Tegn på fødsel
Foto: Getty Images Var det en ve? Det gjorde ihvertfald ondt hen over lænden!

Tegn på fødsel: Sådan ved du, at det er nu

Ondt i lænden, prikkende smerter og nå ja, terminsdatoen. Hvilke tegn kan der være på, at din fødsel nærmer sig, og hvordan ved du, at nu er det altså nu?

Er maven ikke sunket lidt her på det sidste? Og det hele trykker da også lidt mere forneden.

Hov, det gjorde da i hvert fald lidt ondt – mon det var en ve?

Efter næsten ni måneder med snurren i fødderne, ømhed i lænden og andre nye og overraskende fornemmelser i kroppen kan det være svært at vide, hvornår din krop rent faktisk prøver at fortælle dig, at tiden er kommet, at din fødsel er nær. Men der er forskellige indikatorer, som du kan læne dig op ad.

Faktaboks

IGANGSÆTTELSE

Du går aldrig over 42 fulde uger. Efter uge 40 holder man øje med, at du og baby har det godt, og senest i uge 42+0 bliver du sat i gang. Nogle steder er man begyndt at sætte i gang allerede i uge 41+.

LÆS OGSÅ: Tenna sagde nej til igangsættelse: “Lægen sagde, jeg var uansvarlig"

Terminsdatoen

Din termin er selvfølgelig et meget oplagt udgangspunkt, men du skal dog nok ikke forudbestille en taxa til hospitalet den dag. Det er helt normalt at føde både to-tre uger før og to uger efter terminen.

Fra uge 37+0 til uge 42+0 kan der med andre ord ske hvad som helst. Har du mange plukveer i denne periode, kan det godt være et tegn på, at din livmoder er gået i træning. Men igen kan du have plukveer i mange uger op til fødslen. Hvis plukveerne er hyppigere og pludselig gør lidt mere ondt, og du samtidig har menstruationslignende smerter, kan det dog godt være et tegn på, at de modner livmoderhalsen og gør den kortere.

Er proppen gået kan være tegn på fødsel

Det kan også være, at slimproppen går. Slimproppen sidder i livmoderhalsen under hele graviditeten, og beskytter mod bakterier, og når den kommer ud, som noget sejt lidt grøn-gulligt slim, er det ofte, fordi livmodermunden har åbnet sig en lille smule. Hvis du samtidig bløder lidt, kan det godt være et tegn på, at der snart sker noget. Det kan dog igen ske nogle uger før fødslen.

Tyngdefornemmelse forneden er heller ikke en helt sikker hest at spille på. Barnet kan godt stå fast med hovedet i bækkenet i uger op til fødslen. Men hvis det tynger meget i lang tid, og du har mange plukveer, er det en god idé at blive undersøgt.

De mere sikre tegn er kombinationen af plukveer, tegnblødning og menstruationslignende smerter. Nogle får lidt dårlig mave og ubehag eller ondt i lænden.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: "Det er sgu sådan, man føder et barn!"

Vandafgang er også en sikker indikator på, at du snart skal føde, ganske enkelt fordi du bliver sat i gang, hvis veerne ikke kommer af sig selv inden et døgns tid.

Går vandet om natten, og har du det i øvrigt godt, venter man oftest til næste dag, men går vandet om dagen, vil du blive sat i gang efter nogle timer, hvis det ikke sker af sig selv. Kontakt altid fødegangen ved mistanke om vandafgang.

Faktaboks

Vidste du…

… kun cirka ti procent af alle fødsler starter med vandafgang?

Veer: fase et og to

Det er dog ikke det mest typiske, at vandet går. De fleste fødsler starter med veer. I begyndelsen kan veerne komme og gå, og selv om de gør lidt mere ondt end plukveer, kan du stadig tale og foretage dig noget imens – det er selvfølgelig forskelligt, hvor din smertetærskel er.

I den latente fase, hvor livmoderen varmer op, kan det hele også gå lidt i sig selv igen. Når veerne bliver kraftigere og bider mere, varer omkring et minut og kommer regelmæssigt med omkring fire-fem minutters mellemrum, ved du, at den er god nok. Nu er det rigtige udvidelsesveer.

Som førstegangsfødende kan du lige ringe og høre med fødegangen, men hvis du har svært ved at snakke under veerne, kan du nok godt bede kæresten om at ringe efter den taxa.

Nu går du ind i den aktive fase af fødslen, hvor du typisk er fire centimeter åben, og livmoderhalsen er helt væk.

LÆS OGSÅ: Den store huskeliste

Så’ det nu!

Du er helt sikkert ikke længere i tvivl om, at du er i fødsel! Men hvornår er det nu? Hvornår kommer det barn ud?

Du skal udvide dig de berømte ti centimeter, men det kan du jo ikke selv holde øje med oppe i den anden ende. Det, du kan mærke, er, at udvidelsesveerne bliver kraftigere og kraftigere. Ofte kan der hen mod slutningen komme et punkt, hvor de tager lidt af igen, og du får en lille pause. Så sætter de ind igen for fuld styrke, og så skal du pludselig på toilettet! Det er barnet, der står helt nede i bækkenet og trykker, klar til at komme ud. Og ja, så er det altså nu. Pres!

Kilde: Ulla Sørensen, jordemor.

LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødsel

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Hvad passer bedst til dig?

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Er du klar?

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Fødsel og Gravid