet og tilmed lægger afstand til dig, fordi hun ikke lige gider at rede trådene ud. Det er ikke i orden.

Var jeg dig, så ville jeg gemme skyldfølelsen langt væk og i stedet finde en moderat portion vrede frem. Ring eller skriv til hende og sig venligt, men bestemt, at du skal bruge din cykel eller måske bedre, allerede har solgt den videre og derfor skal bruge den på en bestemt dato, hvor du forventer, at hun stiller med den. Og hun i øvrigt lige så godt kan tage de sidste penge med, hun skylder dig, så I har det ude af verden.

Lad være med at lade dig køre yderligere rundt i manegen, du har været sød og hjælpsom længe nok, nu er det tid til at smække porten til Flinkeskolen i. Det kan selvfølgeligt gøre livet lidt besværligt for din veninde, til gengæld vil det være godt for dit selvværd – bare vent og se.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Veninder og Venner

610x200_woordy_knap2.jpeg