Rigtig mange taber håret mens de er på barsel
SPONSORERET indhold

Hårtab: Har du også fået barselsgarn?

På en ganske almindelig og fredelig dag, hvor du står under bruseren, har du pludselig store lokker af dit ellers så fyldige og sunde hår i hænderne, og inden du når at få set dig om, kan du finde dit eget hår overalt i huset – især i møblerne.

Af: Anne-Kathrine Perez Rüsz Foto: Private
23. feb. 2017 | Børn | Vores Børn

Nogle har læst om det og frygter det. Andre hører først om det efter at have oplevet det på egen krop – eller hoved.

Det begynder efter baby er fyldt 3 måneder. De fleste mødre opdager, at det er startet, mens de er i bad. På en ganske almindelig og fredelig dag, hvor du står under bruseren med store lokker af dit ellers så fyldige og sunde hår i hænderne, og inden du når at få set dig om, kan du finde dit eget hår overalt i huset – især i møblerne.

Kendetegnene er høje tindinger, samt en fesen hestehale på tykkelse med et halmstrå. Hvis du er rigtig uheldig får du skaldede pletter og store totter af håret fylder hårbørsten for hvert strøg du laver.

Jeg er selv med på moden – altså barselsgarnsmoden. Det er resten af min mødregruppe også. Så kan vi jo se smarte ud sammen. Det er ‘Mødregruppens Ultimative Barselsgarn’.

LÆS OGSÅ: Blog: Har du (heller) ikke fået den baby-ferie, du blev lovet?

Forklaringen ligger i hormonerne. Rigtig mange kvinder oplever tykkere og sundere hår under graviditeten takket være hormonerne, der hjælper til at flere hår vokser ud i den periode. Under og efter fødslen sker der en ændring i hormonerne, blandt andet falder østrogen-niveauet, hvilket gør at håret stopper med at vokse så intenst og i stedet begynder at falde af. Hårtabet kan især virke meget voldsomt og ekstremt for de kvinder, hvor håret har vokset meget under graviditeten, eller hvis man har langt hår. 

Med disse ord er det vigtigt for mig lige at få aflivet en myte; Amning er IKKE grund til det store hårtab. Det kommer som resultat af hormonerne i graviditet og fødsel, og det sker i større eller mindre grad hos alle kvinder, der har født.

Nu græder du nok lidt, for det er altså ikke sjovt at tabe håret. Den gode nyhed er, at hos langt langt langt de fleste vokser håret ud igen i samme tykkelse og skønhed som før graviditeten inden for det første år efter fødslen.

Når du efter nogle måneder er færdig med at tabe håret, begynder det som sagt at vokse ud igen – det er ikke altid et kønt syn. Uanset hvordan du sætter dit hår, stikker der fimrehår ud, og ingen af dem er tykke nok til at dække dit ufrivillige undercut. Det er ikke den fedeste frisure, men den er normal og den er midlertidig.

Er disse trøstende ord imidlertid ikke nok til at dulme dine ærgrelser, afslutter jeg her med nogle råd til hvad man kan gøre, for at hjælpe lidt på frisuren:

  • Tag til frisøren og få en frisure, der skjuler de skaldede pletter og de høje tindinger. Mange vælger endda at få kort hår i en periode.

  • Nogle oplever at en god shampoo og hårkur hjælper

  • Brug en børste eller kam, der masserer hovedbunden og ikke rykker i håret

  • Spis varieret og sundt, hvilket er med til at støtte en god hormonbalance

  • Vær sikker på at du får de vitaminer og mineraler kroppen har brug for

Nu hvor min datter er blevet større fælder jeg for første gang i flere måneder mindre end vores Golden Retriever, og mit hår begyndt at gro ud igen. Derfor har jeg også fået det karakteristiske korte og tynde pandehår, som forhåbentligt snart kan dække min høje pande. Jeg bærer denne frisure med stolthed, velvidende om at der er mange andre kvinder der kører samme stil, og velvidende om at det vokser ud igen.

Kilde: Kellymom

LÆS OGSÅ: Leder: Er man en ravnemor, fordi man ikke ubetinget elsker at være på barsel?

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel