Lege til påske

Foto: Getty Images Der er masser af hyggelige lege, I kan lege til påske.

Påskeferie med børn

Tid til påske-sjov! Her er 12 hyggelige lege og aktiviteter til påskeferien

Tril æg, løb æggestafet og gå på æggejagt. Se her, hvordan du gør og få flere gode idéer til hygge, lege og aktiviteter med hele familien i påskeferien.

Påsken er en dejlig anledning til at holde fri og være sammen med familien. Og selvom påsken i år er lidt anderledes, end hvad vi ellers kender påsken for, så er der stadig masser af muligheder for at lave sjove aktiviteter og lege, der hører påsken til. 

Nedenfor finder I 12 nemme indspark og tips, som børn og barnlige sjæle kan kaste sig over i ferien. 

Vi opfordrer selvfølgelig alle til at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, når I er udenfor under corona-epidemien.

Hvad er påske?

Vintergækker, påskeliljer, gækkebreve, chokoladeæg, fuglefløjt og mildere vejr. Det er alt sammen tegn på påske. Det er, som om Gud - hvis man ellers er troende - har skabt denne helt specielle forårsstemning til at falde sammen med påsken. Påske er rent faktisk den ældste kristne helligdag, der findes, og det er den vigtigste tid for den kristne kirke - påske fejres derfor i hele verden. Guds søn Jesus blev nemlig korsfæstet langfredag og genopstod på den tredje dag – påskesøndag.

Jesus blev korsfæstet i år 30 efter Jesu fødsel, fordi romerne under Pontius Pilatus anklagede ham for blasfemi. At det er en festlig højtid med familie, venner, kirkebesøg og god mad, skyldes, at man glæder sig over, at Jesus genopstod, præcis som han havde forudsagt inden sin død.

LÆS OGSÅ: 2 fine gækkebreve og 19 sjove gækkevers

For mange børnefamilier betyder påsken ekstra fridage og masser af gode traditioner. Men hvis I lige har brug for en smule inspiration til påskedagene, så finder I her X gode tips.

1. Klip et gækkebrev

Klip et gækkebrev med fine mønstre. Papiret kan foldes mange gange, før man klipper, – klip kun dér, hvor papiret er foldet. Brug gerne farvet papir eller hvidt papir sammen med et stykke farvet papir/silkepapir på bagsiden. Skriv et sødt digt, og læg eventuelt en vintergæk ved, og husk at skrive et gækkevers som f.eks.:

En vintergæk en sommernar

En fugl foruden vinger,

En lille ven som har dig kær,

En kærlig hilsen bringer,

Digtet i Ribe skrevet i Rom

Gæt nu hvorfra brevet kom.

Pynt kuverten og send brevet af sted i god tid, så barnet kan nå at modtage sit påskeæg, når bedstemor ikke kan gætte, hvem brevet er fra. Find flere idéer til gækkebreve og gækkevers her.

2. Tag på æggejagt

Påskeharen har været der! Gem chokoladepåskeæg og/eller chokoladepåskeharer – og lad børnene lede efter påskeharens æg. Har du ikke en have, en velegnet gård eller et udendørsområde uden for mange andre mennesker, så kan påskeharen sagtens have besøgt stuen om natten, mens børnene sov...

Alternativt kan man gemme hårdkogte æg - og skriv gerne et tal på hvert æg. På den måde børnene lægge æggene op på række og se, om de har fundet alle æggene. Når børnene skal have ledetråde til at finde æggene kan fugl, fisk eller "midt imellem" være gode pejlemærker, som hjælper børnene til at regne ud, hvor de skal kigge hen.

LÆS OGSÅ: DIY: Skønne påskeæg af garnrester

3. Følg dyresporene

Før børnene kaster sig ivrige over det lækre påskeguf, kan de gå på opdagelse i skovbunden eller i haven for at finde godterne. En sjov idé er at lægge "spor" ud, som man skal følge. Spred f.eks. lidt fjer ud og lad dem ende der, hvor æggene er gemt.

4. Tril æg

Kog æg og lad børnene male eller skrive navn på hvert sit. Gå en tur og find en bakke, hvor I kan trille æggene. Det æg, som kommer længst, har vundet, og ægge-ejeren vinder et chokoladeæg. Hvis ægget går i stykker, er man ude af legen. Når alle æg er i stykker, kan man eventuelt blive ved, indtil ægget er helt smadret – det, synes børnene, er superfestligt!

5. Klip påskepynt

Find kartonrester og saksen frem og lad fantasien få frit løb inden for påsketemaet. I kan fx klippe fine kræmmerhuse i fine farver og selvfølgelig fylde dem med chokoladeæg eller andet påskeguf. Du kan også udfordre børnene og lave flotte guilander med gule kyllinger til vinduet eller måske harer i et sjippetorv.

6. Løb æggestafet

Der laves to hold, som hver får et æg på en ske, som man skal gå/løbe med ad en bestemt rute. Hvis man taber ægget, starter personen forfra. Det hold, som først får alle deltagere igennem, har vundet.

7. Jorden er giftig

Som et alternativ til at løbe med æggene, kan man for eksempel lave en god forhindringsbane i stuen eller måske endda i hele huset. Det hårdkogte æg skal lægges på en ske, og barnet skal klare sig igennem en forhindringsbane - UDEN at tøre jorden. Den, der kan gøre det hurtigst på tid og uden at tabe ægget, har vundet.

LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg

8. Pust og mal jeres egne æg

Børn synes, det er supersjovt at puste æg.

Sådan gør du: Dyp æggene i kogende vand. Prik derefter et hul i hver ende af ægget, og lad børnene puste indholdet af ægget ned i en skål (I kan lave en dejlig omelet af æggemassen eller bage en påskekage).

Lad børnene male de udpustede æg med pensel og for eksempel vandfarve i forskellige, fine mønstre og farver. Du behøver ikke investere i special maling, når børnene skal male æg. Vandfarver, tusher og malerrester i flotte farver kan sagtens bruges.

Hæng eventuelt de malede æg og farvede fjer på en troldegren eller forårsgrene fra haven

9. Dyrk påskekarse

At dyrke karse er en hyggelige beskæftigelse for familiens yngste. I anledningen af påsken kan man klippe en lille æggeholder ud af en almindelige æggebakke - alternativt kan man her bruge almindelige æggebægere. Sæt en halveret æggeskal ned i bakken og læg små stykker af fugtig vat ned i æggeskallen. Karsefrøene skal opblødes i lunkent vand natten før såning. Frømassen smøres så ud på vattet. Man kan dekorere æggeskallerne fint og påskeagtigt med en sprittusch. Sæt det lille karseæg i vindueskarmen og hold det fugtigt - ikke vådt. Efter 5-7 dage vil der spire fin karse - lige til påskens æggemadder.

10. Tag ungerne med i påskekøkkenet

Påsken betyder god mad, og børnene kan sagtens være med i køkkenet, når der skal laves søde eller salte påskelækkerier til hele familien. Lyder opskriften på gule citronmuffins med påskekyllinger på toppen som noget, der får tænderne til at løbe i vand? Eller hvad med lækre, hjemmelavede påskeæg med kokos? Måske nuttede småkage-påskekaniner? I kan også lave dette græske påskebrød med safran - ikke dårligt! 

11. Leg "Alle mine kyllinger, kom hjem"

Vælg en kyllingemor og en ræv. Resten af børnene er kyllinger. Alle kyllingerne står i den ene ende af stuen, og i den anden står kyllingemor. Ræven står i midten.

Kyllingemor kalder sine kyllinger hjem:

"Alle mine kyllinger kom hjem!"

Kyllingerne svarer: "Det tør vi ikke."

Kyllingemor råber: "Hvorfor ikke?"

Kyllingerne svarer: "For ræven spiser vores kød og drikker vores blod."

Kyllingemor råber: "Kom alligevel."

Nu løber kyllingerne. Midtvejs står ræven og fanger dem. Alle de fangede kyllinger går ud af legen, som gentages, indtil alle er fanget. Den sidst fangede kylling bliver ræv næste gang.

12. Tag på påsketur i skoven

Hvis I vælger at gå en påsketur i skoven - på afstand af andre - er der mange gode aktiviteter at kaste sig over. Naturvejledning Danmark har givet 10 gode bud på, hvad en tur i naturen kan byde på for hele familien - fx find dyrespor, gå på fugletur, hold haletudser, lav brændnældesuppe og pluk anemoner.

Læs Naturvejledning Danmarks gode råd om de 10 aktiviteter her.

Hvis påsketuren foregår inde i byen eller på villavejen kan I også gå på jagt efter bamser i vinduerne. En international dille er nemlig også kommet til Danmark i disse corona-tider. Her sætter folk bamser op i deres vinduer, som børn kan lede efter, når de er ude og gå en tur.

Her finder I endnu mere inspiration til påsken for hele familien

Se, hvad vi ellers skriver om: Påske og Aktiviteter for børn