Leg
SPONSORERET indhold

10 lege der styrker dit barns fantasi

En god fantasi gør dit barn bedre til at lege, finde på utraditionelle løsninger og løse konflikter. Få inspiration til 10 lege, der sætter turbo på juniors naturlige fantasi.

Af:: Birgitte Muldbjerg Foto: Istock
10. apr. 2012 | Børn | Vores Børn

1. Fang tråden i dit barns fantasi

Når dit barn for eksempel siger ‘tænk, hvis solen var min ven’, kan du godt vælge at fortælle, at solen bor langt ude i universet, og den kan man ikke komme tæt på, for den er lavet af ild og er alt for varm. Det giver dit barn en basisviden, som han nok skal få senere – eller bare på et andet tidspunkt.

Men hvis du i stedet for siger ‘ja, så kunne I gå en tur på himlen og måske besøge månen’, så opfordrer du ham til at bruge sin fantasi – og udfordrer ham på den. Prøv i det hele taget generelt at overveje, om du kunne sige ‘ja, og så …’ i stedet for ‘nej, nu skal du høre …”.

2. Strømper, der snakker

En god aflednings-fantasileg, hvis strømperne driller, eller dit barn bare ikke orker at tage dem på selv. I kan selvfølgelig også lege den med alt muligt andet, der skaber større udfordringer, end dit barn lige kan klare.

Tag strømpen på hånden, sæt den op til øret, og find på et eller andet, der vækker juniors opmærksomhed, for eksempel ‘hov, den sagde altså noget – hvad siger du, strømpe? Er du en superstrømpe, der kan få et barn til at flyve?’. Og så siger strømpen måske noget til barnet a la ‘ja, men det er ham, der skal tage mig på’ eller ‘jeg vil på den venstre fod’.

Når barnet fanger legen, lader du ham overtage snakken og strømpen.

3. Hvad kan kroppen?

En god leg, hvis dit barn er meget kropslig og ikke så verbal. Vis ham, hvad du kan med din krop: Gå i bro, strække dig, så du bliver ekstra lang, vrikke med ørerne, måske. Du sætter selvfølgelig niveauet efter, hvor gammel han er, og hvad han selv formår.

Han tager med garanti udfordringen op og vil gerne vise dig, hvad han kan, og bliver stolt, når han kan demonstrere, at han har fundet på et eller andet fjollet eller flot.

LÆS OGSÅ: Gør dit barn kreativt

4. Digt en historie sammen

I skiftes til at finde på handlingen i en historie. Du begynder, og historien må gerne have dit barn i hovedrollen. For eksempel ‘der var engang en dreng, der hed Oskar. Han havde et helt særligt sværd – det kunne nemlig tale, og en morgen sagde sværdet til Oskar …’. Og så er det Oskars tur til at digte videre. Når han ikke kan finde på mere, så digter du videre, og sådan skiftes I, indtil én af jer finder på en slutning og siger ‘slut, prut, finale.’

5. Byg med klodser

Hvad har klodser med fantasi at gøre? En del, faktisk. En klods er jo bare en klods, men tænk, hvad man kan bygge af en kasse lego – helt utrolig høje tårne eller forkølede drager, der ikke kan spy ild.

Der skal en god portion fantasi til at få noget ud af en bunke firkantede klodser. Hvis dit barn har svært ved at se det, så hjælp ham ved at bygge noget, som du synes ligner en farlig rød drage, og så kan han jo bygge en endnufarligere én, der er grøn.

LÆS OGSÅ: Far leger vildt – heldigvis!

6. Læs højt

Ja, det er hverken en ny eller særlig opfindsom ‘leg’, men højtlæsning er noget af det mest geniale til at styrke et barns fantasi. Det lidt mindre barn vil gerne have billeder til historien, og det er fint. Barnet arbejder alligevel med historien inde i hovedet, selv om billederne bliver serveret for ham. Når han bliver lidt større, kan I med mellemrum prøve, om han er klar til at få læst en bog højt, hvor der ikke er billeder til.

Vælg også gerne fortællinger, der har indbyggede ekstremer – det gode og det onde, det grimme og det smukke. Det er noget, der i høj grad sætter gang i fantasien. Tal også gerne om en bog, når den er læst færdig, og stil spørgsmål som for eksempel ‘hvad tror du, der skete bagefter?’, ‘hvorfor tror du, drengen blev ked af det?’, ‘tror du, Emil godt kan lide at sidde i værkstedet?’.

7. Tegn godnatbilleder

Prøv at ‘tegne’ en historie for dit barn, når det er puttetid. Det kan være i stedet for godnathistorien, eller det kan være begge dele, hvis tiden tillader det. Det kan selvfølgelig også være i løbet af dagen, men inden sovetid er der som regel ro til den slags.

Du behøver ikke at kunne tegne særlig godt – bare du fortæller, hvad du tegner. Du kan også vælge at tegne noget af det, som I har oplevet i løbet af dagen. Måske vil dit barn selv overtage tegneblokken og fortælle, hvad det er, der sker på tegningen.

8. Dæk festbord

Børn skal ikke være særlig gamle, før de gerne vil hjælpe til. Og de fleste vil elske at få opgaven ‘i dag holder vi fest, så vi skal have dækket et flot bord. Du bestemmer, hvordan det skal se ud!’ (også selv om det bare er tirsdag).

Hjælp eventuelt dit barn på vej ved at foreslå, at han kan tegne tegninger, der kan ligge på alle tallerknerne. Eller vis ham, hvad han ellers kan pynte med: sugerør, blomster, lysestager. Hvis han finder på, at der skal legetøjsbiler på bordet eller plastikedderkopper ligesom til halloween – så lad ham endelig få lov til det.

LÆS OGSÅ: Leg gør børn kloge

9. Syng, og lav nye sange

De fleste børn elsker at synge, og det giver masser af udfordring til kreativiteten, når man lærer en ny sang. Eller, når dit barn bliver gammel nok, selv finder på rim, der kan sættes sammen til en sang.Begynd eventuelt selv ved at lave et enkelt rim om noget, I lige har set eller oplevet, for eksempel ‘Oskar så en ko – den havde sko – og den kunne glo’. Det behøver overhovedet ikke passe med versefødderne, og du kan også bare lave din egen melodi.Det sjove er at sætte rim i hovedet på barnet. Efterhånden som han bliver større, finder han sikkert selv ud af, hvad der kan synges på en bestemt melodi.

10. Bliv ved med at lege

Bliv ved med at opfordre til leg, også selv om dit barn bliver større og måske helst vil sidde foran computeren eller spille fodbold. Så længe børn leger, tordner deres fantasi derudad. For mange børn bliver legene gemt lidt væk, efterhånden som lektier og fritidsinteresser overtager hverdagen.

Så måske er det dig, der skal være igangsætter – og måske skal du også være med i legen, selv om du måske lige troede, at den epoke var overstået. Hvis du synes, det kan være lidt anstrengende at være ‘storesøster’ eller ‘den store ridder’, så tænk på, at det måske også kunne gavne din fantasi. Og at alt er sjovere, hvis man gør sit bedste.

Kilde: Birgitte Muldbjerg, Vores Børn.

LÆS OGSÅ: Krea: Mal stenene levende

LÆS OGSÅ: Legetøj der giver sved på panden

LÆS OGSÅ: Guide til gode lege indendørs