Børnehave by night: Her overnatter børnene i institutionen

Foto: Heidi Lundsgaard Kom indenfor i døgninstitutionen Vartov.

Børnehave by night: Her overnatter børnene i institutionen

Sleepover på en hverdag, film og snacks inden sengetid og nybagte boller næste morgen. Døgninstitutionen Vartov tager sig godt af Isabella, Saxo og alle de andre børn, som har forældre, der arbejder på skæve tidspunkter. Kom med indenfor i natbørnehaven, hvor hyggen er i højsædet!

Eftermiddagen har fundet vej til Vartov i København, og det er ved at blive mørkt i gården. Overalt er forældre i gang med at pakke børn, flyverdragter, tasker og støvler i ladcykler for at komme hjem. Men inde i institutionen er en lille gruppe børn tilbage. De bliver først hentet senere – eller måske først i morgen.

Vartov er nemlig en af Københavns få døgnåbne institutioner. Børnenes forældre er ofte læger, sygeplejersker, arbejder i lufthavnen eller butik, på andre institutioner eller i transportsektoren. Derfor har de brug for pasning på andre tidspunkter end familier med almindelige arbejdstider.

"Dem, der arbejder i metroen, skal for eksempel møde klokken fire om morgenen, så for ikke at skulle vække deres børn midt om natten og køre dem i institution, afleverer de dem om aftenen. Ligeså med dem, der har fri omkring midnat. Nogle børn kan godt blive vækket og komme hjem der, mens andre har bedre af at blive her og sove", forklarer Frank Holm, som er pædagog på Vartov.

Der er ikke så mange grænser for, hvornår man afleverer og henter i Vartov, blot at man melder sine behov ind i forvejen.

"Vi har i det hele taget ikke så mange regler, og vi arbejder heller ikke med pædagogiske forløb på samme måde, som man gør andre steder, for vi ved jo aldrig helt, hvilke børn der er her hvornår. Til gengæld kan der sagtens være dage, hvor de bare løber rundt i nattøj og leger hele dagen. Ligesom derhjemme", fortæller Frank.

Derimod har institutionen et udbygget samarbejde med forældrene, for de kan altid ringe og høre, om deres barn er faldet godt i søvn eller vågnet tidligt, ligesom nattevagten altid skriver en overlevering til næste dag om, hvordan natten er gået.

LÆS OGSÅ: Kristian fra Ramasjang: ”Det var temmelig røvsygt, men jeg kunne mærke, at min søn kunne lide roen”

Hvem skal sove her?

Frank Holm er i gang med at lægge puslespil med Isabella, som er et af de børn, der skal sove i institutionen i nat. Mens andre børn bliver hentet i løbet af eftermiddagen, sidder hun roligt hos Frank og lægger puslespil uden at skæve over til døren efter sin mor. Tværtimod fortæller hun, at hun er glad for, at hun skal sove her i nat.

"Børnene spørger tit, hvem der skal være her af voksne i nat, og hvilke andre børn der skal sove her. Nogle gange er det deres bedste ven, og så sørger de for at sove sammen", siger Frank, som har været ansat på Vartov siden 1996.

Det er heldigvis også tilfældet i dag, hvor Isabella får selskab af sin bedste ven, Saxo. De to har for længst fundet hinanden og aftalt, at de skal ligge i overkøjer, der støder op til hinanden i den lille sovesal, hvor der er plads til ti børn. Der er altid en vågen nattevagt på stedet, for der kan jo være et barn, der lige skal tisse eller have et glas vand i løbet af natten, men det forstyrrer ikke de andre børn.

madlavning.jpg
Saxo, Josva og Isabella får god hjælp af Frank til at skrælle gulerødder til aftensmad. Det må gerne virke lidt hjemligt, så børnene får pligter i børnehaven om aftenen.

Det er dog sjældent, at der er så mange sovende børn, og faktisk er der ofte nætter, hvor der slet ikke er børn i institutionen, fordi deres forældre har hentet dem i løbet af aftenen, når de har fri. Men inden Saxo og Isabella skal i seng, skal de have en helt almindelig hjemlig aftenrutine. De – og et par andre børn, som også skal spise med i aften – skal nemlig skrælle gulerødder sammen med Frank, mens Marie, som har døgnvagt i dag, sætter aftensmaden i ovnen.

Der går dog ikke mange minutter, før Frank sidder ret alene med gulerødderne, fordi alle de tilbageværende børn har fundet ud af, at det er sjovere at lege. Hurtigt finder de voksne lidt modellervoks frem, for de har erfaring med, at det er en god ide med rolige lege inden spisetid, så børnene ikke er for speedede. Men som klokken nærmer sig 17.30, begynder børnene at trække ud i køkkenet for at se, om der ikke snart er aftensmad.

leg_2.jpg
Børnene kan lige nå at lege lidt mere, mellem at de andre er blevet hentet, og aftensmaden står på bordet. Pædagogerne sørger for, at der leges stille og roligt inden aftensmad, så børnene ikke er ’speedede’.
køkkentjans.jpg
Det er ikke svært at skaffe hjælp til køkkentjansen. Marie får hjælp af Saxo og Isabella til at trille fisk, kartofler, remoulade og gulerødder ind på stuen, hvor de skal spise.

I aften står den på fisk, kartofler, remouladesovs og børnenes egen hjemmelavede gulerodssalat, og da bordet er dækket, ryger det hele ned med stor appetit, mens de otte børn snakker livligt om, hvem der skal blive og sove, og hvem der bliver hentet. Indimellem bryder de også ud i en glad version af Kombardo-sangen, som er et hit i Vartov for tiden, og frække Saxo får fortalt Frank, at man også kan synge “campari” i stedet. Ved det andet bord er Marie i gang med at repetere Halfdan Rasmussens klassiske rim fra en plakat på væggen til stor jubel blandt børnene.

mad.jpg
Så er der maaaaad! Der er dækket op ved to borde i aften i Vartov, fordi der er en del børn, der skal spise med, inden de bliver hentet.
aftensmad.jpg
Isabella og Saxo er bedste venner, og de skal endda sove sammen i nat i børnehaven. Det er de meget begejstrede over og viser ikke antydningen af hjemve.

På vej hjem

Lige efter spisetid er det tid til afhentning for Roxie, Liva og Ebbe. Deres mødre er henholdsvis sygeplejerske, butiksansat og optiker, og for de to førstes vedkommende er mødrene alenemødre, mens Ebbes far er ansat i forsvaret og arbejder i Jylland det meste af ugen. Derfor har de alle tre behov for pasning på skæve tidspunkter, og de siger samstemmende, at det ikke havde kunnet lade sig gøre uden et sted som Vartov.

"Isabellas mor arbejder på et konferencested, og vi har også en del skuespillere blandt forældrene. Der er faktisk en del funktioner i dag, hvor man skal på arbejde om aftenen. Se bare supermarkederne, som har åbent til klokken 22", siger Frank.

Før i tiden blev den slags nok løst med velvillige bedsteforældre og dyrt betalte babysittere, men den går ikke blandt alle moderne forældre.

"I dag er bedsteforældre ikke så tæt på, som de var i gamle dage. Der er også mange forældre, som er bange for, at barnepigerne aflyser, når de skal bruge dem, men det sker jo aldrig her. Vi er her altid, og børnene kender os i forvejen. Det er en tryghed for forældrene, at der ikke altid er et puslespil, de skal forsøge at få til at gå op", forklarer han.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan styrker du dit barns selvværd

leg.jpg
Det er en af de gode dage, hvor der er venner at lege med efter aftensmad. Det nyder Isabella, Saxo, Alexander og Liva
mor_hjem.jpg
Ebbe skal med sin mor hjem inden puttetid. Maria arbejder som optiker og har først fri, når butikken lukker, og Ebbes far arbejder i Jylland.

I mellemtiden er der kun en lille håndfuld børn tilbage, som alle får tilbudt et bad inden sengetid.

"Det plejer at være et hit, for vi har et badekar, hvor der kan sidde fire børn i. Så har de en fest. Men der er ikke nogen, der vil i bad i aften", konstaterer Frank.

Derimod er alle børnene meget opsatte på at vælge en film, som de kan se efter aftensmad, men det bliver en kort film, for putningen begynder allerede klokken 19.30, og det bliver den hurtigt i godt selskab.

rede_seng.jpg
Når man skal sove i Vartov, skal man selv have sit sengetøj med, så aftenen går blandt andet med at rede senge.
Inden_seng.jpg
Så skal der findes bamser, nattøj og tandbørster frem. Alexander, Saxo og Isabella er de eneste tre overnattende børn i Vartov i aften, og de har alle prøvet det før.
børste_tænder.jpg
I Vartov hjælper de voksne med at børste tænder. Heldigvis er der kun tre, der skal overnatte, ellers kunne pædagogen Marie få gevaldigt travlt.
film.jpg
Dagen slutter med en film, og de tilbageværende børn bliver hurtigt enige om, at Pingo er det bedste, de kan forestille sig. De får også hurtigt overtalt de voksne til at servere en snack.

Da Isabella og Saxo har fundet deres overkøjer, og Alexander er på vej i en af de nedre køjer, siger Marie godnat. Alt efter om det er store eller små børn, der skal sove i Vartov, bliver der sunget og læst historie. Alle børnene sover sammen, for det er sjældent, at der er uro i køjerne, som forstyrrer de andres søvn.

Det skyldes, at Vartov lægger vægt på en god indkøring, når et barn skal lære at sove ude for første gang. Saxo og Isabella er enige om, at det er dejligt at sove i børnehaven, og de er også enige om hvorfor:

"Det allerbedste er dynerne", fortæller Isabella.

"Ja, dynerne er de bedste, for der er varmt nedenunder", siger Saxo, inden han lukker øjnene og falder i søvn.

Når de vågner, vil der dufte af hjemmebag i Vartov, for nattevagten bager altid boller, så en ny dag kan begynde med masser af hygge.

godnat.jpg
Godnaaaaat! Så er det sovetid i Vartov, og Saxo og Isabella har glædet sig hele dagen til at falde i søvn ved siden af hinanden. Marie er en kyndig putter.

Om Vartov

Vartov ligger midt i København og har børn fra nul til seks år. Alle forældrene har skiftende arbejdstider, og der er lang venteliste til at få plads i institutionen. Vartov har åbent døgnet rundt og året rundt. Om natten er der en nattevagt på job fra klokken 21 til syv om morgenen. Derudover er der en døgnvagt, som sover i et værelse for sig selv, sådan at det er den samme person, der har puttet børnene, som er der, når de vågner næste morgen.

Prisen er den samme som i andre kommunale institutioner, men man betaler et tillæg for at bruge stedet weekend/nat. Man kan i princippet godt tilmelde sit barn juleaften og nytårsaften, men der er sjældent nogen, der bruger tilbuddet, og nytårsaften frarådes decideret, fordi Vartov i kraft af sit naboskab til Rådhuspladsen minder om en krigszone.

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnehave og Familieliv

610x200_woordy_knap2.jpeg