Lone Theils om debatten efter udgivelsen af sports illustrated swimsuits forside
SPONSORERET indhold

Lone Theils i oprør over fatshaming: ”Det er så forlorent, og jeg er ved at kaste op”

Debatten har taget en forkert drejning, efter Sports Illustrated for tre uger siden udgav en forside med sanger Yumi Nu, mener journalist og forfatter Lone Theils. I podcasten ’Skål Søster’ fortæller hun, hvor træt hun er af, at kvinder bliver udskammet pga. deres vægt.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Hazel Thompson og Getty Images
07. jun. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

Et forsidebillede af en kvinde i badedragt har skabt debat verden over.

Den årlige og meget populære badetøjsudgave af det amerikanske magasin, Sports Illustrated, udkom for tre uger siden med fire forskellige forsider med fire kendte, amerikanske kvinder; Kim Kardashian, Ciara, Maye Musk og Yumi Nu.

Og særligt sidstnævnte har sat samtalen i gang, da mange mener, at hun er for tyk til at være forsidemodel på et magasin som Sports Illustrated.

Den kontroversielle, amerikanske psykologiprofessor Jordan B. Peterson skriver kontant på Twitter; ”Beklager, ikke smuk. Og ingen autoritær tolerance kan ændre på dét”, mens Berlingskes Aske Munck i en kommentar skriver, at forsiden ”promoverer fedme”.

Den drejning af debatten har fået journalist og forfatter Lone Theils op i det røde felt, fortæller hun i det seneste afsnit af ALT for damernes podcast SKÅL SØSTER.

Artiklen fortsætter under videoen...

”Jeg synes simpelthen, at det er så forlorent, og jeg er ved at kaste op. Det virker som om, at der er en gruppe mænd, som har fundet ud af, at nu hvor vi ikke længere må tale om fuckability, så er det folkesundheden, vi kan trække frem,” fortæller Lone Theils og fortsætter:

”Da Elle Macpherson var på forsiden af Sports Illustrated, havde hun en BMI på 17,5 og WHO siger, at alt under 18 betegnes som værende undervægtig. Der var jo ikke nogen mænd, der havde travlt med at tænke på folkesundheden dengang. Og med hensyn til at promovere fedme, har vi bare en dame, som står og laver sit arbejde. (…) Hun er en plus-size model, og det skal hun have lov til at være. Jeg køber ikke den med folkesundhed. Det er fake.”

Se forsiderne fra Sports Illustrated Swimsuits her

At udskamme den enkelte

Gennem tiden har Lone Theils snakket og skrevet meget om vægt og skammen derom i medierne, og hun har også arbejdet med sine egne tanker om kroppen, fortæller hun i podcasten.

”Nu kan lytterne (af podcasten, red.) ikke se det, og hvis de ikke ved det, så er jeg overvægtig, og da jeg for mange år siden begyndte at lave tv, tænkte jeg: ’Må tykke mennesker godt være i fjernsynet?’. Jeg var påvirket til at tænke over, om jeg godt måtte sidde inde i fjernsynet og være klog på udenrigspolitik, når jeg ikke lignede en studievært. Det blev jeg enig med mig selv om, at det måtte jeg godt – og folk blev jo ved med at ringe igen, så jeg kunne jo noget,” fortæller hun i Skål Søster.

”Jeg har for længe siden besluttet, at jeg hviler i mig selv på den måde, fordi jeg ved, at jeg kommer med en faglighed, og så er det sådan set underordnet, hvordan jeg ser ud. Jeg har på den måde ikke brug for at læne mig op ad en model, men jeg kan godt blive vred, når man prøver at udskamme en enkelt person. Jeg synes, det sender et signal til folk, der ikke ser helt perfekte ud. ”

Lone Theils får opbakning af agent og forfatter Elisa Lykke, som også er med i det seneste afsnit af Skål Søster. Hun køber heller ikke ind på, at Sports Illustrated’s forside med Yumi Nu promoverer fedme.

”Vi lever i en tid, hvor alt handler om noget med diversitet, især hos de unge – og vi skal følge med tiden. Vi er ikke i 90’erne, hvor det handlede om at være tynd. Vi er i 2022. Jeg bliver lidt træt af, at der skal tænkes aktivisme ind over alt, og at vi hele tiden skal være på barrikaderne og diskutere, hvorfor der står en, der vejer 104 kilo, på forsiden. Jeg synes, hun er lækker. Jeg synes, at hun er dejlig. Jeg synes, at det er godt, at magasinerne tør,” siger Elisa Lykke.

Anbefalet til dig