Sammenbragt familie
SPONSORERET indhold

"Jeg magter ikke at bo under samme tag som mine stedbørn"

Hvad kan man stille op, hvis den sammenbragte familie ikke fungerer? Sådan spørger en frustreret læser. Læs Vibeke Dorphs svar her.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
10. sep. 2021 | Børn | Hjemmet

Spørgsmål om sammenbragt familie der ikke fungerer 

Jeg er en kvinde midt i 30’erne og mor til to børn. Jeg er gift igen på fjerde år og har af den vej fået to bonusbørn. Vores familieliv er meget kaotisk, og det er kun blevet værre. Jeg kan ikke rumme min kærestes børn og alle de kampe, vi har med dem.

Den ene skal i udredning for ADHD og den anden stod også til udredning, men det blev droppet af lægerne. Jeg går meget på listetæer for ikke at gøre nogle af børnene sure eller kede af det. Jeg står stort set for alt i hjemmet også med børnepasning. Under den sidste corona-omgang havde jeg både min bonusdatter og min søn hjemme hver anden uge. Jeg er selv sygemeldt efter et trafikuheld, og jeg har slet ikke fået den ro, som jeg har brug for.

LÆS OGSÅ: Konflikt: Derfor har du svært ved at rumme dit barns vrede

De store skænderier og al balladen gør, at jeg tit har lyst til at sige til min kæreste, at vi skal flytte hver for sig og så bare ses, når han ikke har sine børn. Omvendt så ved jeg, at min mand og alle børnene ville blive kede af den løsning, og jeg har også dage, hvor jeg ikke kan undvære nogen af dem. I øjeblikket synes jeg dog, at jeg er sur, uoplagt og trist hele tiden, og jeg aner ganske enkelt ikke, hvad jeg skal stille op. Kan du hjælpe?

Vibeke Dorph råder til give hinanden luft og plads

Nu har jeg selv levet i en sammenbragt familie, hvor vi i den grad også har haft vores udfordringer, og det tror jeg faktisk, at de fleste af den type familier har. Er der så ovenikøbet en eller to diagnoser inde over, ja, så forstår jeg da godt, at I er udfordrede. De udfordringer kan jeg jo desværre ikke fjerne for dig, men jeg kan give dig mine tips til, hvordan vi her i butikken fik tingene til at glide bare lidt lettere:

Først og fremmest skal du skaffe dig nogle åndehuller, så du hele tiden har noget at se frem til. Har du derfor en veninde eller ven, du kan lave noget sammen med, når din mand har sine børn? Eller har du en interesse, du kan begynde på eller genoptage? Det handler om at komme væk fra hjemmet og opleve noget andet, det vil gøre dig glad og give dig et større overskud.

LÆS OGSÅ: "Min mand gider ikke vores børn"

Dernæst skal du og din mand øve jer i at tale om jeres familie, som det, den er: Et stort og uregerligt skib, der dog skal kunne sejle med jer to bag roret. Her er det vigtigt, at I er ærlige om egne følelser og behov, men lige så vigtigt ikke at være anklagende. I skal holde fokus på løsninger og ikke på hvem eller hvad, der er skyld i problemerne. Hjælp hinanden til at få luft og plads.

Vi havde også stor glæde af at få hjælp af en familierådgiver. Vi kunne ankomme inderligt indebrændte, men vi endte altid med at gå lettede derfra, fordi vi fik hjælp til at takle problemerne. Det var et gratis tilbud via vores kommune, og jeg tænker, at I også må kunne få den slags bistand, især når din mands søn har ADHD. Du skal også huske på, at tiden spiller en enorm rolle.

Børnene bliver ældre og falder til ro. Det råd kan du måske ikke bruge til så meget lige nu, men det kan måske hjælpe dig at vide, at på den lange bane vil tingene stille og roligt falde på plads til glæde for jer alle sammen.

Anbefalet til dig