Marie Lommer Bagger Measurelet Iværksætterkvinder
SPONSORERET indhold

Marie så et problem – nu har hun udviklet løsningen til alle sygehuse

Marie Lommer Bagger har udviklet et helt særligt toilet, der kan spare sygeplejersker arbejdstid, når der skal beregnes væskeregnskaber. Iværksætteren har også lige rejst over 20 millioner kroner i nye investeringer i sin virksomhed Measurelet – og hun er nu klar til at sende toilettet ud til sygehuse i hele landet.

Af: Julie Lindegaard Foto: Pia Simms
23. nov. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

Hvis man kan flyve til månen, så kan man vel også lave et toilet, der måler, hvor meget der kommer ud af patienterne?

Marie Lommer Bagger er sygeplejerske, og hun blev med sine kollager enig om, at det var mærkeligt, at der ikke var et toilet, der kunne måle urin og afføring, så de slap for at opsamle det i bækkener, som skal hentes, bringes, vejes og rengøres.

Da der en dag var en, der fortalte om en idekonkurrence, slog Marie Lommer Bagger og en kollega til.

”Vi skrev vores ide ned på fem minutter og sendte ind,” fortæller Bagger i ALT for damernes podcast Iværksætterkvinder.

Vigtig research

Ideen blev udtaget, og de to kolleger vandt fem måneder fri fra arbejde til at undersøge ideen – samtidig med at de fik fuld løn.

”Vi fik et skrivebord på DTU – Danmarks Tekniske Universitet, og det første, vi gjorde, var at kontakte sygeplejersker på andre afdelinger for at høre, hvordan de lavede væskeregnskaber,” fortæller Marie Lommer Bagger.

”Det viste sig hurtigt, at alle nærmest gør det på samme måde, og at det foregår på utrolig mange afdelinger, fordi det er afgørende for at helbrede og kurere patienterne, at det der kommer ind, det også kommer ud – i den rette mængde.”

Godt fra land

Da de fem måneder var gået, havde de to idemagere oplevet en del. Ud over at have fået bekræftet behovet for et målende toilet, så havde de også vundet en anden idekonkurrence, der affødte en artikel i Berlingske.

”Derefter blev jeg ringet op af en investor, der synes, at ideen var god, og som gerne ville investere i ideen,” fortæller Marie Lommer Bagger.

”Samtidig havde vi talt med en sygehusdirektør. Han var interesseret i alle produkterne, der kunne spare minutter for sygeplejersker, fordi det er så svært at rekruttere nok personale. Så vi var blevet bekræftet i, at vi havde fat i noget.”

Fordele – og ulemper

Kollegaen havde ikke lysten til at springe ud som iværksætter og sige det faste job op, og Marie Lommer Bagger sad i julen 2017 og lavede lister med for- og imod.

”På listen over fordele stod blandt andet, at det ville være sejt over for mine to børn at vise dem, at jeg kunne springe ud som iværksætter – og det har jeg tænkt på mange gange siden. Det er stadig en motivation,” fortæller den 44-årige iværksætter.

Under ulemper stod: ingen løn.

”Jeg er ikke en bekymret type, og min mand er iværksætter, så vi er vant til at skrue op og ned for vores forbrug. Vi bruger ikke mere, end vi har, og jeg vidste, at vi havde lidt friværdi i huset, hvis det ikke lykkedes," fortæller Marie Lommer Bagger.

"Men jeg var også fortrøstningsfuld og overbevist om, at det nok skulle løse sig. Vi kan leve for meget lidt, hvis det er nødvendigt, og det gjorde vi i en periode."

Stort valg

I juledagene 2017 tog Marie Lommer Bagger ind på sit job for at sige op. Her mødte hun oversygeplejersken, der sagtens kunne forstå Marie Lommer Baggers ambition og ide, men som syntes, at det var et stort sats at sige sit job helt op.

Derfor overbeviste hun Marie Lommer Bagger om at fortsætte med weekendvagter hver tredje uge.

”Så i ti måneder fik jeg lidt løn, fordi jeg arbejdede tre lange vagter hver tredje weekend. Det viste sig at være vigtigt, fordi jeg kunne teste ideer og holde kontakt med mine kolleger undervejs. Så jeg har haft stor gavn af at kunne udvikle og teste sammen med kolleger og patienter,” siger hun.

Kort efter at Marie Lommer Bagger sagde op, kom hun i kontakt med en ingeniør, der laver prototyper. Sammen udviklede de specifikationer på toilettet, og derefter gik arbejdet i gang med at finde leverandører til prototyper af produktet.

”Jeg skulle skaffe penge, og det lykkedes blandt andet at få penge fra Innovationsfonden, en mindre fond og nogle private investorer. Først i 2022 kom større investorer, som eksempelvis Væksfonden om bord med en stor investering," fortæller hun

"Men det løste sig på en måde hele tiden at skaffe penge, så vi kunne købe gode folk ind til at udvikle. Selvom jeg ikke fik løn.”

Større omvæltning

Skiftet fra sygeplejerske til tech-iværksætter var ikke helt nemt for Marie Lommer Bagger.

 ”Jeg har lært utrolig meget, og det sker heldigvis gradvist. Men noget af det, jeg skulle lære, var nærmest en omprogrammering. Som sygeplejerske taler jeg ikke om penge og produktivitet. Der handler det om omsorg og patienterne – og sproget er helt anderledes. Det skulle jeg lige lære,” siger hun.

Processen med at udvikle toilettet var heller ikke helt så enkelt, som først antaget. I dag, fem år efter, er toilettet klar til at komme ud på markedet, efter at være blevet testet i længere perioder, justeret og nu godkendt.

I mellemtiden har Measurelet også lanceret en lille vægt, der kan bruges i samme forbindelse med væskeregnskabet.

”Toilettet er som rumraketten, og imens vi har knoklet med det, så lykkedes det også at udvikle et mindre produkt, som betød, at vi kom i gang med at snakke med kunder. Det har været vigtigt for forretningen, og de er nu implementeret på flere afdelinger i landet.”

Balance

Livet som iværksætter er krævende og kræver mange timer. Også i weekenderne. Men Marie Lommer Bagger synes, at det er lykkedes at finde en balance, så hverken firma, børn eller familie lider under hendes valg. Og hun har desuden fået hund.

”Det kan være en stressfaktor nogle gange med en hund, men når det regnskab gøres op, så er det et plus. Hunden får mig ud i naturen, og det er vigtigt for at balancere livet,” fortæller hun og siger, at hun gerne ser, at flere kvindelige iværksættere gør som hende.

”Jeg håber, at flere af de kvinder, der arbejder tæt på problemerne ser, at de kan løses. Der er mange kvinder i omsorgsfaget, som oplever udfordringer i hverdagen, uanset om det er i skoler, sundhedssektoren eller andre steder. Jeg håber virkelig flere vil tage springet, så vi kan løse virkelige problemer derude."

Svaret på, om det er muligt at skabe et målende toilet, når man kan tage til månen, har Marie Lommer Bagge givet. Det er muligt. Det har taget fem år at udvikle, men nu er det på vej ud til sundhedssektoren for at løse et problem og gøre arbejdet lettere for sygeplejerskerne.

Hør hele Marie Lommer Baggers historie i podcasten Iværksætterkvinder, der udgives af ALT for damerne i et samarbejde med Vækstfonden og Dansk Erhverv.

Anbefalet til dig