Råd om nyfødte babyer
SPONSORERET indhold

11 ting du aldrig bør gøre med din baby

For eksempel kan du roligt droppe den famøse stofble over barnevognskalechen.

Af: Amalie Nebelong Foto: iStock
22. okt. 2015 | Børn | Vores Børn

Når du ligger med din baby i armene for første gang, er det helt fantastisk, men også meget skræmmende. For nu har du ansvaret for denne lille skabning, der føles uendeligt skrøbelig. Det er en helt ny verden, der åbner sig, hvor du konstant skal tage stilling til, hvad der er bedst for dit barn. Og når det kommer til dit barns tarv, er der bekendt mange ting, der vil falde dig helt naturligt, men der er altså også en række ting, du skal have forklaret, før du vil lyse op i et smil og et, ”selvfølgelig. Det giver mening!”

LÆS OGSÅ: 9 personer du ikke kan overskue, lige efter du har født

Og du vil så gerne være den bedste mor i verden. Derfor har voresborn.dk hjulpet dig lidt på vej og herunder oplistet 11 ting, du skal være påpasselig med, når det kommer til din baby. Hvert punkt kan være en lille hjælp til at skabe det samlede billede, hvor både du og dit barn skal kunne fungere på bedst mulige vis.

1: Lade andre kysse din baby

Din nyfødte babys immunforsvar er ikke i tip top stand det sekund, I vender hjem fra hospitalet. Som sundhedsplejerske Dorte Fischer siger, så har dit barn nogle antistoffer med fra sin tid i din mave, men det er ikke helt nok i alle situationer.– Dit barn skal til at møde en masse bakterier, det slet ikke kender. Derfor er det lidt ekstra udsat i starten. Det er en god idé at være lidt påpasselig med at få vasket hænder, når du eller dine gæster kommer udefra, og så bør det kun være dig og dit barns far, der kysser den lille på munden, siger Dorte Fischer.Men hun argumenterer også for, at du endelig ikke skal være fanatisk, for dit barn skal også lære de nye bakterier at kende stille og roligt. Og det er professor MSO Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstitut enig i. Men hun understreger også, at bakterierne hærder det lille barn mod for eksempel astma og allergi. Hun siger til Videnskab.dk:– Der er en meget tydelig statistik, som siger, at enebørn og førstefødte børn oftere udvikler allergi. Man antager, at det er, fordi de ikke kommer i kontakt med så mange bakterier i deres første leveår, som hvis de havde haft søskende, der tager bakterier med ind i hjemmet. Børn der vokser op på en gård kommer også i kontakt med flere bakterier, hvilket kan være grunden til at de sjældnere udvikler atsma og allergi.

2: Ændre familiens rutiner

I skal ikke forsøge at ændre på familiens rutiner, selvom der er kommet et lille nyt medlem. Det er for eksempel ikke nødvendigt at rulle gardinerne ned i stuen om dagen og liste rundt, for at få baby til at sove bedre.– Dit lille barn er vant til masser af larm fra sin tid i din mave. Dit hjerte, dine tarme og din snakken afgiver en masse lyde. Derfor vil din nyfødte også oftest sove bedst, når det for eksempel kan høre jer snakke, siger Dorte Fischer.Hun understreger dog, at så snart dit barn bliver tre til fire måneder ændrer billedet sig, da dit barn i den alder vil blive mere opmærksom på lyde og derfor vil have brug for mere ro.

3: Lade den have samme ble på i langt tid

Forestil dig, hvordan din hud ville reagere, hvis den pludselig fra den ene dag til den anden var lukket inde i et fugtigt miljø i døgndrift. Nej, det ville ikke være kønt.– Dit nyfødte barns hud skal vænne sig til at have ble på. Derudover har det afføring mange gange om dagen. Derfor skal bleen skiftes meget hyppigt, da huden ellers vil blive rød og hudløs, siger Dorte Fischer.LÆS OGSÅ: Kan du elske din baby, hvis du ikke elsker dig selv?

4: Give din baby din mobiltelefon

Helt små børn bliver hurtigt nysgerrige efter at undersøge alt. Og putte alt i munden. Og når dit barn opdager, at du giver din mobiltelefon og fjernbetjening meget opmærksomhed, vil det få lyst til at putte dem i munden, som er babys helt store sanseapparat.– Men de er rigtig giftige og farlige for dit barn at sutte på. Og selvom forældre i dag går rigtig meget op i ikke at købe giftigt legetøj, så glemmer de altså lidt at flytte smartphones og fjernbetjeninger uden for babys rækkevidde. Mobiltelefoner er lavet af en type metal, der indeholder en masse giftstoffer, som er skadelige at få i munden, siger Dorte Fischer.

5: Klæde det for varmt på

Som mor kan dit indstinkt godt fortælle dig, at dit barn skal pakkes ind i flere lag tøj. Men det skal du være lidt påpasselig med, for når det hedder, at spædbørn har svært ved at regulere varmen selv, betyder det ligeså ofte, at det kan få det for koldt, som at det kan få det for varmt.Ifølge Sundhedsstyrelsen forårsages vuggedød oftest af én af tre årsager. Én af årsagerne er, når dit barn har det for varmt.– Sørg for, at der er køligt, dvs. 18-20 grader, hvor barnet sover. Hvis I har et åbent vindue for at holde temperaturen under 20 grader, sørg da for, at barnet ikke ligger i træk. Lad være med at pakke dit barn tæt ind i dyner og tæpper, når det sover. Klæd altid barnet af, når I kommer inden døre – også selvom det sover. Det er alt for varmt for barnet at sove med overtøj inden døre, siger Sundhedsstyrelsens rapport ‘Forebyg vuggedød’ fra 2011.Ifølge Dorte Fischer handler det i høj grad om, at du lærer dit barn at kende. Er det et koldt eller varmt barn, du har?– Du må lære at vurdere temperaturen, dér hvor barnet er og føle dit barn i nakken eller på brystet. Er det svedigt, så har det for meget tøj på, siger Dorte Fischer.En god idé kan være at give dit barn flere lag på af tyndt tøj, så du kan tage et lag eller to af, hvis det føles varmt/svedigt.

6: Droppe lægeaftalen eller sundhedsplejersken

Som nybagt mor kan du hurtigt føle, at din baby konstant bliver overvåget. Og det er der ifølge Dorte Fischer en rigtig god grund til.– Nyfødte kan hurtigt “dykke” og blive sløve, dehydrerede og dårlige. Og det er ikke altid, du som mor opdager det. Derfor er det vigtigt, at der er nogle fagpersoner, der følger op på, hvor meget dit barn spiser, og hvor hyppigt det har afføring. For de kan ofte få øje på noget, som forældrene ikke ved, de skal holde øje med, siger hun.Som nybagt mor i dag, står du meget alene med dit barn, hvor der i gamle dage ofte var en erfaren farmor eller en mormor med på sidelinjen til at vurdere situationen. I dag har vi læger og sundhedsplejersker.

7: Ruske dit barn

Du må aldrig ruske dit barn, da det kan give store skader på hjernen.– Fordi dit barn endnu ikke har lært at holde sit hoved selv, kan det, at du rusker det, kaste hjernen rundt. Og det kan den ikke tåle, siger Dorte Fischer.Netsundhedsplejerske.dk supplerer:– Hovedet vejer meget, og nakkemusklerne er svage. Det betyder, at barnet slet ikke kan holde imod, hvis det bliver rusket.Årligt er der babyer, der får hjerneskader. Ikke kun fordi forældrene har ageret voldeligt, men fordi forældrene ifølge Dorte Fischer i mange tilfælde har en urealistisk forestilling om, hvad et lille barn kan klare. Husk at holde hovedet hele tiden og passe på dit lille barn.

8: Lade det være alene på puslebordet eller i badet

Selvom du måske indimellem tænker, at du da godt lige kan hente en klud i skabet inde ved siden af, mens din baby ligger i badestolen, bør du aldrig gå fra det. For ét uheld kan være alt, der skal til.– Selvom dit barn sidder i en stol i badet, kan det glide eller vælte og drukne. Og selvom en baby ikke kan bevæge sig ret meget, kan den godt spjætte så voldsomt, at den falder ned fra puslebordet, siger Dorte Fischer.

9: Tilbyde sut med det samme

At tilbyde din nyfødte sut allerede samme dag, som den er blevet født, er sjældent en god idé. For det er vigtigt, at baby oparbejder en god sutteteknik ved dit bryst først.– Det kan godt forvirre dit barn at skulle lære at sutte ved dit bryst, som er én teknik, og samtidig skulle lære at sutte på sut, som er en anden teknik. Hvis amningen går super godt, må du gerne introducere sut, hvis du har en baby, der bare vil sutte konstant. Men hvis du har en amning, der ikke er helt oppe at stå endnu, er det godt at vente nogle uger, siger Dorte Fischer.Sutteteknikken ved brug af sut er anderledes end den ved brystet. Healthofchildren.com forklarer forskellen:– Sutter har en smallere overflade, hvilket betyder, at spædbørn ikke behøver at åbne deres mund helt op. Suttebrug kan derfor forhindre spædbørn i at lære at få ordentlig fat på mors bryst, hvilket kan resultere i en mangelfuld amning og ømme brystvorter.

10: Give din baby en stofble hen over barnevognen

Selvom alle gør det, anbefaler vores sundhedsplejerske ikke, at du putter den famøse stofble hen over barnevognsåbningen, når dit barn skal sove til middag.– Om sommeren er det direkte farligt for dit barn, da der kun vil komme minimalt med luft ned i barnevognen. Og stofbleen vil også forhindre dit barn i at vænne sig til at sove, når det er lyst, siger Dorte Fischer.Faktisk er det sundt for dit barn at kunne kigge lidt ud og vænne sig til at falde i søvn alligevel.

11: Lade den græde

Selvom onde tunger måske siger, at det er sundt for en baby at lære, at mor ikke bare kommer rendende, hver gang den græder, så skal du aldrig lade dit nyfødte barn græde så længe, at det føler sig forladt.

– Hvis et spædbarn føler sig forladt, vil det lukke sig ind i sig selv, og forsøge at finde trøst dér. Men det er ikke sundt. Hvis det for eksempel græder og ikke vil sove, skal du som minimum stå ved siden af dets seng og vise det, at du er der, siger Dorte Fischer.

En baby skal ikke udsættes for opdragelse. En baby skal have kærlighed og omsorg – altid.

LÆS OGSÅ: "Hvad nu, hvis jeg ikke kan være mor for mine børn"?

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor

LÆS OGSÅ: 9 hemmeligheder om at være nybagt mor