Anna Hvas
SPONSORERET indhold

Anna skiftede topstilling ud med drømmejob: 5 ting jeg lærte af at følge min drøm

Klummeskribent Anna Hvas forlod en stilling som projektleder og fulgte i stedet drømmen om at blive psykoterapeut og yogalærer. Her er, hvad hun lærte.

Af: Anna Hvas Foto: Emil Frej Hansen
15. feb. 2019 | Livsstil | ALT.dk

”Hvis økonomi ikke var en faktor, hvad ville du så virkelig gerne bruge dit liv på?”

Dette simple spørgsmål fra en kollega en helt almindelig dag, hvor jeg formentlig så lidt fjern ud i blikket, skulle vise sig at ændre min tilværelse.

Jeg svarede noget á la: ”Jeg ville være psykoterapeut og yogalærer, men dem er der så mange af, så hvorfor skulle jeg have noget at byde ind med dér?”

Desuden var det lidt fjollet, når nu jeg havde færdiggjort en kandidatuddannelse i noget helt andet. Noget, jeg faktisk var god til, og som jeg havde fået et godt og velbetalt job indenfor. Et job, som jeg var glad for – måske ikke hver dag, men de fleste dage.

Alligevel følte jeg ikke, at jeg havde fundet min plads. Når jeg kiggede på mit liv i helikopterperspektiv, var det, som om det ikke var mit liv, jeg levede. Jeg fulgte bare med, og det havde jeg sådan set gjort længe. I en periode skød jeg tankerne væk med sætninger á la ”mine kompetencer bliver ikke udnyttet nok”, ”jeg er sulten på mere” og så videre.

Hvad jeg dengang ikke vidste var, at jeg løj for mig selv. Jeg var sulten på noget andet.

For fire år siden valgte jeg derfor at skifte kurs og følge mine drømme. Det har været turbulent, hårdt og svært, men også det hele værd.

Her er, hvad jeg har lært.

LÆS OGSÅ: Livia droppede arkitektstudiet for at følge sin drøm: Det er krævende, nørdet og beskidt, men jeg elsker det

1. Lyt til dig selv – og respektér svaret

Spørgsmålet fra min kollega fik mig til at stoppe op og mærke efter. Var der noget, jeg altid havde drømt om, men skubbet væk? En drøm, jeg havde negligeret af forskellige grunde, men måske mest af alt af frygt, fornuft eller komfort?

Da jeg først turde lytte efter – og bagefter sige det højt – og da jeg ikke blev mødt med himmelvendte øjne og latter, fangede bordet. Det var soleklart, at jeg måtte bane mig en ny vej i mit liv, hvis jeg skulle respektere mig selv.

Jeg startede på psykoterapeutuddannelsen seks måneder senere. Jeg skiftede job ét år efter og, da endnu et år var gået, stod jeg helt af ”hamsterhjulet” uden sikkerhed for, hvad der nu ville ske. Alt imens jeg arbejdede freelance, læste jeg videre på min psykoterapeutuddannelse og videreuddannede mig indenfor yoga. Og nu, lige nu, står jeg på tærsklen til at opnå drømmen. Det er både angstprovokerende og fantastisk.

2. Omgås de rigtige mennesker

Jeg kan huske, at jeg svarede lidt let på min kollegas spørgsmål dengang for fire år siden, uden øjenkontakt og uden at tro på, at det havde nogen egentlig interesse for ham. Men jeg tog fejl. Jeg kiggede op og blev mødt med tilstedeværelse og interesse. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så trak jeg nok på smilebåndet – grinte sikkert lidt fjoget for at dække over en usikkerhed og sårbarhed. Så at se, at mit svar blev taget seriøst, var befriende.

At der var en, der kunne stille de rigtige spørgsmål, på den rigtige måde, og lytte ”uden filter”, forventninger eller forudindtagne meninger. Det gjorde det lettere for mig at være ærlig.

LÆS OGSÅ: Kære single, er Tinder blevet din (usunde) sutteklud?

3. Hav selvrespekt og selvhåb

At stoppe op, mærke, lytte og handle på en ny måde er - og har været - en fortløbende proces, der til tider kan virke anstrengende. Men det er blevet en tro følgesvend, der med tiden har givet mig stor indsigt i, hvem jeg egentlig er, og hvad jeg kan.

Der er ikke en standardløsning, som virker for alle, men jeg gør selv brug af to værktøjer til at hjælpe mig i processen: Terapi og yoga.

Yogaen hjælper mig med at mærke efter i min krop fremfor i mit hoved, så jeg kan mærke, hvad jeg egentlig har brug for. Hvad er mine behov? Hvad er andres? Og hvilke af dem styrer mit liv?

Terapien har givet mig et sprog til at sige det højt og til at få sat grænser. Det har lært mig at udtrykke, hvad jeg har brug for.

Igennem de to ting, har jeg fået mere og mere selvrespekt og selvhåb.

4. Prioritér dit liv – hvor meget er det værd?

Hvad med økonomien, sidder du måske og tænker? Selvfølgelig betyder økonomi noget, og nogen mener, at det kun er rige, der kan tillade sig at sige, at det ikke er penge, vi bliver lykkelige af.

Men penge betyder ikke alt – og det er usmart at vælge livsbane kun ud fra det.

Det er et valg og en prioritering, som ingen anden end dig har mulighed for at tage. Så hvad er det værd for dig at kunne stå op hver dag og mærke, at du har dig selv med i din gøren og laden?

For mit eget vedkommende blev beslutningerne altid lettere, når jeg satte det overfor tid med mine børn. Jeg vil kunne bestemme selv, hvornår jeg henter min datter. Jeg vil have energi til at tale med min mand uden at side med Smartphones for selv at koble af, når børnene sover.

Kun du ved, hvad der er vigtigt i dit liv. Og det er der ingen, der kan tage fra dig.

LÆS OGSÅ: Sine Gerstenberg: Der er to typer kvinder i verden, og hver dag skal vi vælge, hvem af dem vi er

 5. Giv din drøm plads

Måske ville du engang være fodboldspiller, kunstner, sanger, skolelærer, jordemoder eller noget helt andet – men hvad gør du af din drøm?

Jeg siger ikke, at alle skal være de bedste. Men hvad gør du af den del af dig, der drømmer om noget andet? Hvor får den plads?

Slip drømmen løs, så den del af dig får lov til at leve. Selv hvis det går galt, er dét det hele værd. 

Anbefalet til dig