GODE RÅD FRA EKSPERTERNE
Skal mødregruppen være en konkurrence om at nå mest muligt? Er det normalt med raserianfald hos tumlinger på 14 måneder? Og hvordan får du baby til at falde i søvn i sengen i stedet for i din favn? Få eksperternes bedste råd her.
BØRNEPSYKOLOGEN
HERLIGT TEMPERAMENT
Vores datter Signe er 14 måneder gammel, selvstændig, udadvendt, meget glad – og hysterisk. Hun får ofte hysteriske anfald, hvor hun ikke trækker vejret. Det sker, når hun ikke får sin vilje, hvis ting bliver taget fra hende, hvis storesøster på fire år lukker døren og ikke vil lege, eller hvis maden ikke kommer hurtigt nok. Det er ved at gå os på nerverne. Det er, som om hun de fleste gange ikke ved, hvad hun vil, eller hvorfor hun er vred. I vuggestuen er der ingen problemer, ej heller når bedsteforældrene passer hende. Der er hun sød og glad. Er det normalt?
Med venlig hilsen Bonnie
Kære Bonnie,
Når ens lille pige på 14 måneder under et ‘hysterisk anfald’ ikke trækker vejret, bliver mange forældre utroligt angste og usikre, men heldigvis kan jeg fortælle dig, at det er ganske ufarligt. Man kalder det for ‘affekttilfælde’, og det ses typisk hos helt små børn og ophører gerne ved to-treårsalderen. Børn kan blive så vrede, at de glemmer at trække vejret, og så besvimer de og kan være væk i flere minutter. Men så snart de er besvimet, og kroppen får brug for ilt, begynder de at trække vejret igen. Når det ikke er skadeligt, skyldes det, at barnets hjerne ikke er færdigudviklet og derfor ikke så følsom som voksnes. Der er ikke så meget, I kan gøre – bortset fra at I kan prøve at aflede hende, når hun begynder at blive vred, altså før hun begynder at gå helt væk i sin vrede. Hun må gerne blive vred og hidsig, men pas på, at I ikke forstærker det. Hvis det ikke er ophørt, når hun kommer i to-treårsalderen, vil jeg anbefale dig at tale med din læge om det. Som du beskriver det her er det et helt almindeligt ‘affekttilfælde’. Du har en herlig temperamentsfuld datter – dejligt!
Med venlig hilsen
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog
SUNDHEDSPLEJERSKEN
VIL SUTTE SIG I SØVN
Min datter på tre måneder trives godt. Om aftenen får hun nattøj på, vi går ind i soveværelset, og jeg ammer hende. Så snart jeg løfter hende op for at bøvse, skriger hun. Selv om jeg går rundt med hende, skriger hun, både ved skulderen, og når hun ligger på maven. Først når hun bliver lagt til brystet, falder hun til ro, sutter lidt og falder så i søvn. Jeg vil gerne lære hende at falde i søvn i sin tremmeseng i stedet for ved brystet. Hvorfor er hun så utrøstelig om aftenen? Om dagen falder hun nemt i søvn i barnevognen.
Hilsen Liselotte
Kære Liselotte,
Det er rigtig godt med nogle gode putteritualer i to- til femmånedersalderen, så det er fint, du prøver på det. Det er også godt at falde i søvn uden brystet. Men hun er for lille til, at du kan indføre helt faste sengetider. Det er altid om aftenen, at det er kompliceret. Om dagen falder de fleste børn hurtigt og let i søvn i deres barnevogn eller seng. Kan det være, fordi hun ikke er tilstrækkelig træt? Skal hun måske puttes en time senere? Prøv at give bryst inde i stuen, og gå så ind i soveværelset for at putte hende. Giv hende ikke bryst igen i soveværelset. Det kan være en god idé at skille mad og søvn. Syng en sang, nus hende på kinden, sig godnat, og giv en sut, klud eller andet, hun kan lide at putte med. Lad en lille lampe være tændt, og gå ud af rummet. Hvis hun begynder at græde, skal du vente et til to minutter og derefter gå ind.Vent ikke længere, for hun er lille. Tal blidt, og put hende igen. Du skal nok regne med at gå frem og tilbage mange gange. Hvis hun bliver meget ked af det, skal du blive derinde og tage hende op. Hun skal ikke ligge alene og græde længe. De første par dage skal du nok sidde inde hos hende, synge, holde i hånd og nusse. Giv kun bryst igen, hvis hun de første gange kører helt op. Hvis det ikke begynder at lysne efter en uges tid, skal du måske stoppe projektet. Hun er stadig lille og har brug for megen tryghed. Måske er hun ikke klar til adskillelsen. Prøv igen en måned efter.
Mange hilsener
Dorte Fischer, sundhedsplejerske
HAR DU SPØRGSMÅL TIL EN AF VORES EKSPERTER?
Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Christina Tatarczuk, barselscoach barselscoach@voresborn.dk
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk
Følg dit eget tempo i mødregruppen. En glad baby er vigtigere end at nå en masse i barslen, mener barselscoachen.