Børn med tæt forhold til bedsteforældrene er psykisk stærkere
SPONSORERET indhold

Børn med tæt forhold til bedsteforældrene er psykisk stærkere

At vores børn har et tæt forhold til deres bedsteforældre, er ikke bare hyggeligt og praktisk, men det styrker begge parter mere, end du måske går og tror.

Af: Katrine Memborg Foto: Getty Images
24. okt. 2018 | Børn | Vores Børn

Der er et helt særligt bånd mellem bedsteforældre og børnebørn, som vi som forældre sommetider slet ikke kan eller bør hamle op med. Og ved at have et tæt bånd med bedsteforældrene, har børnene mere end bare gode babysittere – de har også forbilleder, der er med til at gøre dem stærkere. I hvert fald hvis vi skal tro på undersøgelser, der er lavet på Oxford Universitet og Boston College.

Læs også: Selektiv hørelse: sådan får du dit barn til at høre efter

Her er 5 af de væsentligste punkter fra undersøgelsen:

1. Tal om tingene via erfaring

Undersøgelsen viser, at børn, der er tætte på deres bedsteforældre, har færre følelsesmæssige udfordringer og har nemmere ved at tackle mobning i skolen, skilsmisse i familien og større forandringer. Bedsteforældrene er med til at hjælpe deres børnebørn via deres som regel mange års erfaring, og de er ikke bange for at tale om egne oplevelser.

2. Viden og identitet gør børn stærkere

Researchere fandt også frem til, at jo mere børn kender til deres ophav, deres familieværdier og familiens historie generelt, jo nemmere har de ved at forstå det kaos, der sommetider er i verden omkring dem. De har nemmere ved at navigere og har generelt en tendens til at være bedre til at åbne op og tale. Og den fortælling om identitet er bedsteforældre generelt bedre til at tage end forældre.

Læs også: At være mor til tre stresser mest

3. Alder er blot et tal

Vi bliver alle gamle en dag – det er der såmænd ikke noget nyt i. Men har børnebørnene et meget nært forhold til ’bedsterne’, har undersøgelsen konkluderet, at de ikke er ligeså aldersfikseret som børn, der ikke har den tætte kontakt. Det vil altså sige, at børnene er ligeglade med, om deres venner er enten ældre eller yngre end dem selv – og den holdning fortsætter i øvrigt i deres voksenliv.

4. Mindre risiko for depression

En anden undersøgelse, der blev lavet på Boston College for et par år siden, taler også for, at der er rigtig mange fordele ved at lade børnebørn og bedsteforældre have et tæt bånd. Her har man bla. fundet frem til, at børn med det nære forhold ikke har ligeså stor risiko for depression. Det gælder i øvrigt både bedsteforældrene og børnebørnene. For de ældre betyder det, at de bliver introduceret til nye idéer og udfordringer og dermed holder hjernen glad. For de yngste handler det om, at bedsteforældre taler med deres børnebørn åbent og hjælpsomt.

5. Bedsteforældrene lever længere

Alle undersøgelser viser altså tydeligt, at det er godt for barnet at være tæt på bedsteforældrene – også selv om I fysisk måske ikke lige er naboer. Men den vigtigste læring er uden tvivl, at det nære forhold kan give bedsteforælderen gennemsnitligt fem år ekstra at leve i. Og det i sig selv er jo det hele værd! 

Anbefalet til dig