Rikke Dal Støttrup

Foto: Viktor Nilsson "Hvad f… er meningen med i 2021 at holde fast i, at man som kvinde kun kan være dygtig til sit arbejde, hvis man ikke samtidig går op i sit udseende?," skriver chefredaktør på ALT for damerne, Rikke Dal Støttrup.

Fat det nu: Vi kan godt både have udslået hår og styr på karrieren

Kvinder, som har 100 procent styr på deres fag, deres business og deres karriere, demonstrerer styrke ved at insistere på at slå håret ud og være sig selv. Alt andet er udtryk for et ældgammelt syn på kvinder. Det skriver ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, og retter en kritik mod Berlingske.

Måske er det simpelthen for at hidse kvindeflokken op og trække nogle nemme klik, at Berlingske endnu engang lægger spalter til Birgitte Erhardtsens formaninger til os andre kvinder om, hvordan vi må klæde os, hvis vi vil tages alvorligt?

Og måske burde vi tie hendes forstokkede kommentarer ihjel og bare gøre det, vi gør allerbedst: Være kloge, professionelle og ambitiøse OG se ud præcis, som vi har lyst til imens.

Men ok, Birgitte og Berlingske…Vi bider på:

Hvad f… er meningen med i 2021 at holde fast i, at man som kvinde kun kan være dygtig til sit arbejde, hvis man ikke samtidig går op i sit udseende?

I sin kommentar fremhæver Erhardtsen som de gode eksempler Danmarks to mest magtfulde kvinder; Mette Frederiksen i jakke og opsat hår og hendes departementschef Barbara Bertelsen, der bærer hornbriller.

Helle Thorning-Schmidt derimod går for meget op i at ligne en mannequin i hår og i matchende tasker og sko, mener Erhardtsen, hvis kvindesyn er helt upåvirket af den bevægelse, vi har oplevet de seneste måneder.

For ja, vores påklædning og udseende ER en del af opgøret. Også her er spillereglerne givet af en ubevidst strukturel bias; spilleregler, vi er opdraget med og har båret videre uden at stille spørgsmålstegn ved dem.

Det har ligget i baghovedet på os, at vi skulle sætte håret op, gøre stemmen dybere og tage en jakke på, hvis vi ville gøre os gældende på et arbejdsmarked, hvor mændene var flest og mest.

De kvindelige træk og egenskaber havde ikke samme værdi, og derfor skulle vi efterligne mændene.

Vi nægter at lade os begrænse af ældgamle spilleregler

Men Birgitte, der er sket noget; en ny flok af kvinder, der både har 100 procent styr på deres fag, deres business og deres karriere nægter at lade sig begrænse af de ældgamle spilleregler, du insisterer på at håndhæve over for os, som du kalder dine medsøstre.

Kvinder som f.eks. Helle Thorning-Schmidt, iværksætter Mia Wagner, radiovært Sara Bro og Berlingskes egen chefredaktør, Mette Østergaard, spiller ikke på mændenes banehalvdel, de spiller på hele banen.

De slår håret ud, tager læbestift på, dyrker deres Instagram og andre ”kvindagtige” ting – og det gør dem ikke så meget som én promille ringere til deres job.

Til gengæld bringer de ALLE kompetencer i spil, og det gavner ikke bare dem, men også bundlinjen. Og i sidste ende de kvinder, der kommer efter dem.

Og det er det, vi på ALT for damerne kalder ægte søstersind.

Se, hvad vi ellers skriver om: Politik, Sexisme og Karriere