Rutiner eller spontanitet?
Okay. Fast rytme skaber ro og tryghed. Men hvad nu, hvis du er typen, der har det svært med at overholde faste puttetider midt på dagen og egentlig helst vil gå rundt med den lille i en slynge – og bare lad dagene flyde?
De faste rutiner kan lette din hverdag med baby og hjælpe med til, at du bedre kan planlægge din tid. Men fortvivl ikke, hvis dit behov går mere i retning af at lade dagene flyde. Hvis du ikke er til fast rytme, er der blot nogle ting, du skal være op mærksom på.
„Hvis familien fungerer bedst uden faste rytmer, er det bare vigtigt med andre former for faste rammer. At baby ikke sover alle mulige steder eller bliver passet af andre end mor og far. Det tager et halvt år, før et barn er fuldt knyttet til sine forældre, så de skal være med hele vejen. Stabilitet og samme omgivelser er vigtigt,” siger sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt.
Hun minder om, at vi er forskellige som forældre.
„Hvis en fast rytme ikke er vigtigt for dig, er det heller ikke afgørende for en helt lille baby, så længe han får sine behov dækket,” siger Anette Birkenfeldt om den allerførste tid som forældre.
Slynger skærmer
En slynge, som baby sidder sikkert i, kan være god til at skabe tryghed og skærme for indtryk på i babys første levemåneder for de forældre, der ønsker en mindre rutinepræget tilværelse.
„Til en fest kan en slynge beskytte barnet mod mange synsindtryk og mennesker, der vil ”dikke dikke.” Og mor kan amme diskret og stadig deltage i festen,” forklarer Anette Birkenfeldt.
Hun mener, at slyngen kan være tryg for baby, men gør samtidig opmærksom på, at der også kan være ulemper ved den, fordi det kan være sværere at vænne et barn til at føle tryghed ved sin egen seng, hvis han er vant til, at dagens smålure foregår ved mors eller fars brystkasse i slyngen.
Forældre, der bruger slynger, skal også huske at lægge baby ned jævnligt, så han kan få brugt sin krop.
Når det gælder faste rutiner og rytme, er det ifølge sundhedsplejersken ofte moren, der især har behov for det i starten, mens baby har brug for nærhed.
Så længe du giver dit barn nærhed, er det altså okay, at du giver dig selv lov til at nyde den nye tilværelse uden skema, hvis det er det, du har brug for. Når du har det godt, bliver din baby tryg.
„Det sker kun få gange i livet, at vi oplever, der er et lille væsen, der er helt afhængigt af os. Det er så kort en periode, så det er okay at tillade sig selv bare at være i det. Have helt ro på og nyde det. Jo mere afslappet, du er som forældre, jo lettere glider tingene. Tro på jeres instinkter og find jeres egen måde at være forældre på,” råder Anette Birkenfeldt.
Det skal ikke fortolkes som, at alle skal være biodynamiske og have udslået hår, men at hvert forældrepar skaber tryghed for deres barn, som de finder bedst. Så vælger du at tage tingene, som de kommer, må du også være forberedt på for eksempel at være mere vågen om natten.
„Se på dit barn, hvad der virker. Måske skal barnet have et bad midt på dagen, måske skal du putte med det i sengen eller trille en tur med det midt om natten for at få ro.
Når forudsigelighed bliver vigtig
Hvor meget, ens lille barn kan holde til at komme med til af aktiviteter, er meget individuelt. At skabe nærhed og tryghed handler også om at lære sit barn at kende og blive god til at tolke dets signaler.
„Nogle forældre kan sagtens tage deres barn med til venner, havefester eller i zoo, mens en tur i Bilka kan være en voldsom sanseoplevelse for nogle babyer,” fortæller Anette Birkenfeldt og tilføjer:
„Forudsigeligheden bliver vigtigere, jo ældre barnet bliver, for ellers bliver han forvirret: „Når far har badet mig, skal jeg puttes. Når mor pusler i køkkenet, skal jeg have mad” og så videre. Fra cirka et halvt år er det vigtigt at fastholde indførte rutiner,” fastslår sundhedsplejersken.
Men indtil da kan forældre roligt tage dagen, som den kommer og nyde, at livet lige nu mest handler om den lille baby.