Gravid i uge 40
Foto: Getty Images Så er du nået til den magiske uge - tillykke!

Gravid i uge 40 (40+0-40+6)

Gravid uge 40: Spar på energien, mor!

Du er gravid i uge 40 og er nået din terminsdato. Energien er lav, så spar på den, og husk, at ikke alle føder den dag, de er sat til.

Tillykke, din terminsdato puster dig i nakken, og når du er gravid i uge 40, er du næsten i mål.

Tålmodigheden er nok ved at være opbrugt, og du glæder dig sikkert til, at du ikke længere skal symbolisere en strandet hval med ondt i ryggen. Desværre kan der godt gå lidt endnu, før du sidder med din yndige søn eller datter i armene – især hvis du er førstegangsfødende.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 39: Er du klar til de første veer?

Hold igen med kreative husmorråd, der skal få baby ud, og plej i stedet dig selv og din krop. Du får brug for kræfterne!

I denne uge måler dit barn 51-52 centimeter og vejer omkring 3,6 kilo – men husk, at det er gennemsnitstal. Dit barn kan altså sagtens veje mere eller mindre ved fødslen.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 40

  • Din graviditetsuge: 41. uge (40+0 – 40+6)
  • Din graviditet i dage: 280-286
  • Dit barns gestationsalder: 39 uger
  • Dit barns mål: 3,6 kilo og 51-52 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Tredje trimester

Din krop

Terminsdatoen er snart passeret, og du er sikkert ved at være temmelig desperat. Måske har du endda Googlet diverse husmorråd om, hvordan du kan lokke baby ud af vagten, og nu sipper du løs i hindbærbladete, spiser store mængder ananas og er gået i krig med at skure gulvene. Lad være med at anstrenge dig eller eksperimentere for meget med din mad. En nat med dårlig mave og en træt krop er næppe det, du har brug for, når fødslen først sætter ind.

Brug i stedet tiden på at lade energidepoterne op. Læs en bog, gå en tur i det grønne og sov en lang middagslur. Det kan selvfølgelig være svært, hvis du allerede har børn, men kan du snige bare et øjeblik ind, vil du takke dig selv senere. 

LÆS OGSÅ: Barnets første time efter fødslen

Din baby

Dit barn er travlt optaget af de samme gøremål, som de seneste uger: Han eller hun øver sig i at klare livet udenfor livmoderen ved bl.a. at træne sin vejrtrækning, mave, nyre og blære. Det sker alt sammen ved, at junior drikker omkring ½-1 liter fostervand dagligt og udskiller det igen som urin. Den lille træner også sutterefleksen ved at sutte på sin tommelfinger.

Når du er gravid i uge 40, presser barnets hoved mod din blødgjorte livmoderhals – noget, der sikkert ikke kommer som en overraskelse, og der er stadig godt gang i bevægelserne i maven.

Lige om lidt kan du nusse de små fødder og arme, men husk, at når du har overstået fødslen og sidder der med verdens ottende vidunder i armene, så er udviklingen slet ikke slut. Den er først lige begyndt.

LÆS OGSÅ: Dagbog: Sådan ser den første dag, uge og måned ud som nybagt mor

Tegn på graviditet

I de sidste uger af din graviditet, kan du opleve en del slimet eller vandholdigt udflåd. Måske oplever du også, at slimproppen løsner sig – enten som en klistret masse eller som en rødlig omgang udflåd i underbukserne. Den har gennem hele din graviditet forseglet livmoderhalsen og forhindret bakterier og urenheder i at trænge op i livmoderen.

Måske begynder du også at bløde lidt, når du er gravid i uge 40, fordi livmodermundingen åbner sig. Alt sammen er det tegn på, at fødslen er ved at gå i gang. Din krop er helt klar, og det samme er din baby. 

LÆS OGSÅ: Hvad siger dit barns navn om dig? Og 12 andre spørgsmål til navneforskeren

Det skal du vide om uge 40

I knap ni måneder har du stilet efter din terminsdato, men faktisk er det kun fem procent, der føder den dag, de er sat til. Langt de fleste førstegangsfødende går f.eks. over termin, så fortvivl ikke, hvis der ingenting sker. Det er sjældent særlig sjovt at gå over tiden, men du kan trøste dig selv med, at man aldrig har hørt om et barn, der er blevet i livmoderen, så ud skal junior nok komme.

Skulle dit barn lade vente på sig, vil man typisk anbefale en igangsættelse ved graviditetsuge 41+3 til 41+6. Da ingen ved, præcis hvorfor en fødsel går i gang, kan man ikke efterligne det, din krop selv ville have gjort, og derfor vil alle typer af igangsættelse være et indgreb i det naturlige forløb.

De mest almindelige igangsættelses-metoder

  • Hormontabletterne Angusta
  • Et ballonkateter, der lægges i livmoderhalsen
  • Prikke hul på fosterhinderne
  • Ve-stimulerende drop 

Selv om fødslen sættes i gang, er det stadig kroppen, der skal gøre størstedelen af arbejdet, og derfor kan en igangsættelse vare flere dage og måske kræve ve-stimulerende medicin. Sættes du i gang med medicinske metoder, anbefales det, at din babys hjerterytme overvåges med en såkaldt CTG-måler gennem hele fødslen. Sådan én sider fastspændt om maven og gør, at du ikke har synderligt stor bevægelsesfrihed, ligesom de fleste CTG-målere ikke kan tåle vand og derfor udelukker muligheden for badekar.  

Husk også, at en igangsættelse altid er et tilbud. Du kan altså vælge at lade naturen gå sin gang, men det er vigtigt, at du i så fald sætter dig godt ind i fordele og ulemper. Det hjælper din jordemoder dig gerne med.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en god start på amningen

Sundhedstips

Du har klaret en hel graviditet – og snart også en fødsel. Det er en kraftpræstation i sig selv og kan næsten få dig til at glemme alle de ting, din krop skal igennem, når din lille nyfødte først ligger og gumler i mælkebaren.

De første timer efter fødslen er både mor og barn ganske oplagte og fyldt med endorfiner. Du har derfor god tid til at lære den lille at kende, og her kan det være godt at ligge hud mod hud både for varmen og for tilknytningens skyld. Det er også her, du kan få gang i amningen, om end det kan være en vanskelig disciplin. Lykkes det ikke, kan du spørge din jordemoder om hjælp, og husk, at amning er noget, både du og den nye verdensborger skal lære. Det kan sagtens tage uger.

Desværre stopper ubehaget ikke, når først I forlader fødestedet med jeres fine søn eller datter. I dagene efter fødslen vil du nemlig bløde en del. Det skyldes, at moderkagen efterlader et sår i livmoderen, og at det ekstra lag i livmoderens slimhinde, som beskytter barnet i graviditeten, også udskilles.

Det kan også gøre ondt at sidde ned - især hvis du bristede under fødslen og er blevet syet. I så fald kan du også opleve stort ubehag og forstoppelse ved toiletbesøg. Det kan forresten også skyldes hæmorider.

Bedst som du troede, at veerne var passé, rammer nye kramper i maven. Det kaldes efterveer, og kan genere en del i dagene efter fødslen. De er resultatet af, at livmoderen trækker sig sammen, og smerterne kan sammenlignes med almindelige menstruationssmerter. Har du født før, kan smerterne være stærkere end sidst, fordi det kræver mere af kroppen at få livmoderen tilbage på plads.

Svedture, svimmelhed og en generel utilpashed kan også indtage i dagene efter fødslen, og det holdes allerbedst nede ved at drikke masser af vand, huske at hvile og spise fiberrig kost. Nøjagtigt som under din graviditet. På sådan cirka tredjedagen skal du desuden forberede dig på en gedigen tudetur. Dit niveau af kvindelige kønshormoner falder nemlig drastisk, når du har født, og det kan sende dit humør helt ned i kulkælderen.

Og ja, så er der amningen, der for nogle vil gå som en leg og for de fleste kræve det sidste gram tålmodighed. Dine bryster vil være meget ømme – især når mælken løber til, og husk på, at amningen ikke skal gøre ondt. I så fald kan det være en god idé at søge hjælp hurtigt, så du ikke ender med at give op i ren afmagt. Du kan både tale med personalet på barselsafdelingen og med sundhedsplejersken - de er der for at hjælpe dig, så sig, hvad du har brug for, og spørg løs. Husk også, at amning ikke er for alle, og at det er helt okay at vælge at give sin baby flaske med enten udpumpet modermælk eller modermælkserstatning.

Ugens tip til mor

Vær klar på, at der kan dukke uventede følelser op de første dage efter fødslen. Du kan have svært ved at knytte dig til dit barn og få lyst til at løbe fra det hele. Måske oplever du også en vedvarende nedstemthed, føler dig ensom og svigtet af din partner. Mange skammer sig og tør ikke dele de mørke tanker med andre, men husk, at du ikke er alene! Selvom det kan være skræmmende, er det helt normalt. Mistænker du, at der kunne være en fødselsdepression på vej, skal du bede din sundhedsplejerske eller din læge om hjælp hurtigst muligt, så I kan tage det i opløbet.

Ugens tip til partneren

Den nybagte mor er ikke den eneste, der kan blive ramt af svære følelser efter fødslen. Det kan du også. Sig det derfor højt, hvis du har svært ved at knytte dig til dit barn, helst vil løbe fra det hele og føler dig mere irritabel end sædvanligt. Det er en stor omvæltning at få et barn, og du har ikke på samme måde haft ni måneder til at forberede dig. Oplever du, at tankerne hænger ved, eller at  du bliver mere aggressiv end normalt og måske endda voldelig, kan det være tegn på en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion, og i så fald kan det være godt at søge hjælp.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 40
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Gravid og Gravid uge for uge