gravid kvalme akupressur

Foto: iStock Er du gravid kan du selv afhjælpe din kvalme med akupressur.

Gravid: 3 akupressurpunkter, der letter din kvalme

Du kan også bruge denne guide, hvis du oplever kvalme under fødslen. Se her, hvordan du gør.

Kvalme kan opstå pga. hormonelle forandringer i kroppen i graviditetens begyndelse, men også som følge af vesmerter under selve fødslen. Akupunktør Catrine Saramarie Marcussen har her sammensat en guide til dig, der lider af kvalme.

LÆS OGSÅ: Zoneterapi: Tryk hovedpine, forstoppelse og stressen væk

Hvor akupunktur er behandling med nåle på bestemte punkter, behandler akupressur med tryk på de samme punkter. I denne guide giver Catrine Saramarie Marcussen dig et par punkter, du kan massere eller stimulere med akutryk, som afhjælper kvalme. Selve trykket skal ikke være asen og masen, men et fast tryk. Det er godt at lave små cirkler i punktet, anbefaler akupunktøren.

Det har ingen betydning, om du lige rammer punktet fuldstændig spot on. Punktets overflade er større, end du tror, og ofte kan nabopunkterne noget af det samme.

Få hjertens gerne en anden til at give dig akupressur – især, hvis du bruger det under fødslen, så du kan spare dine værdifulde kræfter.

LÆS OGSÅ: Zoneterapi: Se her, hvordan du kan trykke hovedpinen væk

Punkt 1: Underarmen

Specielt med punkterne på underarmen kan du mærke efter, hvor du er mest tryk-øm, eller hvor du føler, kvalmen forsvinder bedst. Tryk på indersiden af underarmen: Fra håndleddet og 10-15 cm op ad armen og evt. helt op til albuebøjningen. Dvæl de steder, du finder ømhed eller føler, at kvalmen reduceres.

gravid kvalme akupressur arm

Punkt 2: Foden

Punktet på fodens inderside kan også bruges. Find storetåens led (der hvor nogle får knyster), og bevæg dig så lidt længere hen mod hælen.

gravid kvalme akupressur fod

Punkt 3: Mavepunktet

Nogle får, især i graviditetens begyndelse, kvalme af ren og skær træthed. Så kan du bruge dette mavepunkt (der ganske vist sidder på dit ben). Mærk langs kanten af skinnebenets yderside. Oppe nær knæet begynder knoglen at kurve lidt udefter. Og her er punktet.

gravid kvalme akupressur ben

Læs mere om akupressur under graviditet, fødsel og barsel i bogen "Bedre graviditet og fødsel med akupressur".

Er det farligt at bruge akupressur som gravid?

Selvfølgelig sker din egen behandling på dit eget ansvar. Du er altid dit eget ansvar. Hvis du mod forventning skulle føle noget som helst ubehag ved akutryk, så skal du selvfølgelig stoppe med det samme. Der er dog et punkt, som man ikke tilråder at bruge på gravide (med mindre de har passeret uge 37). Det er punktet "milt 6" på underbenets inderside. Se billedet.

punkt du ikke må trykke på, når du er gravid

Om Catrine Saramarie Marcussen

Catrine Saramarie Marcussen er uddannet akupunktør og bevægelsespædagog og har 10 års erfaring som underviser i motion for gravide, fødselsforberedelse og efterfødsel. Som akupunktør hjælper hun kvinder med fertilitetsproblemer og giver fødselsforberedende akupunktur. Catrine har netop udgivet bogen "Bedre graviditet og fødsel med akupressur".

Se mere på Klinik-lyspunkt.dk

Bedre graviditet og fødsel med akupressur

Se, hvad vi ellers skriver om: Zoneterapi, Graviditetsgener og Gravid

610x200_woordy_dmjpg.jpg