Berlin
SPONSORERET indhold

Berliner-burgere, blå te og vodka-kaffe: Dét skal du opleve i Berlin

Tag på indendørs strandbar, spis en saftig burger på et gammelt toilet, og drik en kaffecocktail til din brunch. Vi har allieret os med tre insidere for at finde frem til de allerbedste oplevelser i Berlin lige nu.

Af: Julie Dorthea Bøge Foto: Getty Images
08. dec. 2019 | Livsstil | ALT for damerne
Laura Lundsgaard
Laura Lundsgaard, model for bl.a. ALT for damerne. Har de sidste tre år arbejdet et par dage om ugen for en tysk kunde i Berlin. Så byen er blevet hendes andet hjem, det første er i København.

Modellens Berlin

Vietnamesisk madglæde

Den meget omtalte vietnamesiske familierestaurant i Alte Schönhauser Strasse i Mitte er kendt for simple, aromatiske retter og super populær. Du skal forberede dig på en lang kø, og du kan ikke reservere bord, så kom gerne en halv time før, du er rigtig sulten.

LÆS OGSÅ: Fem populære storbyer, du kan besøge med tog

Maden er dog ventetiden værd. Menuen skifter hver anden dag, men Monsier Vuong har altid signaturretten Phó og en lækker risnudelsalat på kortet. Priserne ligger mellem 8-13 euro for en hovedret.

Monsieurvuong.de

Books & Bagels

Bøger og bagels

Det startede i 2002 i Prag i lokalerne fra et tidligere bordel. I 2011 startede konceptet så i Berlin. Spis bagels til din cappuccino, mens du shopper bøger. Alt fra klassikerne til ny feministisk litteratur og kogebøger, du aldrig har hørt om. Shakespeare and sons er virkelig et af mine yndlingssteder, hvor jeg kan snuse rundt mellem bøger af Hemingway og Alice Munro.

Shakespeareandsons.com/berlin

Burgermeister

Berliner-burgere

Et offentligt toilet har fået en makeover, og nu langes der de saftigste burgere ud gennem et lille vindue. Sæt tænderne i en Hausmeister med stegte champignons, ost og bacon og oliedryppende fritter, hvis det skal være ekstra syndigt. Burgermeister ligger under U-Bahn-stoppet Schlesisches
Tor i Kreutzberg og er hverken en glamourøs eller kalorielet oplevelse, men den emmer af Berlin.

Burger-meister.de

holzt
En lille kreativ oase a la Christiania på Holzmarkt 25.

Det sidste kreative frirum

I et kitschet, farverigt sammensurium af bænke, sandkasser og boder finder du en lille oase, der giver associationer til Christiania. Lige ned til floden Spree ligger Holzmarkt 25, der betegner sig selv som ”det sidste kreative frirum i Berlin”. Små madboder og udstillinger akkompagneres af solsikker, kulørte lamper og live musik. Sid og nyd aftensolen med en vaskeægte Fritz Kola eller en kold Spritz.

Holzmarkt.com

Mia Marjancovic
Mia Marjanovic, tysk influencer, der blogger om bæredygtig mode og miljøvenlig livsstil på Heylilahey. Bor i Berlin med sin mand.

Bloggerens Berlin

Lokalt økomarked

Duften af friske auberginer, citroner og tomater og odøren fra osteboderne går i en sød symbiose på et økologisk marked i Kreuzberg. I 25 år har Ökomarkt Chamissoplatz været samlingsstedet for lokale råvarer og lokale berlinere. Hver lørdag kan du komme forbi med dit lille net eller blot indsnuse atmosfæren med en kop to-go-kaffe i hånden.

Oekomarkt-chamissoplatz.de

Original Unverpackt
Køb ind uden plastik hos Original Unverpackt.

Bæredygtig firstmover

I en by som Berlin, hvor kreativitet, økologi og bæredygtighed går hånd i hånd, er der selvfølgelig masser af muligheder for at handle i løsvægt. Hos Original Unverpackt i Kreuzberg sælges varerne helt uden plastikemballage, og du kan købe alt fra dit eget D.I.Y rengøringssæt til glassugerør og menstruationskopper. Deres mål er at være med til at mindske de 8 millioner tons plastik, der smides i havet hvert år. Lad dig inspirere til en mere miljøvenlig hverdag ved at lægge et stop forbi butikken.

Original-unverpackt.de

Che Che Teehaus
Chén Che Teehaus byder på en særlig blå te og andre vietnamesiske lækkerier.

Blå te med godhed

Navnet Chén Che betyder ”skåle af godhed” og refererer til den te og de mange traditionelle
vietnamesiske retter, du kan nyde i den fine tesalon i en baggård i centrum af Berlin.

LÆS OGSÅ: 5 bio-venlige steder, du skal besøge i Berlin

Prøv for eksempel Chén Che Teehaus’ særlige blå Butterfly blueflower tea, som brygges med en af verdens ældste tilberedningsmetoder og serveres med en sød sirup.

Chenche-berlin.de

Roamers coffee
Kaffekunst på Roamers Coffee & Booze.

Kaffe, brunch og cocktails

Uhhm, duften af friskkværnet kaffe og lyden af mælk, der skummes. Hos Roamers Coffee & Booze i Neukölln kan du supplere din cortado eller slow-brew med surdejsbrød med kantareller og ost og runde af med en ”coldbrewtini” bestående af kold kaffe, appelsinskal og vodka. Og så serverer de også lækre kager til kaffen som for eksempel citron-cheesecake og varme kanelsnegle. Bare ikke om mandagen, hvor de holder lukket.

Roamers.cc

sissel jo gazan
Sissel-Jo Gazan, forfatter især kendt for krimien ”Dinosaurens fjer”. Bor i Berlin med sin familie og driver bloggen ”Vi elsker Berlin”. Aktuel med guiden ”Vi elsker stadig Berlin”, Politikens Forlag, 352 sider, 250 kr.

Forfatterens Berlin

Gå under jorden

Når folk spørger – og det gør de tit – hvilken turistattraktion de bare SKAL se i Berlin, siger jeg altid Berliner Unterwelten Museum. Her kan man udforske Berlins mange underjordiske anlæg, der har været brugt til forskellige formål gennem Tysklands dramatiske historie.

Vælg en guidet tur som for eksempel ”Civile beskyttelsesrum under 2. Verdenskrig” eller ”Flugtveje under DDR” – turguiderne er engagerede og vidende, de fleste læser historie på universitetet. I kan finde den perfekte tur online, men billetter skal bookes og hentes i museets billetbutik ved S-Bahn Station Gesundbrunnen. Husk en
varm trøje, for der er koldt under jorden.

Berliner-unterwelten.de/da

California Pops
Smukke is fra California Pops.

Smukke is året rundt

Det bliver aldrig for koldt til is i Berlin, og en af mine yndlings- butikker er California Pops Mitte/Prenzlauerberg ikke langt fra Mauerpark. Den er noget turistet, men skidt med det, for det er stadig super godt og billigt. Fra en undseelig lille butik bliver der solgt Eis am Stiel, eller på dansk ispinde, i de smukkeste farver og former lavet af gode råvarer i spøjse sammensætninger.

California-pops.de

sucre et sel

Gastronomi til gode priser

Det er sjældent, at jeg prøver et nyt sted i mit eget kvarter og må sande, at jeg virkelig er gået glip af noget. Sådan var det for nylig, da en veninde foreslog at mødes på Sucre et Sel på Torstrasse 132. Jeg er cyklet forbi et hav af gange, for jeg bor lige om hjørnet og har en del yndlingsrestauranter i området, men det var første gang på ”Sucre et Sel” – og absolut ikke den sidste.

LÆS OGSÅ: Rejs klimavenligt: ”Der er ingen grund til at lægge hjernen på hylden, bare fordi vi holder ferie”

Super god fransk mad til ditto priser, og man sidder godt og beskyttet, selvom det er midt på travle Torstrasse. Formidabel, venlig fransk betjening, når den er bedst, og virkelig god vin.

Sucreetsel.de

Liquidrom
Pool med undervandsmusiki Liquidrom.

På stranden indenfor

Berlinerne er vilde med saunaer, og det er jeg egentlig ikke, men Liquidrom er også et hangout med indendørs strandstole, hvor man kan ligge og slappe af med en bog og en kold drink fra baren. Det bedste ved ”Liquidrom” er poolen i den hemmelige grotte, hvor man kan skvulpe rundt i vand-overfladen med en ”svømmenuddel” i nakken og ørerne i vandskorpen, mens man hører klassisk eller elektronisk musik. Ofte er der en dj, der vender undervandsplader.

Liquidrom-berlin.de

fischkutter
Fin fiskebar med udsigt over Berlin. Foto: Getty Images

Fin dame på fiskebar med udsigt

Tyskerne elsker at have foodcourts i deres stormagasiner, og det er der altså noget over, især i det over 100 år gamle stormagasin KaDeWe på Wittenberg Platz i Schöneberg, hvor man kan købe alt, hvad hjertet begærer ud i mode, sko, parfume og dyre mærkeure. Det gør jeg sjældent, men jeg elsker at besøge 7. etage, som også kaldes ”feinschmecker-etagen”, for at spise frisk fisk i Fischkutter – en vin- og fiskebar med udsigt. Her får man det lækreste stykke laks overhældt med rejer for under 20 euro og sidder som en fin dame på høje stole og priser sig lykkelig for, at man valgte pencilskirt fremfor joggingdragt. Det perfekte sted at invitere sin mor på frokost.

Kadewe.de/food-restaurants

ALT for damernes rejse til Berlin er betalt af Friedrichstadt Palast.

Anbefalet til dig