Sofie Jama: ”Jeg mener ikke, man forstår danskheden, før man deler seng med en dansker”
SPONSORERET indhold

Sofie Jama: ”Jeg mener ikke, man forstår danskheden, før man deler seng med en dansker”

Hun var overbevist om, at hun altid skulle leve alene. Også da hun mødte den nyskilte Jes til en fest, hvor han havde det på samme måde. Indtil de gav hinanden et kram. Det fortæller forfatter Sofie Jama til ALT for damerne.

Af: Ditte-Marie Ascanius og Susanne Baden Jensen Foto: Caroline A. Bagger
15. jun. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

I flere år gjorde Sofie Jama alt for at undgå at blive forelsket. For hun havde ikke tid til at få knust sit hjerte.

På det tidspunkt var hun næsten lige kommet til Danmark med sin familie efter at have flygtet fra borgerkrigen i Somalia, og som sårbar teenager, der mærkede tyngden af krigsminder på sine skuldre, havde hun sat alt ind for at suge danskheden til sig, så hun kunne komme til at passe ind.

Det fortæller forfatteren til bøgerne ’Et andet menneske, et andet liv’ og ’Den nordiske mands hævn’.

”Det har været en måde at beskytte mig selv på. Jeg ville ikke forelske mig, fordi jeg var bange for, at mit i forvejen skrøbelige fundament ville blive smadret. Og når jeg kunne mærke, at jeg var ved at blive forelsket, sørgede jeg for at komme væk i en fart,” siger Sofie Jama til ALT for damerne.

Da forholdet til hendes i dag 10-årige datters far var gået i opløsning, besluttede hun sig for, at hun hellere ville leve uden en partner.

Altså lige indtil et særligt møde til en fest.

Mødet med Jes

Første gang Sofie Jama så Jes, stod han og dansede til en privatfest hos en fælles bekendt. Som aftenen skred frem, fik Sofie også bevæget sig ud på dansegulvet.

”Han var lige blevet skilt og sagde til mig, at der skulle gå mange, mange år, før han skulle være i et forhold igen. Så svarede jeg: ”Ved du hvad? I sidste uge blev jeg enig med mig selv om, at jeg aldrig skal indgå i en relation igen…” På det tidspunkt havde jeg været single i omkring et halvt år. Og jeg havde ikke set nogen, jeg havde heller ikke datet, jeg havde ikke engang lyst til det. Jeg havde det godt med at være alene. Resten af mine dage, hvis det skulle være,” fortæller Sofie, der også lige fik understreget, at han i øvrigt slet ikke var hendes type.

LÆS OGSÅ: Geeti Amiri overskred enhver tænkelig grænse i sig selv for kærligheden: "Det er smertefuldt at indrømme"

Hun ville have en, der var 197 centimeter høj. Mindst. Megaoverfladisk, som hun selv siger. Så røg de nogle smøger og begyndte at diskutere litteratur.

”Jeg gav Jes et kram på et tidspunkt, og så var det, som om noget pludselig bare passede sammen. Det var bare et kram. Men den energi! Det var noget helt særligt. Det er helt utroligt … Der er kræfter, som er større end en selv. Jeg tror meget på det med energier.”

Og lige siden den aften for tre år siden har de været sammen.

Sofie Jama vil ikke løbe fra sit ophav, selvom hun har tilbragt mere tid i Danmark end Somalia og føler sig dansk.

”Jeg mener ikke, man forstår danskheden, før man deler seng med en dansker. Jeg har mødt mange andengenerationsindvandrere, der har taget høje uddannelser, og som har spurgt mig, hvordan det er at være sammen med en dansker, for det er de ikke selv. De lever sådan nogle parallelliv. Det overraskede mig meget. Og det var der, jeg så kom frem til, at det først er, når man blander familier sammen, at integrationen kan ske. Al den anden integration, de snakker om … glem det! Der kan godt være en sameksistens, men lever man opdelt, kan man ikke undgå at have alle mulige mærkelige fordomme over for hinanden,” forklarer Sofie Jama.

Læs hele interviewet med Sofie Jama i ugens ALT for damerne.

ALT for damerne er i butikkerne fra torsdag 16. juni

– og hos abonnementer fra onsdag 15. juni

Anbefalet til dig