Babys første spark
Der findes ikke noget mere livsbekræftende, end når ens ufødte baby giver livstegn i form af små spark. Fortvivl ikke, hvis det lader vente på sig, for der er stor forskel på, hvornår man som gravid kan mærke det. Det kan ske fra alt mellem 14. til 25. uge.
Jeg husker tydeligt første gang, jeg mærkede liv i min mave. Vi sad til en middag hos nogle gode venner, og pludselig kunne jeg mærke nogle bittesmå bobler inde i maven.
Jeg var ikke helt sikker, for det kunne jo i teorien være tarmen, der rumlede – men i løbet af aftenen kom det ofte, og så var jeg slet ikke i tvivl. Jeg var i 20. uge, og for første gang mærkede jeg for alvor, at et lille menneske var ved at blive dannet inde i mig.
Men det er meget forskelligt, hvornår og hvordan man som gravid mærker de første spark. Er du gravid med dit første barn, går der formentlig en del flere uger, end der gør for den veninde, som har været gravid før. Du skulle dog gerne have mærket liv inden 25. uge. Og mest normalt mellem 18. og 22., men nogle andengangsfødende mærker det så tidligt som 14 uger henne.
Første gang, du mærker noget, er det ofte så lidt, at du ikke når at reflektere over det, før det er overstået. Nogle fortæller om følelsen af en lille fisk, der slår med halen, mens andre sammenligner det med en luftboble, som ”bobler”. Men de fleste synes, det er vildt spændende og dejligt. Og for rigtig mange er det første gang, de for alvor fatter, at de virkelig er gravide og har et ægte, levende barn, der vokser inde i maven.
For mange er det især om aftenen, de kan mærke de første spæde spark. Sæt derfor noget tid af, når du har lagt dig om aftenen, og lig så musestille. Man skal virkelig koncentrere sig i starten for at mærke noget. Og måske mærker du ingenting alligevel.
Hvis moderkagen ligger foran barnet, kan det være svært at mærke sparkene i starten, hvor de endnu er så spæde. Undersøgelser viser også, at slanke mennesker oplever fosterbevægelser hurtigere end kraftige kvinder, så også det faktum kan spille ind for tidspunktet for at mærke liv.
Lidt eller megetHvis du føler dig bekymret over, at din baby ikke sparker så meget her i starten, er det lige efter bogen. Rigtig mange gravide grubler nemlig meget over hver en lille bevægelse og sammenligner konstant med alle de andre, de kender, der enten er eller har været gravide, men pas på med det.
Fostre opfører sig nemlig ikke ens. De har deres egen rytme, og den ene kan være lige så normal som den anden. Nogle fostre får trang til stor fysisk aktivitet i det øjeblik, du lægger dig i din seng for at sove. Andre sparker meget, hvis du pludselig sidder i en akavet stilling. Og nogle fostre er bare mere aktive end andre.
Fosterbevægelserne starter som små blide bevægelser i din mave, og der vil typisk gå lang tid imellem, at du mærker liv. Mønstret kan også være, at du én dag oplever mange små spark og den næste dag slet ingen. Det er helt normalt. Først omkring 28. graviditetsuge er det sandsynligt, at du kan mærke liv mere end en gang om dagen.
På det tidspunkt af din graviditet er sparkene også blevet så kraftige, at de kan mærkes uden på maven. Det er også nu, du skal sikre dig, at fostret bevæger sig mindst en gang om dagen, gerne med gentagne spark, eller senere, hvor der ikke er så meget plads til at sparke, så med møven sig omkring i maven.
Hvis ikke du kan tælle ti bevægelser inden for en times tid hver dag, så prøv at spise lidt, drik et glas iskoldt vand, skub lidt til din mave, og signalér til dit barn, at du ønsker kontakt. Du kan også lægge dig på siden.
Du vil formodentlig også kunne opnå kontakt ved bare at lægge dig ned og ae din mave med kærlige bevægelser.
Husk, at hvis du bliver bekymret i slutningen af din graviditet og ikke synes, du har en ordentlig kontakt til din baby en dag, så er du altid velkommen til at ringe til din jordemor eller tage op og blive tjekket på hospitalet.