Marijuana, McDonalds og Middelklassen: 7 ting, du (måske) ikke vidste om Kamala Harris
SPONSORERET indhold

Marijuana, McDonalds og Middelklassen: 7 ting, du (måske) ikke vidste om Kamala Harris

Demokraternes Joe Biden har udpeget Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat – den første sorte kvinde af slagsen. Men hvem er hun egentlig?

Af: Sara Wilkins Foto: Getty
12. aug. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Den Demokratiske præsidentkandidat Joe Biden havde allerede løftet sløret for, at hans valg af vicepræsidentkandidat ville falde på en kvinde.

I går kunne han så afsløre, at det bliver den 55-årige Kamala Harris, der bliver USA's næste vicepræsident, hvis han skulle gå hen og vinde det amerikanske præsidentvalg i november 2020.

Harris var selv med i løbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat, men trak sig i december 2019 og gav officielt sin støtte til Biden i marts i år.

Men hvem er hun så, denne Kamala Harris? Lær den nye vicepræsidentkandidat bedre at kende her.

1. Hun er den første sorte kvindelige vicepræsidentkandiat.

Kamala Harris bliver den første sorte kvinde i USA, der er udpeget som vicepræsidentkandidat – og den tredje kvinde siden 1984. Hun er født i 1965 i Oakland, Californien, og har en indisk mor og en jamaicansk far. Det har blandt andet betydet, at hun er vokset op med ”stor kulturel stolthed,” har hun tidligere forklaret til NowThisPolitics. Hendes forældre blev dog senere skilt, og herefter er Harris primært vokset op sammen med sin mor, der blandt andet har forsket i kræft, og sin lillesøster Maya, som har været en vigtig brik i sin storesøsters politiske kampagne.

2. Hun har en baggrund inden for jura.

I 2017 blev Harris svoret ind som senator for Californien, og hun er dermed den første sydasiatiske- og amerikanske senator samt den anden afroamerikanske senator i USA's historie. Tidligere har hun både været rigsadvokat for staten Californien og distriksadvokat i San Francisco – hun har nemlig også en kandidatgrad i jura fra Hastings College of the Law i Californien.

3. Ulighed er en mærkesag.

Da hun var med i kapløbet om at blive USA’s næste præsident, fortalte hun blandt andet om sine planer for en strafferetsreform, herunder eliminering af dødsstraffen i USA, samt flere antiracistiske initiativer som fx at gøre forskellige sorte universiteter gældfri for de studerende. Hun er også fortaler for, at alle amerikanere får en sundhedsforsikring, og så har hun generelt haft bekæmpelse af ulighed på dagsordenen gennem hele sin politiske karriere. Hvis hun kun måtte vælge én politisk mærkesag, så ville det være at give familier i middel- og arbejderklassen et økonomisk løft gennem skattelempelser, har hun udtalt til NowThisPolitics.

Læs også: Alexandria Ocasio-Cortez: Hvem er den 29-årige kvinde, der er blevet udråbt som politisk stjerne i USA?

4. Har mærket diskrimination på egen krop.

Som sort kvinde har hun oplevet diskrimination hele sit liv, og det er den diskrimination, hun blandt andet vil kæmpe imod, siger hun. Et af hendes tidligste minder er, at naboens børn afviste en legeaftale med forklaringen: ”Nej, vores forældre siger, at vi ikke må lege med dig, fordi du er sort”. 

I forbindelse med de protester, der blussede op efter George Floyds død, har Kamala Harris udtalt følgende om racisme: ”Lad os være ærlige: Folket protesterer, fordi sorte mennesker er blevet behandlet mindre end menneskeligt i USA. Fordi vores land aldrig nogensinde til fulde har adresseret den strukturelle racisme, der har hærget vores land siden de tidligste dage. Det er derfor hver eneste amerikaners ansvar at fikse det”, sagde hun blandt andet til Cosmopolitan i juni 2020.

5. Har tidligere arbejdet for McDonald’s.

Som studerende arbejdede Harris i en periode for fastfoodkæden McDonald’s (hvor hun primært tog sig af pomfritterne og isen), men hun har senere strejket imod virksomheden på grund af deres lønninger, som hun mener er alt andet end fair, og medarbejdernes ret til en fagforening. Hun har forklaret, at det var muligt for hende at arbejde der som ung, fordi hun dengang ikke skulle betale husleje og brødføde en hel familie på lønningerne.

6. Hun er stor Star Wars-fan.

Harris er vild med Star Wars, og derfor blev hun meget starstruck, da hun sidste år mødte Mark Hamill, der spiller Luke Skywalker i Star Wars-filmene. Ifølge en grinende Harris sagde Hamill ”Maybe the force can be with you” til hende. 

7. Hun vil gøre marijuana lovligt.

Kamala Harris har tidligere været imod legalisering af marijuana og udelukkende talt for legalisering af medicinsk marijuana, men nu stemmer hun for en total legalisering af marijuana i USA. Hun har desuden fortalt, at hun selv har prøvet at ryge hash – for mange år siden.

 

6. Hun er gift med en advokat.

Hun bor i Los Angeles med sin mand Doug Emhoff, som hun blev gift med den 22. august 2014, og er stedmor til Ella og Cole Emhoff. Parret mødte hinanden på en blind date og blev gift på rådhuset, hvor Kamala Harris’ lillesøster gjorde ægteskabet officielt. På Twitter skriver Doug Emhoff selv, at han er ”far, ægtemand, advokat, wannabe golfspiller, fortaler for retfærdighed og lighed”. Og Kamala Harris har tidligere udtalt, at hun elsker sin mands humor, og at han altid kan få hende til at grine.

7. Hun elsker at lave mad.

Hun er stor fan af at stå i køkkenet og kokkerere (ikke mindst når det gælder indisk mad) – og har fundet tryghed i netop køkkenet siden sin barndom. Hun har blandt andet delt sin madglæde på Instagram under corona-lockdown, og så har hun tilmed udtalt, at hun ikke kan leve uden sin New York Times Cooking-app.

Kilder: New York Times, NowThisPolitics, BBC, Guardian, Oprahmag.com, harris.senate.gov, DR.dk, Harpers Bazaar, CNN, sacbee.com, glamour.com & mashable.com. 

Anbefalet til dig