Kvinde trist
Foto: Stockbillede, Getty Images Hvordan tackler man alkoholiserede familiemedlemmer? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Vibeke Dorphs brevkasse: Min mor er begyndt at drikke

Kære brevkasse: Hjælp, min mor er begyndt at drikke

Min mor er begyndt at drikke. Hvordan griber jeg en snak med hende an, spørger en læser Vibeke Dorph i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Jeg er bekymret for min mor på 75. Hun er enke og ellers frisk, bor i lejlighed og er afholdt af folk i kvarteret. Hun har indtil nu passe godt på sig selv, er velklædt og aktiv. Når jeg kommer på besøg, har det nærmest været hende, der har haft mest at berette fra sit liv, men sådan er det ikke længere.

For et halvt år siden flyttede en ny beboer ind i opgangen. Han var også alene, så da de to begyndte at se hinanden, blev jeg rigtigt glad på min mors vegne.
Meget hurtigt begyndte min mor dog at forandre sig. Hun lugtede af spiritus, når jeg kom, og snart begyndte hun også at sjuske med sit udseende. Hun kommer heller ikke så ofte ud længere, og hver gang, jeg er på besøg, er han der, eller også er han lige gået. Der er flasker, og det roder i hendes hjem.
Jeg ved jo godt, at vi ikke kan bestemme over vores forældre, men jeg synes ikke, der er tvivl om, at min mors nye ven er ved at trække hende ned i sølet. Har du et godt råd til, hvordan jeg griber en snak med hende an?
J.L.

Vibeke Dorphs svar

Nu ved jeg jo ikke, om din mor er blevet lidt lun på sin alkoholiserede nabo og måske derfor drikker for selskabets skyld, eller om hun af sig selv i en sen alder har slået sig på flasken. Det kan vi kun finde ud af, hvis du mander dig op, lægger kortene på bordet og får fortalt din mor om dine iagttagelser og bekymring.

Alkoholikere skal man aldrig tale om alkohol med, når de har drukket. Det bedste tidspunkt at konfrontere alkoholikere på er lige efter, at "festen" er slut.
Var jeg dig, ville jeg derfor dukke op hos din mor en ret tidlig formiddag, før hun rigtigt har fået øjne og stadig er træt. Ryd bordet for flasker, men ryd endelig ikke op, og lav så en kop stærk sort kaffe og fortæl hende, hvordan du oplever situationen. Peg på flaskerne og rodet omkring jer, kom med eksempler på de gange, hvor du er dukket op og har oplevet hende enten beruset eller lugtende af sprut.

Alkoholikere har en eminent evne til ikke bare at lyve for andre, men også for sig selv, så vær konkret og hold fast. Du skal ikke være hverken bebrejdende eller aggressiv, for så skræmmer du hende blot op i et hjørne, og hun vil lukke af. Du skal jo hellere have hende til at lægge kortene på bordet, så du kan få et billede af, hvor grelt det står til.

Handler det om, at hun drikker lidt for selskabets skyld, så må I tale om det. Handler det derimod om, at hun selv er blevet lidt for glad for alkohol, så er der jo hjælp at hente. Tjek også gerne den hjælp, før du dukker op, så I kan handle resolut.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Alkohol