Gravid uge 36 0 fødslen nærmer sig
SPONSORERET indhold

Gravid uge 36: Nu kan du gå på barselsorlov

Du er gravid uge 36, og kan nu gå på barsel. Måske har din mave skiftet form og din baby sat sig fast i bækkenet.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Kast dig over en sjov hobby, en god bog eller fyld kalenderen med kaffeaftaler og gode venner.

Når du er gravid i uge 36, er det nemlig blevet tid til barselsorlov, og de næste uger skal du derfor ikke koncentrere dig om ret meget andet end dig selv, din tunge krop og dine eventuelle andre børn. Nyd det - lige om lidt får du nemlig rigeligt at se til. 

I denne uge vejer din baby cirka 2,8 kilo og måler omkring 47-48 centimeter.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 36: Din krop

Din baby vil nu have lagt sig til rette i livmoderen til fødslen, således at hovedet står i bækkenet. Det gælder 95 % af alle gravide, og hvis barnet har flyttet sig fra sædeleje til hovedleje, vil du nok have mærket det tydeligt.

Ikke alle børn er dog lige glade for at ligge med hovedet nedad, og har din jordemoder konstateret, at baby endnu ikke har lagt sig mod udgangen, vil du blive tilbudt en samtale om et vendingsforsøg allerede i denne uge eller i næste.

Har din baby fundet vej til bækkenet, vil du måske opleve, at din mave har ændret form. Den peger nok lidt mere nedad, end den har gjort hidtil, og det skyldes ganske enkelt, at vægten rykker ned, når fødslen nærmer sig. Det sker dog ikke for alle gravide, og muligvis sker det først senere i din graviditet. Begge dele er helt normalt.

Læs også

Gravid uge 36: Din baby

Dit barn er nu næsten fuldbårent, og når du er gravid uge 36, passer hovedet endelig også til resten af kroppen. Når barnet fødes, udgør det cirka 1/4 af dets fulde længde.

I disse uger forbereder juniors immunforsvar sig til den forestående fødsel og livet uden for livmoderen, og moderens antistoffer passerer videre til barnet via moderkagen. Det er de arvede antistoffer, der skal holde dit barn rask de første måneder af dets levetid, mens den lille krop danner sine egne antistoffer. Den proces vil først starte ved udgangen af første levemåned og vare helt frem til, at barnet er 12-20 måneder gammel. Imens kan du styrke barnets immunforsvar ved at amme.

Kan du mærke, at der bliver mindre og mindre plads i livmoderen? Du skal fortsat mærke bevægelser hver dag og lige så ofte, som du plejer, men de kan godt føles anderledes og barnet roligere. Prøv at kilde baby under foden, når den titter frem på maveskindet. Du vil nok opleve, at han eller hun trækker den til sig.

Gravid uge 36: Tegn på graviditet

Der er nu kun én måned til termin, og når du er gravid uge 36, kan du have følgende symptomer:

  • Du skal tisse i tide og utide
  • Måske har du mere udflåd end normalt, og måske er det endda lidt mere vandigt og tyndtflydende, end det plejer
  • Du er sandsynligvis dødtræt, men sover dårligt - bl.a. på grund af din store mave
  • Dit bryst lækker måske lidt modermælk
  • Du har plukveer
  • Dine hænder og fødder er let hævede
  • Du har sure opstød og halsbrand
  • Det kan føles sværere at trække vejret helt ned i lungerne, og du bliver hurtigere forpustet

Læs også

Det skal du vide om uge 36

På dette tidspunkt, fire uger før forventet fødsel, kan de fleste kvinder gå fra til barselsorlov. Det gælder, hvis du er ansat i en virksomhed, der ikke har en særlig overenskomst i forhold til barsel, hvis du er ledig på dagpenge eller er selvstændig. Er du ansat i en privat eller offentlig virksomhed med særlige barselsregler, kan det være, at du er så heldig, at du allerede har været på barsel i et par uger.

Ønsker barnets far eller medmor også at tage orlov inden for de første 14 uger efter fødslen, skal hans eller hendes arbejdsgiver underrettes nu.

Ved du ikke, hvad du skal få tiden til at gå med? Få slappet af! Det kan selvfølgelig være svært, hvis du allerede har et eller flere børn, men der skal nok blive rigeligt at se til lige om lidt. Du kan også begynde at sætte sig ind i tiden efter fødslen, så du er godt forberedt, når barnet først er kommet til verden. Det kan være en overvældende tid.

Gå også gerne en daglig tur, da det holder kroppen i gang. Og når du kommer hjem, kan du smække benene op og læse en god bog – der går sikkert et stykke tid, før du får mulighed for det igen.

Læs også

Gravid uge 36: Sundhedstips

Er du bange for at briste under fødslen?

Nogle jordemødre anbefaler gravide at massere mellemkødet en gang om dagen i de sidste måneder af graviditeten – og gerne mindst en måned før terminsdatoen – for at gøre huden mere elastisk og dermed mindske risikoen for bristninger.

Mellemkødet er det område af hud, som sidder mellem skedeåbningen og endetarmsåbningen, og når du masserer området, skal du benytte en olie; f.eks. en mandelolie eller en koldpresset madolie. Lad være med at bruge olier med dufte eller skadelig kemi og gå i stedet efter dem, der er rige på E-vitaminer. Det kan for eksempel være en jordnøddeolie eller en olivenolie.

Til dig, der venter tvillinger

Har du ikke allerede født dine to, små vidundere, er det endnu engang blevet tid til et jordemoderbesøg. Denne gang skal du typisk også tale med en fødselslæge, og begge vil tjekke både dig og dine børn for at sikre sig, at alt er i fineste orden.

Er du ved at være træt af at være gravid, kan du trøste dig selv med, at der ikke er ret længe igen. De fleste fødesteder anbefaler nemlig at sætte tvillingemødre i gang senest i uge 38+0.

Ja, om to uger.

Anbefalet til dig