Tegninger
SPONSORERET indhold

Guide: Forstå dit barns tegninger

Det er helt utroligt, hvad en tegning kan fortælle om dit barns indre verden! Vi guider dig til, hvordan du spørger ind til de små mesterværker.

Af: Anna Rossman Thejsen, Vores Børn Junior, oktober 2011
13. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

Måske ligner det bare en krussedulle for dig. Men det er aldrig bare en krussedulle for dit barn. Hvis du lærer at spørge ind til dit barns tegning, vil stregerne på papiret kunne gøre dig klogere på, hvad junior er optaget af lige nu.

“Barnet lever sine oplevelser og følelser ud på papiret. Ved at lægge mærke til, hvad dit barn tegner, kan du derfor lære en masse om, hvad det tænker og føler,” siger pædagogisk psykolog Grete Binger.

Hun er medlem af bestyrelsen i Center for Analyse i Børnetegninger og har specialiseret sig i at analysere børns tegninger.

LÆS OGSÅ: Krea: Mal stenene levende

Men hvordan hulen kan nogle streger på et papir åbne en port ind til dit barns indre verden? Og hvordan får du dit barn til at fortælle? Det gør du blandt andet ved ikke at lægge ordene i munden på hende (‘nøj, sikke en flot flyvemaskine, du har tegnet!’) men i stedet stille åbne spørgsmål.

Spørg ind til dit barns tegninger

“Du kan for eksempel sige ‘vil du fortælle mig om tegningen?’ Og du kan spørge til detaljer ‘hvem er det, du har tegnet? Hvad er det gule ved siden af?’” foreslår Grete Binger. Når du interesserer dig for, hvad dit barn tegner, ‘vokser’ han automatisk.“Børn vil SÅ gerne fortælle om det, de frembringer, når de voksne gider at lytte. Når barnet mærker mors og fars interesse, føler det ‘jeg kan noget, som er godt, og som gør mine forældre glade.’ Det giver dit barn en større selvfølelse,” siger Grete Binger.Hun understreger også, at det er vigtigere at spørge ind til tegneprocessen, end at du roser eller kritiserer resultatet.LÆS OGSÅ:
Gør dit barn kreativt“Spørg for eksempel ‘har det været svært at tegne tegningen?’, og ‘hvor lang tid tog det?’.Hæng dig ikke i, at bilen måske kun har tre hjul. Det vigtige er, at barnet har gjort sig umage og givet tegningen det udtryk, det er i stand til lige nu,” siger hun.

Derfor tegner piger prinsesser

Alt efter dit barns alder og om det er en dreng eller en pige, vil det være forskellige motiver, de ynder at tegne.“Nogle børn har et tema, de tegner igen og igen, for eksempel pigernes prinsesser og drengenes dinosaurusser,” siger Grete Binger.Hvis din pige tegner prinsesser på stribe, kan det være, fordi hun fantaserer om at være en fin prinsesse, eller fordi hun godt kan lide flotte kjoler og fine farver. Det gør små piger tit. Men det er vigtigt at spørge ind til.LÆS OGSÅ: 10 lege der styrker dit barns fantasiDet er dit ansvar at finde ud af, om du bare har en pige, der er inde i en jeg-er-vild-med-prinsesser-fase, eller om det er, fordi hun er bange for ikke at være god nok og for ikke ligne de yndige Disney-piger eller de smarte tøser i børnehaven eller ovre på skolen.

Derfor tegner drenge dinosaurusser

Det samme gælder, hvis din dreng for eksempel tegner dinosaurusser. De store dyr kan være udtryk for, at han har en god fantasi. Han kan også være optaget af historie og af fortiden, og så er det bare om at finde bøger om de forhistoriske kæmper.Viden kan hjælpe dit barn videre ‘jeg ved noget om dinosaurusser, og jeg ved, at de ikke lever mere.’ Det kan også være, at han har set en tegnefilm, som han blev bange for og nu forsøger at bearbejde sin frygt gennem sine tegninger – eller måske kunne dinosaurusserne symbolisere de store (farlige) drenge på fodboldbanen?LÆS OGSÅ: Kreativitet: Krea-børn bliver (måske) innovative voksneHvis nu dinosaurusserne altid angriber nogen (et mindre dyr eller måske er det et barn) på tegningerne, kan du lede dit barn på sporet af en hjælper ved helt konkret at spørge ind til ‘er der nogen, der kunne hjælpe dyret/drengen?’, ‘hvem kunne det være?’, eller ‘hvad skulle der til for, at dyret/drengen blev reddet?’.“Det er os voksne, der er ansvarlige for at få barnets fantasi i gang, så han får nogle billeder på, hvordan man kan redde sig selv,” siger Grete Binger.

Dit barn ved bedst

Inden du går i gang med at ‘dissekere’ dit barns kruseduller og streger, så hav dette råd in mente:

“Selv om din pige tegner et grædende barn, så behøver det ikke at betyde, at hun går rundt og er ulykkelig. Slet ikke, hvis hun lige bagefter tegner et ansigt, der smiler. En tegning er et øjebliksbillede, ligesom et foto her og nu, og det næste fotografi kan blive anderledes. Så lad være med at tolke for meget på en enkelt tegning,” siger Grete Binger.

Det vigtige er, at du lægger mærke til dit barns tegninger over tid og glæder dig over dem sammen med dit barn – og så lader dit barn fortælle dig, hvad tegningerne betyder.

LÆS OGSÅ: 3 apps til ulvetimen: Få ro på mens ungerne træner kreativitet, begreber og logik