Er der Nisser
Foto: Mette Hovmand Stilling/Getty Images Er der nogle beviser for, at nisser findes? Se Rane Willerslev svar her.

Findes der nisser? Vi har spurgt Rane Willerslev – og svaret vil måske overraske dig!

Få svaret på to af de måske vigtigste spørgsmål for alle børn og barnlige sjæle i december fra en sand ekspert: Er der beviser for, at julemanden findes? Og er der nisser til?

Det passer da ikke, at der er findes bittesmå mænd og damer med røde huer på hovedet… Eller gør det?

På vegne af sin 7-årige søn har chefredaktør på Vores Børn, Mette Hovmand Stilling, stillet professor i social antropologi og direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev et af de største spørgsmål for alle børn og barnlige sjæle her i december:

Er der nogle beviser for, at julemanden findes?

Og her vil svaret måske overraske blandt de mere kyniske voksne hoveder, for hvor den anerkendte antropolog og forsker ikke kender til beviser for julemanden, forholder det sig anderledes, når det gælder nisser.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du dyrke nisser og julemagi med dit barn

– Jeg ved ikke med julemanden, men jeg kan fortælle din søn, at der måske er lidt beviser for, at nisser findes. Det interessante ved nisser er, at når du kommer rundt omkring i verden, så beskriver de indfødte folk stort set alle steder små mennesker, mange gange med en trekantet hue eller hoved, som opererer rundt omkring, svarer Rane Willerslev og uddyber:

– Eksempelvis i Sibirien taler man om, at dyret elgen har en ånd, og det er en lille mand med en spids hue, der ridder på ryggen af elgen. Og ham skal man ikke blive uvenner med, for hvis man gør det, vil elgen ikke ”give sig selv” til jægeren, så han kan skyde den og spise den.

Gået lidt på klingen omkring julemandens eksistens, forklarer professoren, at man her skal se tilbage på fortællinger om en helgen.

– Jeg tror nok, at julemanden er en gammel helgen, der ligesom er blevet til julemanden. Men jeg tør ikke udtale mig om julemanden, men nisser vil være interessant at undersøge videre, fordi de findes. Der er fortællinger om nisser stort set over hele verden.

Se videoen med hele Rane Willerslevs svar lige her:

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Julegaver