Tegn på fødsel
SPONSORERET indhold

10 tegn på fødslen så småt er i gang

Hvordan føles begyndende veer? Tegn på fødsel? Man kan finde sig selv hamre mange spørgsmål ind i søgefeltet, når fødslen nærmer sig. For sandheden er, de fleste bliver i tvivl, om det nu også virkelig er fødslens start, de mærker. Her finder du 10 tegn på, du nok snart føder.

Af:: Kicki Boss Foto: Getty Images
03. aug. 2021 | Børn | Vores Børn

Vi har spurgt jordemoder Anna Forchhammer om, hvad der egentligt er spæde tegn på fødsel og mere sikre tegn på fødsel, og hvordan man reagerer bedst muligt på hver ting.

”Der findes kun to helt sikre tegn på fødsel: Vandafgang og veer. Men der er alligevel en række andre små tegn fødslen så småt er ved at starte. Se dem an, og vid, at du ér på vej. Hele den sidste tid af graviditeten er én lang modning mod fødslen”, siger hun.

Her er 10 tegn på, du måske nok så småt er i fødsel. God læselyst og rigtig god fødsel!

LÆS OGSÅ: Smertelindring under fødslen: Her er mulighederne

1. Tiltagende plukkeveer

Alle gravide har plukkeveer gennem graviditeten. Nogle mærker dem, andre gør ikke. Op mod fødslen kan plukkeveer være et tegn på fødsel, hvis de tager til i hyppighed og styrke, og man kan godt blive i tvivl, om det er ved at udvikle sig til veer. Den korte forklaring er, at plukkeveer er livmoderen der øver sig på det store slag. Op mod finalen øver den sig mere. På et tidspunkt er den færdig med at øve sig og plukkeveerne bliver til reelle veer, men overgangen ofte er glidende.

Sådan kender du forskel på plukkeveer og veer:

”Plukkeveer kan hviles væk, det kan veer ikke. Så det bedste råd er at hvile sig og se, hvor det bærer hen. Under alle omstændigheder så virker de modnende på livmoderhalsen, og du har brug for dine kræfter, når det udvikler sig til reelle veer”, siger Anna Forchhammer.

2. Tyngdefornemmelse

I slutfasen af graviditeten kan man godt føle, man går med en melon mellem benene, og at hele underlivet tynger nedefter. Det er fordi, det groft sagt er sådan, det forholder sig. Barnet trænger dybere ned i bækkenet og forbereder sin rejse mod ydersiden. Så har du fra den ene dag til den anden tillagt dig en god gravidvralten, og føler, dit underliv er på vej sydpå, så er det nok fordi, fødslen nærmer sig.

Et godt råd:

”Hvil dig, slap af, og hvis du er træt, så sov endelig. Lyt på, hvad din krop fortæller dig. Smæk benene op, gerne op over hjertehøjde, så du letter trykket på blodårerne i bækkenet”, siger jordemoderen.

LÆS OGSÅ: 16 knap så sjove ting ved at være højgravid

3. Menstruationslignende murren

Langt de fleste fødsler starter med veer, og til en start er veer en diffus størrelse for mange. Du har sikkert hørt eller læst det ret uduelige råd, at hvis du er i tvivl, så er det ikke veer.

Men bare rolig – det passer ikke helt.

Den gode nyhed er, at veer oftest ikke sparker fra sig som en gal hest fra start til slut – det er som regel en stille og roligt udviklende proces, hvor de tager til i styrke og frekvens. Så føler du en mærkelig murren i underlivet, lidt niv og ømhed, som minder om menstruationssmerter, så kan det meget vel være den spæde opstart på veer, du mærker. Lette lændemerter kan også være et tegn på fødslens opstart. Du kan dog også opleve, at det, du troede var den snurrende opstart på fødsel, går i sig selv igen. At du vågner næste morgen uden at mærke noget andet end frustration. Men du skal vide, at det under ale omstændigheder ikke har været forgæves, men er din krop, der modner sig til fødslen.

Sådan håndterer du det bedst

”Hvil dig, hyg dig, se Netflix, gå i seng, kram og nus med din kæreste, nyd et bad, lyt til musik, der gør dig glad, spis noget dejlig mad. Se, hvor de bærer henad. Indtil da så spar på kræfterne og gør rare ting, der booster dit oxytocinniveau, der både hjælper din fødsel på vej ”, siger Anna Forchhammer.

4. Tegnblødning

Et tegn på, du er på vej i fødsel, er tegnblødning. I takt med livmoderhalsen bliver blød, afkortes og langsomt begynder at åbne sig, bløder den ofte lidt. Det ligner mest af alt pletblødning – få dråber i trusserne, eller lidt lyserødt udflåd – en blanding af slim og lidt frisk blod. Er mængden større end en femkrone, eller akkompagneres den af smerte, eller føler du mindre bevægelse hos baby, så ring til fødeafdelingen. Det er du også velkommen til at gøre, hvis du af anden årsag er bekymret.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far - eller partneren - under fødslen

5. Uro i kroppen

Det er helt normalt at føle sig træt og tung i kroppen i slutfasen af graviditeten. Det er hårdt at være højgravid. Men skifter stemningen i kroppen pludselig til en sitrende uro, hvor du har en fornemmelse af, at der foregår et eller andet - ja, så foregår der sikkert nok det, at fødslen er nært forestående. Kroppen er faktisk ret fantastisk til at fortælle os, hvad der sker, så lyt endelig til den, også selvom det er nervepirrende og diffust, hvad den siger. Akkompagneres uroen samtidig af murren i underlivet og lænden, så er det ganske sandsynligt, at det er et tegn på fødsel, og at fødslen så småt er i gang.

6. Diarré

Render du pludselig i pendulfart til toilettet med svedige håndflader? Kroppen tømmer sig helt automatisk før fødslen, så diarré kan også være et tegn på fødsel. Klarer du det ikke selv, bliver du tilbudt et lavement, når du når fødegangen. Mange kvinder bryder sig ikke om tanken, men det er nemlig helt naturligt, at der kommer lidt afføring med, når presseveerne tordner, og du hjælper dit barn til verden. På samme måde kan kvalme og opkast også være tegn på, at kroppen gør klar til fødsel.

7. Vandafgang

Hvis vandet går, er det en temmelig sikker tegn på fødsel og en indikator for, at du føder snart. Nogle oplever, vandet går med et ordentligt plask, hvor de ikke er i tvivl, som man typisk ser det på film. Men det kan lige så vel være, at vandet siver langsomt, hvor du undrende spørger dig selv: ”Sig mig, er vandet gået?”

Uanset om det går på den ene eller anden måde, så er det tid til at ringe til fødegangen. Ikke fordi du sandsynligvis får presseveer om lidt, ligesom på film, men fordi der er en lille øget risiko for infektion, når vandet er gået, og derfor vil fødegangen som regel gerne planlægge at se dig inden for nogle timer og tjekke, hvordan du og baby har det. Baby skal af samme årsag gerne være født senest 24 timer efter, vandet er gået, og du tilbydes typisk medicinsk igangsættelse, hvis ikke veerne er startet af sig selv. Efter et vidst antal timer tilbydes man også antibiotika, men det vil fødestedet orientere dig om.

Et godt råd

”Hvis vandet er gået eller du mistænker det, så tag et bind på, så du kan se, hvad farve fostervandet har. Det kommer de til at spørge om, når du ringer til fødegangen, som er det næste, du skal gøre. Måske starter veerne med det samme, måske har du nogle mere rolige timer foran dig. Uanset hvad, så prøv at hvile, indtil din aftale på fødegangen”, siger jordemoderen.

8. Energi og fokus på egen krop

For mange byder den sidste del af graviditeten på udpræget træthed, ømhed i kroppen, hævede ben og fingre osv. Tilsæt så utålmodigheden over, hvornår det store slag skal stå og frustrationen over, det ikke har været endnu. Men når selve dagen nærmer sig, oplever mange kvinder faktisk, at de får mere energi, at de accepterer ventetiden bedre, og at de tuner endnu mere ind på deres krop og baby. Oplever du dét skifte, kan det meget vel være et tegn på snarlige fødsel.

Jordemoderens råd:

”Vær stolt af din krop! Både energien og roen, men også at det er faktisk ret magisk, at kvinder kan komme så meget i kontakt med deres krop og baby, som mange er på det her tidspunkt”, siger Anna Forchhammer.

LÆS OGSÅ: Jordemoderen giver svar: Så ondt gør det at føde

9. Slimproppen går

Slimproppen omtales tit som et almindeligt tegn på fødsel, men den ære kan man ikke give den isoleret set. Nogle oplever, den går, andre ser den aldrig. Nogle oplever den går både uger og dage inden, de rent faktisk føder, og andre oplever den går sammen med nogle af de andre tegn på fødsel i fødslens opstart. Slimproppen er nok det, man kan kalde et forjættet tegn på fødsel.

Jordemoderens råd:

”Slimproppen kan gå og gendanne sig, og den kan gå og fødsel stadig er dagevis væk. Slimproppen er en prop af sej, gummiagtig slim, der sidder i livmoderhalsen og holder den tæt, så når den går, er det nærmere et tegn på forandring i livmoderhalsen – at den bliver blød og begynder at åbne sig. Men uden andre tegn, er den ikke i sig selv et tegn på fødsel”.

10. Veer

Det andet sikre tegn på fødsel er veer. Og det er jo i sig selv abstrakt, fordi de fleste er i tvivl, om det er veer, lige indtil, de ikke er det længere. Det er en glidende overgang ofte fra plukkeveer og menstruationsagtige muskelømhed til muskelsammentrækninger, der niver mere til. Det er reelle veer, når de tager til i styrke og intensitet og ikke går i sig selv igen. Det første lange stykke tid vil de fleste kunne snakke gennem veerne, men jo mere smæk, der kommer på dem, jo mere indadvendt og fokuseret vil du blive.

Jordemoderen informerer:

”Fødeveer kan hverken hviles eller soves væk. De vil per definition udvikle sig over tid. Alligevel er det vigtigt at sige at A-L-L-E, der skal føde deres første barn, kommer i tvivl mange gange, om det er nu, det er nu. Og man kan også sagtens blive i tvivl, selvom man er flergangsfødende. Der er ikke andet at gøre, end at se det an”, siger jordemoderen.

Anbefalet til dig