Barslen skal også bruges på job
Foto: Alamy

Karrieren stopper ikke under barslen

A-kasser er begyndt at arrangere karriererelaterede barselsnetværk. Kvinderne vil – også under barslen – blive ved med at have fokus på deres arbejdsliv. Men må nybagte mødre nu ikke nyde tiden med deres baby længere? Eller ligger det simpelthen i tiden, at man er nødt til at holde kontakten med arbejdsmarkedet?

Puslespil, rangler, en lille træbog og en bidering ligger spredt ud over gulvet. Der er friskbagt morgenbrød på tallerkenerne og dampende kaffe i glassene. Ved bordene sidder en gruppe yngre kvinder, og flere af dem har en aktiv baby på skødet. Andre sidder med en tændt babyalarm foran sig. Klar til udrykning.

A-kasser starter barselsnetværk
Umiddelbart ligner det et formiddagsmøde i en helt almindelig mødregruppe. Det er det ikke. Kvinderne er til barselsnetværksmøde i deres a-kasse, og her er dagsorden, struktur og masser af input til, hvordan de kan få arbejdsliv og familieliv til at gå op i en højere enhed.

– Lad os tage en ”siden-sidst-runde”, siger Jeanette Sand Stibius. Hun er karriererådgiver i CA a-kasse, som er akassen for højtuddannede i erhvervslivet, og har stået for de seks møder, barselsnetværket har haft.

En af kvinderne har fået snakket med sin chef siden sidst og er glad for det. En anden er så småt begyndt at arbejde derhjemme, fordi hun snart skal tilbage på arbejdet, og en tredje er netop startet på arbejdet igen og nyder, at hun kan sidde i fred med sin kaffe på kontoret, og at der ikke er nogen, der piller ved alting. Hun er dog nervøs for, om de opgaver, hun har fået, efter hun er kommet tilbage, er sjove nok, for tingene har ændret sig, mens hun har været væk.

Ikke en mødregruppe
Åbenheden i netværket er stor. Kvinderne deler helt tydeligt deres inderste tanker omkring moderskab, karriere og selvudvikling med hinanden. Det har de gjort igennem et halvt års tid til deres faste månedlige møder. Barselsnetværket blev til på initiativ fra en af deltagerne. A-kassen har stillet lokaler, forplejning og mødeleder til rådighed ganske gratis.

– Fra begyndelsen har vi været meget tydelige omkring, at der ikke er tale om en mødregruppe, siger Jeanette Sand Stibius.

LÆS OGSÅ: "Det rammer mig altid voldsomt, når jeg tager fejl"

– Fællesnævneren er, at der er tale om kvinder, som er interesserede i deres karriere, og som samtidig er blevet mødre. Kvinderne står med mange af de samme problemstillinger: Jeg har fået ny chef og hvad så? Hvilket job kommer jeg tilbage til? Har jeg fået nye kollegaer? Alle de ting har kvinderne i netværket kunnet sparre med hinanden omkring. Vi fandt hurtigt ud af, at det er vigtigt, at et sådant netværk ikke bliver for stort, og at det ikke står åbent for nye deltagere undervejs, for gruppen fik meget hurtigt en stor fortrolighed, og det ville gå fløjten, hvis der hele tiden kommer nye ind.

Vitaminer til hjernen
Barselsnetværk er noget relativt nyt, som er ved at dukke op i enkelte fagforeninger og a-kasser og på nogle få store arbejdspladser. Spørgsmålet er, om det ligger i tiden, at man ikke længere bare kan hellige sig sin baby, mens man er på barselsorlov, men er nødt til at holde sig i kontakt med arbejdsmarkedet.

– Jeg synes, at kvinderne i dette netværk har været gode til at sige til og fra. Jeg oplever ikke, at nogen af dem er ”på” for enhver pris i forhold til deres job. Jeg ser dem som en gruppe af kvinder, som har et afbalanceret og fornuftigt forhold til det, at de er blevet mor, men at de samtidig også har en karriere, der betyder noget for dem. Kvinderne er kommet til et nyt sted i deres liv. Deres arbejde kan ikke stimulere dem under barslen, og barnet kan ikke stimulere dem hele tiden. Netværket er en måde at få nogle vitaminer til hjernen på.

Til netværksmøderne er der hver gang en dagsorden, og alle kvinder får taletid. Balancen mellem familie- og arbejdsliv fylder meget, og en anden vigtig ting undervejs i forløbet har været, at alle deltagere har fået udarbejdet en personprofil og en konkret plan i forhold til, hvordan de skal opnå deres karrieremål. CA a-kasse har oplevet forløbet så positivt, at der er planer om at oprette flere barselsnetværk. Og det aktuelle netværk fortsætter også. – Kvinderne er blevet så glade for at mødes, at de fortsætter, nu hvor forløbet hos os er ved at være slut.

LÆS OGSÅ: Derfor græder 70 procent på jobbet

Fakta

Læs mere om CA a-kasse på Ca.dk/barsel.
Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere