9 personer du ikke kan overskue, lige efter du har født

Foto: Getty Images Når du lige har født og sidder med brysterne fremme, er din singlevenindes nye fyr ikke lige ham, du allerhelst vil have besøg af.

9 personer du ikke kan overskue, lige efter du har født

At stå ansigt til ansigt med din mand og hans evne til at sove fra alt, eller dine gæsters manglende situationsfornemmelse er meget grænseoverskridende post fødsel, mener klummeskribent Amalie Nebelong.

1. Vennerne, som ville hjælpe ”åh så meget”

Når du melder ud over for dine venner, at du er gravid, men samtidig er lidt bekymret for, hvordan du skal klare alt det praktiske, der følger med at få et barn, vil mange af dine venner forsikre dig om, at de nok skal hjælpe til.

Men sandheden er, at når de siger ”hjælpe”, mener de i virkeligheden, at de vil komme og beundre din baby, mens du løber frustreret rundt og føler, at du skal tilbyde dem mad og drikke. Med andre ord er de ingen hjælp overhovedet. For hvor mange af dem skifter i virkeligheden lige den lille, når den har skidt op og ned af ryggen, eller hvor mange kommer i virkeligheden lige forbi med et varmt måltid mad, som de sætter uden for din dør uden at forvente en kop kaffe og en snak til gengæld?

2. Den bedrevidende mor/svigermor

Lige efter du har født, kan det være rigtig rart med moralsk støtte - og rigtig mange kvinder har brug for deres egen mor. For alt er nyt, og mens du famler dig frem, har du brug for kvinden, der har lært dig (næsten) alt, du kan. Men hvad du i hvert fald ikke har brug for, er en mor eller svigermor, der tror, at hun kan huske alt om, hvordan det er at stå med et spædbarn i armene (for tredive år siden). For i hvor høj grad kan du egentlig bruge råd fra en kvinde, der havde små børn i en tid, hvor man var overbevist om, at babyer skulle sove på maven? 

3. Bekendte, der tror, at barselsbesøg er et mindre weekendophold

Oven på en fødsel, som er ret grænseoverskridende i sig selv, bliver du testet på fysikken og psyken på alle tænkelige måder: Du sover mindre, end du nogensinde har gjort før i dit liv samtidig med, at du skal tage dig af et lille bitte barn, der kræver din opmærksomhed og har brug for, at du kan ”læse” det 24/7.

Når du får barselsbesøg i denne tilstand, kan en halv time per besøg være mere end rigeligt for nogen. Det er bare ikke alle, der forstår det. Der er en gruppe af mennesker (på en ikke helt ubetydelig størrelse), der tror, at barselsbesøg er lig med ”at hænge ud”. Og mens det er festligt for nogen, er det benhårdt for andre og vil højst sandsynligt ende med, at du som et ellers socialt væsen skal overskride alle dine personlige grænser og bede dem direkte om at gå, fordi du er træt. Eller bed din mand om at agere udsmider. Det er det, han er der for.

4. Dine singleveninders tilfældige kærester

At have besøg af sine gode veninder efter fødslen er fantastisk. Du glæder dig helt vildt, til dit lille barn skal opbygge et nært forhold til dem, du selv anser for at være din selvvalgte familie. Hvad, der ikke er så fantastisk, er, når de slæber deres nyeste skud på stammen med: Den mere eller mindre tilfældige kæreste, som du måske aldrig har mødt, eller kun mødt én gang hurtigt over en akavet kop kaffe, fordi din veninde insisterede på, at nu skulle I to altså møde hinanden.

Det er bare ikke særlig afslappende at sidde med mælkejungerne fremme og forsøge at få stablet en amning på benene, når du sidder over for en fyr, hvis intentioner med din veninde stadig står hen i det uvisse.

5. De besøgende, der kommer for sent

Alle har nogle venner, der altid kommer for sent. Men i barselsdagene, hvor du er rundforvirret som bare pokker, har du mere end noget andet brug for, at dine medmennesker i det mindste er til at stole på.

Så at din veninde kommer daffende en halv time for sent, fordi hun har været i byen dagen før, er bare ikke i orden, når du har forsøgt at planlægge hendes komme med at have ammet baby af, passet besøget efter, hvornår baby er vågen, og undladt at gå en tur i det dejlige vejr, fordi du vidste, at hun skulle komme. Det kan virkelig sætte dit pis i kog, når det bliver tydeligt, at din venindes problemer (med for lidt søvn – yeah right) stadig vil gå ud over dig, selvom det er dig, der har de største udfordringer nu – og slet ikke får sin nattesøvn – ufrivilligt!

6. Personen, der tager kanelsnegle med, som liiiige skal varmes i ovnen

Som sagt må barselsbesøg gerne være lidt korte og være i en form, hvor du i princippet kan blive siddende i sofaen med din baby i armene. Derfor er det heller ikke i orden, når dine venner eller familie tager barselgaver med, der kræver, at du skal gøre noget aktivt nu og her. F.eks. kanelsnegle, der lige skal færdigbages i ovnen.

Det er en sød tanke at have kanelsnegle med i stedet for den obligatoriske Sophie la Girafe eller et farvehelvede fra Lamaze (som du egentlig hellere ville have haft). Men bagværk, du selv skal bage er bare ikke rigtigt afslappende. Medmindre gæsten selv står for det hele. Så vil vi altså gerne bede om hjemmelavede, lune kanelsnegle. 

7. Personen, der opfandt Google

Når du kommer hjem fra hospitalet, er alt anderledes, end da du tog af sted med veer. Du er blodig, hævet og øm som ind i helvede, og alt ved din baby er nyt. Den trækker vejret hurtigt og får alverdens udslæt (som viser sig at være ganske normalt).

Så når du ligger vågen og ammer klokken tre om natten, kan det være fristende i din sindsstemning grænsende til sindssyge at taste ”symptomer” ind på Google. Men lad endelig være med det. Med mindre du har lyst til at finde ud af, at du har fået kræft og din baby pest. Google er et fænomen, du ikke har lyst til at stå til ansigt med efter en fødsel.

8. Småsyge gæster

En nyfødt er ekstra udsat over for bakterier, da dens immunforsvar endnu ikke er et hundrede procent modstandsdygtigt. Så når dine gæster står med snottede næser helt ned i krydderen på din baby, kan du hurtigt stå i en meget akavet situation, hvor du har lyst til at flå dem væk og råbe: ”Hvad tænker I på?”

Men du vil nok alligevel være for venligt anlagt til at bede hvert et menneske, der kommer ind af døren, om at vaske hænder. Derfor vil du med al sandsynlighed eksplodere af ren og skær indebrændt frustration, når din gæst nyser, og du vitterligt kan se bakterier sprøjte ud over dit stakkels forsvarsløse spædbarn.

9. Din sødeligt sovende mand

I ugerne efter en fødsel (og egentlig resten af tiden, mens dit barn bor hjemme) vil du sove meget let, da din underbevidsthed konstant vil lytte efter dit barns vejrtrækning. Derfor vil du sikkert også opleve, at du ikke drømmer ret meget i den periode.

Imens er du måske udstyret med en mand, der sover tungt som en baby i visheden om, at du nok skal være på stikkerne, hvis der skulle være noget galt med jeres barn. Og det kan være en tand provokerende at indse, at mens randerne under dine øjne bliver lige så storte som dit overskud, så  grynter din mand veltilfreds fra drømmeland ved siden af i dobbeltsengen. Har du en mand, som også tager nætterne? Så giv ham et ekstra kys. 

Om skribenten

Amalie Nebelong er freelance journalist og bor på Østerbro i København med sin mand og to børn. Følg med på hendes instagramprofil @amalienebelong.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel og Barsel

610x200_woordy_knap2.jpeg