Pige holder kattekilling
SPONSORERET indhold

8 råd: Sådan lærer du dit barn empati

At forstå og fornemme andres følelser kan være vanskeligt – særligt for de små. Men vi kan faktisk holde vores børn i hånden og hjælpe dem med at hjælpe andre.

Af: Magnhild Freuchen, redigeret af Alberte Hairing Lodahl Foto: Getty Images
18. jun. 2018 | Børn | Vores Børn

Empati udvikles, ligesom andre evner og færdigheder, i forskellige grader i forskellige aldre. Det bygger på biologiske forudsætninger, der handler om at vide og fornemme, at andre har samme behov som én selv. Men det kræver også, at barnet har en såkaldt selvbevidsthed, så det er i stand til at skille sig selv fra jer som forældre og fra andre.

– Forskning viser, at selv spædbørn kan græde, når andre børn græder. Derudover kan de genkende deres egne forældre fra andre voksne i en meget tidlig alder, siger psykolog Svein Øverland.

Ud fra det kan man faktisk antage, at barnet har en selvbevidsthed, der følger med fra fødslen. – Børn fra tre år og opefter viser i varierende grad empati, men man ser det ofte tydeligt fra fire-femårsalderen, fortsætter han.

Nogle børn vil imidlertid aldrig udvikle fuld empati, mens andre vil bruge evnen til at forstå andres følelser til egen fordel. Inden for psykiatrien har evnen til empati hos personer med autisme og Asperges fået meget opmærksomhed. Men man skal være forsigtig med at konkludere ud fra sådanne diagnoser eller forklare adfærd med diagnoser generelt. Man kan for eksempel forestille sig, at et udviklingshæmmet barn er meget empatisk, men et mangelfuldt sprog gør det vanskeligt at udtrykke sig, mener Øverland.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan styrker du dit barns selvværd

EMPATIENS BETYDNING

I modsætning til for eksempel intelligens er empati vanskeligt at måle. Empati er ikke det samme som sympati, og empati fører ikke nødvendigvis til, at barnet opfører sig omsorgsfuldt over for andre.

– Empati kræver, at man ser andres behov og fornemmer og føler det samme som den anden, forklarer Svein Øverland.

Der er forskel på at fornemme, at en person er trist, og så det selv at føle, at den anden er trist. Uden empati vil det være vanskeligt at forstå andre personer, eftersom det netop er empatien, der gør det muligt at leve sig ind i andre menneskers følelser og få forståelse for andres perspektiv og tanker.

- Uden empati kan man lettere tage valg, der er til fordel for en selv på kort sigt, men i sidste ende vil omverdenen blive bevidst om det og være forsigtige med at etablere venskab, uddyber han.

- Børn, som viser indlevelse og omsorg for andre børn, plejer at være vellidte. De får venner på et dybere plan end andre børn og ikke bare periodevenner.

- Jeg har mange gange set, at børn helt ned til et-årsalderen viser tydelig empati ved at vise hjælpsomhed og kopiere følelser hos andre, siger Lillian Berget, som har mange års erfaring som pædagogisk leder.

- Et barn kan pege på et grædende barn og se på de voksne med et blik, som siger: ”Skal du ikke hjælpe eller gøre noget?” Andre kan tage en voksens hånd og føre den hen til et barn, som er trist.

LÆS OGSÅ: Det vi gør er ikke curling. Det er kærlighed!

DE VOKSNES ROLLE

Empati bliver, som alt andet, påvirket af både arv og miljø. Dårlig tilknytning mellem barn og forældre eller andre omsorgspersoner kan føre til forsinket eller fejludviklet empati. Ifølge Øverland er den vigtigste udviklingsfaktor, at du møder barnet med empati og åbenhed omkring dine egne følelser.

- Hvis et barn udviser antipati på en eller anden måde, er det vigtigt ikke at benægte det. Du bør naturligvis ikke bruge det over for den, det gælder, men hellere vende det med dig selv en ekstra gang, uddyber han.

- Tilsvarende kan du bruge din empati over for børn, som du har svært ved at forstå. Empati viser her, at du forsøger at se verdenen ud fra en andens perspektiv, men ikke nødvendigvis at du er enig i det, den anden føler og gør.

Ved at du selv viser empati, lærer barnet at tage hensyn til andres følelser, og det er noget af det mest værdifulde, du kan lære fra dig. Det at kunne være et medmenneske i et samfund, som bliver mere og mere sammensat og kompliceret, kræver stadig mere af os.

Kærlighed og tryghed er vigtige stikord. Børn, som føler sig vellidte og ved, at nogen er glade for netop dem, som de er, bliver sikre på sig selv. Børn, som er trygge, har igen lettere ved at vise følelser over for dem rundt om sig. Som voksne er det vigtigt, at vi reagerer positivt på empatisk adfærd.

Anbefalet til dig