Gravid i uge 3

Foto: Getty Images I uge 3 kan du måske begynde at mærke en murrende fornemmelse - det føles nærmest som om, din menstruation er på vej.

Gravid i uge 3 (3+0-3+6)

Gravid uge 3: De første små tegn viser sig

I uge 3 er fosteret på størrelse med et birkes og har sat sig fast i livmoderen. Snart kan du tage en graviditetstest og få bekræftet din graviditet.

Kan du mærke en murrende fornemmelse i dit underliv?

I denne uge kan en uro melde sin ankomst i livmoderen, og måske tror du, at din menstruation er på vej. Det er den heldigvis ikke, for du er gravid i uge 3, og menstruation er noget, du ikke behøver at bekymre dig om de næste, mange måneder.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 2: Tillykke, du er nu gravid!

Fornemmelserne i underlivet skyldes den store udvikling i din livmoder, hvor et lille barn er godt i gang med at indrette sig. Måske oplever du endda, at du bløder en smule, men bare rolig, det er ganske normalt. 1 ud af 4 kvinder, der får et sundt og rask barn i armene, vil nemlig opleve at bløde i 1. trimester.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 3

 • Din graviditetsuge: 4. uge (3+0 – 3+6)
 • Din graviditet i dage: 21-27
 • Dit barns gestationsalder: 2 uger
 • Dit barns mål: 0 gram og 0,5 mm
 • Dit trimester: Første trimester

Din krop

Din livmoder vejer nu cirka 50-100 gram, er på størrelse med en lille pære og gemmer sig godt nede i dit bækken. I livmoderhalsen bliver slimsekretet tykt og danner det, der kaldes ”slimproppen”: En slags prop, som sørger for, at bakterier ikke kan kravle op i livmoderen og skabe infektioner. Lige nu er livmoderen beskyttet bag dine bækkenknogler, og du kan derfor ikke skade barnet, hvis du bliver ramt på maven.

Når du er gravid i uge 3 vil din krop også begynde at producere et nyt hormon: Graviditetshormonet HCG, som blandt andet skal signalere, at du ikke længere skal menstruere. Det er HCG–hormonet, man måler, når man skal tjekke, om du er gravid, men foreløbig produceres der næppe nok HCG til, at du kan få et sikkert svar.

Moderkagen

Allerede nu begynder moderkagecellerne, som også kaldes trofoblasten, at udveksle næringsstoffer og ilt med dit blod. De har gravet sig ind i livmodervæggen og har travlt med at sende hormonsignaler til hele din krop, så du ikke får menstruation. I løbet af de næste dage vil din graviditet måske kunne ses ved en scanning som en lille forhøjning i livmoderens slimhinde. Vil du være sikker på, at din baby kan ses på scanningen, skal du vente et par uger endnu.

Blødning gravid uge 3

Du behøver ikke at blive bange, hvis du oplever en lille blødning i løbet af denne uge. Den kommer med al sandsynlighed fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og er begyndt at grave sig ned i din slimhinde. Blødningen er typisk en del svagere end en normal menstruation, men på dette tidspunkt i din graviditet er det normalt, hvis du forveksler de to. Er du i tvivl, kan du kontakte din læge.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Din baby

Det befrugtede æg, der nu kaldes en blastocyst, har endt sin vandring til livmoderen og har sat sig fast i slimhinden, hvor den begynder at få næring fra slimhindens blodkar. Den ydre del af ægget, der sidder fast i livmoderslimhinden, bliver til moderkagen, og den indre halvdel af ægget bliver til fosteret. Den indre cellemasse kaldes nu et embryo, og det er den, som bliver til dit barn.

Embryoet er cirka 0,5 millimeter stort, og der er allerede dannet anlæg til fosterets nervesystem, lunger og tarmkanal. Visse celler begynder også at danne anlæg til hud og blodkar. Fra at være en klump celler udvikler embryoet sig i løbet af uge 3 til at være et aflangt væsen med en begyndende hjerne og rygmarv. Generelt går udviklingen stærkt i denne uge, som også er starten på den embryoniske periode, der varer fra uge 3 til uge 9, hvor din babys organer bliver udviklet.

LÆS OGSÅ: Her er 16 tidlige tegn på graviditet

Tegn på graviditet

De fleste kvinder finder først med sikkerhed ud af, at de er gravide, omkring den tid, hvor de skulle have haft deres menstruation, men måske går du alligevel og undrer dig over en af følgende symptomer:

 • Større tissetrang
 • Øget træthed
 • Murren i underlivet
 • Ømme og følsomme bryster, der måske er vokset lidt
 • Dit humør skifter oftere
 • Kvalmen kommer snigende
 • Du mærker stik og kramper i bækkenet
 • Du føler dig oppustet

Måske vil du ikke kunne skelne følelsen fra den, du eventuelt får ved dit normale menstruationstidspunkt. Den første del af graviditeten minder nemlig lidt om følelsen af at skulle have menstruation, og derfor er det meget almindeligt, hvis du slet ikke har opdaget din graviditet endnu.

LÆS OGSÅ: Gravid: 3 akupressurpunkter, der letter din kvalme

Det skal du vide om uge 3

Når du er gravid i uge 3, kan du tage en graviditetstest. Det er dog muligt, at du først kan se et resultat i næste uge eller ugen efter.

Du kan købe tests i de fleste supermarkeder eller på apoteket. Nogle er digitale og viser, hvor langt du sandsynligvis er henne, mens andre er enkle papirstrimler med streger, som indikerer et positivt eller negativt svar ved enten at vise 1 eller 2 streger. Det er helt op til dig selv, hvad du vælger.

Husk at teste med morgenurinen. Her er mængden af graviditetshormon nemlig større, da morgenurinen typisk mere koncentreret.

Sådan beregner du din terminsdato

Din endelige terminsdato vil blive besluttet ved nakkefoldsscanningen omkring uge 12, men hvis du allerede nu er nysgerrig på, hvornår du kan forvente at føde din baby, kan du få hjælp af vores terminsberegning, som du finder her.

Sundhedstips

I modsætning til hvad du måske går og tror, kan du faktisk spise det meste i din graviditet. Ifølge fødevarestyrelsen er det dog en god idé at holde sig fra rå æg, råt kød og en del af de særligt bløde oste på markedet (bl.a. brie og skimmeloste). Hold øje med, om osten er lavet af upasteuriseret mælk - i så fald bør du nemlig holde dig væk. Vær også gerne særligt opmærksom på forarbejdet kødpålæg, der kan indeholde listeria, og spis det så friskt som muligt. Undgå store rovfisk som tun, der indeholder en høj dosis af tungmetaller.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke må: Her er de 49 officielle råd til gravide

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du supplerer din kost med et D-vitamintilskud på 10 mikrogram hver dag, da solen ikke skinner nok her i norden til, at du får tilstrækkeligt D-vitamin som gravid. Vitaminet sørger for, at du lettere kan optage kalk til knoglerne, og det er vigtigt for dit barns udvikling. Husk også at tage et dagligt tilskud af folinsyre på 400 mikrogram.

Til dig, der venter tvillinger

Måske vil dit HCG-niveau allerede nu kunne afsløre, at du er gravid med mere end ét barn. Ofte vil det nemlig være sådan, at graviditetshormonet er højere hos tvillingemødre, men fordi HCG-niveauerne er meget svingende, hænger de to ting ikke altid sammen.

I uge 3 er det derfor stadig usandsynligt, at du ved meget mere, end din intuition fortæller dig – medmindre du er blevet gravid gennem fertilitetsbehandling. Blandt de 1,5 pct. af alle fødsler, der ifølge Danmarks Statistik er tvillingefødsler, vil en stor del nemlig blive født af kvinder, som har modtaget fertilitetsbehandling.

Ligegyldigt hvordan du er blevet gravid, vil dine to, små embryoer stadig kun være bittesmå prikker, som selv en ultralydsscanning nemt vil kunne overse.

Ugens tip til mor

Hvis du allerede har taget en test og fået bekræftet, at du er gravid, kan du ringe til din læge for at bestille tid til den første kontrol. Denne kontrol foretages normalt mellem uge 6 og uge 10, og her skal du blandt andet have bestilt tid til nakkefoldsscanningen, som skal ligge inden uge 13+6.

Ugens tip til partneren

Er du nysgerrig efter at vide, hvad der sker inde i maven på din partner? Køb en af de mange graviditetsbøger på markedet eller søg på internettet. Måske kan du allerede nu begynde at sætte dig ind i det tankemønster og de bekymringer, du formentlig skal igennem i de næste, mange måneder. Det er dog også helt normalt slet ikke at kunne rumme tanken om, at der er en baby på vej, når det ikke er din krop, det sker i.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation, fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 3
Foto: Stephansen Photography

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Gravid uge for uge og Gravid

610x200_woordy_knap2.jpeg