Utroskab: Var du blevet hos ham?
Foto: Bulls Utroskab: Var du blevet hos ham?

Utroskab: Var du blevet hos ham?

Lige om lidt brager den amerikanske præsidentvalgkamp for alvor løs,nu hvor både republikanerne og demokraterne har valgt deres kandidater. De mandlige politikeres moral spiller en stor rolle, men selvom de i den grad træder ved siden af og er utro, har det i flere tilfælde ikke fået konsekvenser i form af skilsmisse. Hvordan kan det være?Oghvordan spotter du selv en utro mand?

For hvad laver en flot, intelligent, dygtig, succesfuld, selvsikker og elegant kvinde egentlig sammen med en mand, der måske er notorisk utro?

Der kan være mange grunde til, at en kvinde bliver hos en utro mand – men i de fleste tilfælde viser det, at hun ikke tager kærlig hånd om sig selv, mener sexolog Ingrid Hegland.

Utro mænd med magt
Hillary Clinton står måske stadig tydeligst frem. Kloge, knivskarpe Clinton, dengang førstedame og nu udenrigsminister, hvis mand nød mere end bare en cigar med praktikanten i Det Hvide Hus. Og alligevel tog hun ham i hånden foran hele verden.

Sidste år kunne man også spekulere over, hvorfor Maria Shriver, anerkendt journalist og Kennedy-arving, fandt sig i, at guvernør-muskelmanden Arnold Schwarzenegger ikke bare fik barn med hushjælpen, men i årevis bollede ved siden af i en grad, så der skal en rigsretsag til at afdække, om han misbrugte offentlige midler til at dække over affærerne.

Og så var der Anne Sinclair, som næsten samtidig også havnede midt i rampelyset igen. Ikke som tv-stjerne og vært på et prisbelønnet politisk talkshow, som den franske multimillion-arving har været vant til, men som hustru til en mand, der pludselig stod anklaget for voldtægt af en stuepige på en hotel i New York.

Dominique Strauss-Kahn, direktøren for den Internationale Valutafond IMFog (på det tidspunkt) et godt bud på Frankrigs næste præsident blev tre måneder senere løsladt og anklagerne frafaldet. Men Sinclairs mand erkendte blankt at have haft (frivillig) sex med stuepigen – én af mange, for monsieur Kahn har ry for at være hæmningsløs i sin jagt på kvinder. Men elegante Sinclair har ikke været til at ryste: „Jeg tror ikke et sekund på de beskyldninger, der rettes mod min mand," sagde hun dagen efter anholdelsen i New York. Og på spørgsmålet om, hvorvidt hun lider under hans rygte som forfører, svarede hun allerede for fem år siden og fuldstændig fattet til nyhedsmagasinet l'Express: „Nej, det gør mig snarere stolt. For en politiker er det vigtigt at kunne forføre."

Læs også: Derfor er vi utro

Kvinder med et stærkt selvværd
Clinton, Shriver og Sinclair repræsenterer på hver deres måde de seks primære grunde til, at kvinder vælger at blive hos en utro mand, ifølge Ingrid Hegland.

1. Hun kan tro, at hun ikke er bedre værd.
2. Hun kan føle, at det er hendes skyld, at han opsøger sex et andet sted, fordi hun ikke har lyst.
3. Hun kan lukke øjnene, fordi hun ikke kan overskue konsekvenserne af erkendelsen.
4. Hun kan være overbevist om, at det kun den ene gang og tilgive
5. Hun kan være inderligt dedikeret til sit løfte om at holde sammen i medgang – og i modgang
6. Hun kan være fuldstændig afklaret med, at hendes mand ikke er monogam – måske er hun det heller ikke selv.

– Utroskab gør så ondt. Der er meget stor smerte forbundet med det svigt – for de fleste. Men der er også forhold, som hviler meget solidt på nogle andre kærlighedsværdier. Det gælder de sidste to kategorier, 5 og 6. Hvor Hillary Clinton udpræget er en nummer 5 kvindetype, og Anne Sinclair klart er i kategori nummer 6. Og i de parforholds-konstallationer vejer utroskab knap så tungt, siger Ingrid Hegland, som selvsagt ikke har mødt de to berømte kvinder – men genkender personlighedstrækkene hos almindelige kvinder.

– Fællesnævneren for begge kvindetyper er et meget stærkt selvværd. De har ikke brug for de gængse kærlighedsbeviser for at vide, at de er elskede. Og deres eget værd og selvopfattelse afhænger ikke af, om deres mand er tro eller ej.

Den store kærlighed
Men der er alligevel forskel på de to typer, siger Ingrid Hegland. For hos den ene eksisterer ønsket om troskab, hos den anden har det aldrig været relevant for parrets kærlighed.

– For kvinder som Hillary Clinton er det ikke ligegyldigt, om deres mænd har andre kvinder. Slet ikke. Men hun er samtidig også den kvindetype, der ønsker at vokse med opgaven og de udfordringer livet stiller hende overfor. Hun tager ægteskabsløftet „Til døden os skiller" helt bogstaveligt. Hun er rationel, bevidst om sine egne fejl og mangler og ikke så følelsestyret. Hendes tilgang til utroskab vil være: „Det kan ske, vi må videre." Og i forhold til løftet om at holde sammen i medgang og modgang, kan hendes opfattelse sagtens være, at utroskaben så også er den eneste modgang, hun oplever i sit parforhold. Så på bundlinjen føler hun sig mere beriget end bedraget.

– For kvinder som Anne Sinclair vil utroskab derimod ikke engang opleves som modgang. Denne kvindetype er – og har fra helt fra starten af forholdet – været klar over, at hun har valgt en mand, som ikke kan leve i et monogamt forhold, men også må have seksuelle forhold til andre kvinder. Og hun har ingen intentioner om at lave ham om, for det er ikke det seksuelle, der binder dem sammen. Det er derimod en dyb, dyb ikke-kødelig kærlighed, som hun aldrig har mødt andre steder end sammen med ham. Hun ved, at hun er hans store kærlighed, og det er dét, der tæller for hende. At andre kvinder så er genstand for hans begær, har hun ikke kvaler med – enten fordi hun ikke tillægger det seksuelle så stor betydning, eller fordi hun selv har en elsker ved siden af.

– Vi kan dømme de to typer ægteskaber som værende forkerte eller afvigende ud fra almindelige normer. Men for dem, er deres kærlighedsforhold helt rigtige.

Vi har jo set signalerne
Det er det til gengæld ikke for en kvindetype som Arnolds Schwarzeneggers (nu eks-)kone, Maria Shriver. Som befinder sig i en af de tre første kategorier, hvor utroskab opleves som et voldsomt og smertefuldt svigt – og hvor reaktionen måske er mere genkendelig for de fleste af os. I hvert fald er det langt oftere en af disse måder, Ingrid Hegland oplever, at kvinder tackler utroskab på, når de vælger at blive. Indtil de måske i den sidste ende går.

Som Maria Shriver, der angiveligt har kendt til og lidt under guvernørens sidespring i årevis, men først selv sagde endeligt stop, da det kom frem, at han for 14 år siden fik en søn med hushjælpen – en uge før, at Maria Shriver fødte parrets yngste drengebarn. Hushjælpen, der selv er gift, arbejdede fortsat for parret frem til januar i år.

– Vi ved det inderst inde godt, når vores partner er utro. Der er signaler. Nogle kvinder lever med det, fordi de bebrejder sig selv, at de ikke selv har lyst til sex. Eller fordi de har en gammel barndomsoverbevisning om, at kærlighed ikke er „noget jeg selvfølgelig fortjener, men noget jeg skal kæmpe for." Sådan en kvinde er helt fra barndommen vant til at blive svigtet, forventer at blive svigtet – og falder måske endda mere eller mindre bevidst for mænd, som vil svigte hende. Det gør ondt, men det er også „trygt" – for smerten kender hun.

– Men der er også mange kvinder, som simpelthen lukker øjnene for at beskytte sig selv. Med stor sandsynlighed vil hun mange år senere i bakspejlet kunne se alle tegnene på hans utroskab i et samlet billede, men lige nu overser eller bortforklarer hun advarselssignalerne, hun vil ikke vide det. For hun holder jo af ham, og kan ikke overskue de følelsesmæssige, praktiske og økonomiske konsekvenser af erkendelsen. Jeg sidder meget tit med kvinder i min konsultation, som inderst inde har kendt til deres mands utroskab, men ikke har villet erkende det, før de simpelthen er blevet konfronteret med det, fordi deres mand f.eks. selv har fortalt det.

Læs også: Derfor skal du dyrke mere sex

– Vi vælger selv, hvad vi vil udsætte os for. Selv om det nogle gange ikke føles sådan. Men selv i smertefulde forhold er der en læring og en mulighed for selvudvikling. Ved at træffe andre og bedre valg for os selv. Hvis du er sammen med en mand, som er gentagne gange er utro og svigter dig, har du mulighed for at udskifte dine gamle kærlighedsoverbevisinger med nye og mere konstruktive – ved at gå. Kærlighed behøver ikke være smertefuld, og der er masser af mænd, som ikke svigter og er utro.

– Når du i stedet bliver i et ægteskab med en mand, du ikke kan stole på, så er det, fordi du vælger ikke at tage kærligt hånd om dig selv. Med mindre du måske netop er en kvinde som Clinton og Sinclair, hvor kærligheden simpelthen har et helt andet sprog.

Sådan spotter du en utro mand
Utro mænd kan overordnet opdelse i tre grupper, ifølge mandeterapeut Tomas Friis.

Psykopaten
Han er en mand, der ikke evner empati. Og generelt lider af en selvovervurdering, hvor alt handler om hans behov. I forbindelse med utroskab er hans eneste problem frygten for at blive opdaget og de besværligheder, det medfører for ham. Bedste råd: Run girl, run...

Den bekræftelses-søgende
Han har evig brug for bekræftelse, omsorg og opmærksomhed. Han har næppe haft en helt snorlige, bundsolid opvækst – det er bl.a. årsagen til hans ambitioner og enorme drive – men det har også medført nogle følelsesmæssige mangler, som gør, at han energimæssigt er nærmest nødt til at opsøge ydre bekræftelse for at kunne fungere. I denne gruppe finder du mange af de magtfulde mænd. Det er ikke sikkert, at han vil have nok i dig!

Normal – men med problemer i parforholdet
Han er en helt almindelig mand – men der er ubalance i hans parforhold. Og hvis for mange ting er uopfyldte, følelsesmæssigt og seksuelt, kan man meget nemt støde ind i noget – eller nogen – der ligner løsningen på problemet. Den ansvarlige mand stopper inden utroskab – enten sig selv eller det parforhold, der ikke fungerer... men ingen er perfekte.

Læs om de politiske powerpar på næste side...
Anne Sinclair & Dominique Strauss

Indtil maj var han det franske Socialistpartis foretrukne præsidentkandidat. Men 14. maj blev den daværende direktør for den Internationale Valutafond (IMF), Dominique Strauss-Kahn anholdt for seksuelt overgreb og forsøg på voldtægt af en stuepige på Hotel Sofitel i New York. Mens sagen blevet efterforsket, myldrede det frem med historier om tidligere affærer og Kahns generelt grænseoverskridende opførsel over for kvinder. Hans kone, Anne Sinclair, som er politisk journalist og tidl. tv-vært på det prisbelønnede politiske talkshow „Sept sur sept", har gennem hele sagen bakket sin mand 100 procent op og afvist anklagerne.
Anne Sinclair og Strauss-Kahn blev gift i 1991. Hun er arving efter kunsthandleren Paul Rosenberg og ekstremt velhavende og har ud over at introducere sin mand til inderkredsen af den mondæne venstrefløj også finansieret Dominique Strauss-Kahns kamp for at nå de politiske tinder i Frankrig.

Sagen mod Strauss-Kahn blev opgivet den 22. august på grund af tvivl om stuepigens troværdighed. Hjemme i Frankrig ventede en anden sag – om voldtægtsforsøg mod en ung fransk journalist tilbage i 2003. Den blev dog afvist på grund af manglende beviser. Men Strauss-Kahn skal nok ikke regne med at vende tilbage til frontlinjen i fransk politik foreløbig.


Maria Shriver & Arnold Schwarzenegger
Alle kender skuespilleren og Californiens tidligere guvernør, Arnold Schwarzenegger. Nogle mere intimt end andre. Faktisk en hel del, lader det til. I foråret kom det frem, at Schwarzenegger ikke blot er far til hushjælpens nu 14-årige søn, men også havde adskillige affærer med kvinder, som besøgte ham både på et luksushotel og på hans private kontor. Myndighederne undersøger nu, om der er hold i anklager om, at den tidligere guvernør brugte politifolk til at transportere sine elskerinder frem og tilbage, i så fald risikerer han en rigsretssag for embedsmisbrug. Arnold Schwarzenegger var i 25 år gift med den anerkendte forfatter og prisbelønnede journalist og tv-producer Maria Shriver, som ud af den stenrige Kennedy-klan og niece til John F. Kennedy. Maria Shriver har angiveligt længe lidt under utroskaben, men forlod først manden, da historien om hushjælpens søn kom frem. Shriver og Schwarzenegger har fire børn sammen.


Hillary Clinton & Bill Clinton
Det var midt i 1990'erne, han var præsident. Og så var der en lækker cigar af en ung praktikant ved navn Monica Lewinsky, som han til sidst og meget nødtvunget indrømmede at have haft et „upassende forhold" til, der blev forsøgt afdækket både gennem medierne og en rigsretssag. Resten er historie, men Monica-gate er nok den utroskabssag, som flest husker. Ikke mindst fordi præsidentens kone, der alligevel stod ved hans side, langt fra var et intetsigende vedhæng, men Hillary herself. Lynende intelligent, skarp førstedame og selv en politisk spiller. Senere senator for staten New York, siden 2009 udenrigsminister i Barack Obamas regering og stadig gift med Bill, som i dag laver humanitært arbejde – og scorer meget højt på listen over de mest populære præsidenter.

Om eksperterne

INGRID HEGLAND er sexolog og parterapeut med speciale i manglende sexlyst. Hun er en ofte benyttet foredragsholder, som rådgiver og støtter mennesker i at genfinde og bevare kærligheden og passionen i parforholdet. Se mere på Ingridhegland.dk

TOMAS FRIIS er privatpraktiserende mande- og parterapeut samt foredragsholder. Han beskæftiger sig bl.a. med personlig udvikling, parforhold, seksualitet, kærestecoaching, maskulinitet og manderoller. Se mere på Tomasfriis.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Hillary Clinton og Utroskab