Mikkel Beha Erichsen
Foto: Peter Nørby Mikkel Beha kalder sit fars sygdomsforløb for en "gave", fordi det bragte dem tættere på hinanden, fortæller han i ALT for damerne.

Mikkel Beha om at miste sin far: Jeg mangler en livline

Selvom Mikkel Beha er 52 år, savner han stadig at være nogens barn. Men den erkendelse har taget tid at komme til, efter han sidste år mistede sin far, Troels Kløvedal. Det fortæller han i denne uges ALT for damerne.

Sidste år på lillejuleaften mistede Mikkel Beha sin far, Troels Kløvedal.

Danmarks rejseikon, der havde levet af at bevæge sig frit omkring og rejse til verdens ende, blev pludseligt lænket til sin egen krop, efter han i 2016 blev ramt af den neuromuskulære og dødelige sygdom ALS.

Men selvom sygdomsforløbet var langt og hårdt, var det også en gave. Det fortæller Mikkel Beha i denne uges ALT for damerne.

Læs også: Mikkel Beha og sønnen Emil: “Når man er et hold, kan man klare næsten alt i verden”

– Der er mange lag i sådan et sygdomsforløb. Det tror jeg, at alle, der har haft den slags tæt på, har oplevet. Der er lag af håb og fortvivlelse. Glæde og sorg. Og der er forskellige perioder i sådan et forløb. Men det, jeg primært sidder tilbage med – og det kan lyde mærkeligt, når man taler om en dødelig sygdom – er, at det har været en kæmpe gave.

Og det har det været, fordi den sygdom også gjorde, at vi fik et helt andet nærvær. Vi kom meget tættere på hinanden. Vores relation blev meget mere intim og tæt, end den tidligere havde været. Vi havde hinanden i 52 år, og igennem de år var der jo forskellige faser. Der var far-søn-relationen, da jeg var barn, hvor Troels sagde: ”Se her min dreng, nu skal jeg vise dig, hvad du skal gøre”. Så kom der en ungdomsperiode, hvor jeg brød lidt ud. Det var ikke sådan et højeksplosivt ungdomsoprør, men vi gik hver vores veje i nogle år. Og så fandt vi hinanden igen som ligeværdige voksne, siger han og uddyber:

– Og så var det også skide hårdt. Fyldt med masser af fortvivlelse. Fortvivlelse over at sidde i en håbløs situation, som vi ikke kunne gøre noget ved. Min far, som var en handlingens mand, der plejede at stå ved roret, og som altid havde lagt sine egne kurser i livet, var pludselig sat ud af spillet, fordi fysikken ikke tillod ham at gøre alt det, han plejede. Det var hårdt for ham. Og det var hårdt for os at se en stor, stærk mand med masser af appetit på livet pludselig være ude af stand til at rejse, skrive bøger eller arbejde på gården. Og det var hårdt at mærke hans fortvivlelse over det også. For selvfølgelig har der været masser af fortvivlelse. Og masser af forbandelser, siger han.

Der mangler en livline

For Mikkel Beha har det taget tid at erkende, at selvom man er voksen, kan man godt savne sin far. Og savne ikke at være nogens barn.

– Selvom man er blevet voksen og har fået sin egen familie og har mange søskende, er man stadig nogens barn. Og det med at finde ud af at være nogens barn, uden at de er her længere, det er det, jeg er i gang med nu. Det er lige som om, der mangler en livline. De var min livline. Jeg kunne være på fjernsyn, være far, bygge huse, sejle ud i verden – alt muligt – men somme tider måtte jeg også bare gå hjem til min mor eller far og være Mikkel. Lille Mikkel. Det kan jeg ikke mere. Og når jeg har lyst til det, for det tror jeg, at vi alle sammen har lyst til engang imellem, når vi vil have en pause fra alt det, der forventes af os, har jeg ikke den bagdør. Jeg kan ikke bare lige smutte hjem til mor og far og få lov til at sidde lidt ovre i hjørnet. Og det savner jeg. Jeg savner også deres anerkendelse, kan jeg mærke. At høre dem sige: ”Det gjorde du sgu godt, Mikkelmand”. Og samtidig, når jeg nu siger det, kan jeg godt tænke, at det sgu er noget mærkeligt noget at sige, når man er 53 år: ”Jeg savner min mor og far". Men det gør jeg. Det har taget noget tid at turde sige det, fordi jeg synes, at det udefra set virker fjollet. Men når det nu er sådan, jeg har det, så tør jeg godt at sige det. Nu.

Hvem er Mikkel Beha Erichsen

Mikkel-Beha4.jpg

Mikkel Beha Erichsen, 53 år.

  • Tv-vært, tv-redaktør, producer, forfatter og foredragsholder.
  • Aktuel med nye afsnit af ”Kurs mod nord” på TV 2 og bogen ”Logbog fra Wallenberg – En fortælling om drømme, frihed, eventyr – og savn”, som udkommer 15. november.
  • Gift med Marian Midé.
  • Sammen har de sønnerne Emil, 29, Theis, 26 og Alfred på 19.
  • Farfar til Hugo på et år.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Far og Forældre