lege til påske
Foto: Getty Der er masser af hyggelige lege, I kan lege til påske.

Påske: 7 hyggelige lege og traditioner til påskeferien

Tril æg, løb æggestafet og gå på æggejagt. Se her, hvordan du gør, og få flere gode idéer til hygge med familien i påskeferien.

Påsken er en dejlig anledning til at invitere familie, venner og små kammerater til påskesjov med kaffe, saft og påskekage med kulørte slikæg, og til at lege nogle af alle de lege, der hører påsken til. Nedenfor finder I en god håndfuld nemme indspark og tips, I kan kaste jer over i ferien.

Hvad er påske?

Rent faktisk er påsken den ældste kristne helligdag, der findes!

Vintergækker, påskeliljer, gækkebreve, chokoladeæg, fuglefløjt og mildere vejr. Det er alt sammen tegn på påske. Det er, som om Gud har skabt denne helt specielle forårsstemning til at falde sammen med påsken. Påske er den vigtigste tid for den kristne kirke og fejres i hele verden. Guds søn Jesus blev nemlig korsfæstet langfredag og genopstod på den tredje dag – påskesøndag.

Jesus blev korsfæstet i år 30 efter Jesu fødsel, fordi romerne under Pontius Pilatus anklagede ham for blasfemi. At det er en festlig højtid med familie, venner, kirkebesøg og god mad, skyldes, at man glæder sig over, at Jesus genopstod, præcis som han havde forudsagt inden sin død.

LÆS OGSÅ: 2 fine gækkebreve og 19 sjove gækkevers

 

1. Klip et gækkebrev

Klip et gækkebrev med fine mønstre. Papiret kan foldes mange gange, før man klipper, – klip kun dér, hvor papiret er foldet. Brug gerne farvet papir eller hvidt papir sammen med et stykke farvet papir/silkepapir på bagsiden. Skriv et sødt digt, og læg eventuelt en vintergæk ved, og husk at skrive et gækkevers som f.eks.:

En vintergæk en sommernar

En fugl foruden vinger,

En lille ven som har dig kær,

En kærlig hilsen bringer,

Digtet i Ribe skrevet i Rom

Gæt nu hvorfra brevet kom.

Pynt kuverten og send brevet af sted i god tid, så barnet kan nå at modtage sit påskeæg, når bedstemor ikke kan gætte, hvem brevet er fra. Find flere idéer til gækkebreve og gækkevers her.

2. Tag på æggejagt

Påskeharen har været der! Gem chokoladepåskeæg og/eller chokoladepåskeharer ude i haven – og lad børnene lede efter påskeharens æg. Har du ikke en have eller en velegnet gård, så kan påskeharen sagtens have besøgt stuen om natten, mens børnene sov...

LÆS OGSÅ: DIY: Skønne påskeæg af garnrester

3. Følg dyresporene

Før børnene kaster sig ivrige over det lækre påskeguf, kan de gå på opdagelse i skovbunden eller i haven for at finde godterne. En sjov idé er at lægge "spor" ud, som man skal følge. Spred f.eks. lidt fjer ud, og lad dem ende der, hvor æggene er gemt.

4. Tril æg

Kog æg og lad børnene male eller skrive navn på hvert sit. Gå en tur og find en bakke, hvor I kan trille æggene. Det æg, som kommer længst, har vundet, og ægge-ejeren vinder et chokoladeæg. Hvis ægget går i stykker, er man ude af legen. Når alle æg er i stykker, kan man eventuelt blive ved, indtil ægget er helt smadret – det, synes børnene, er superfestligt!

5. Løb æggestafet

Der laves to hold, som hver får et æg på en ske, som man skal gå/løbe med ad en bestemt rute. Hvis man taber ægget, starter personen forfra. Det hold, som først får alle deltagere igennem, har vundet.

LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg

6. Pust og mal jeres egne æg

Børn synes, det er supersjovt at puste æg.

Sådan gør du: Dyp æggene i kogende vand. Prik derefter et hul i hver ende af ægget, og lad børnene puste indholdet af ægget ned i en skål (I kan lave en dejlig omelet af æggemassen eller bage en påskekage).

Lad børnene male de udpustede æg med pensel og for eksempel vandfarve i forskellige, fine mønstre og farver. Du behøver ikke investere i special maling, når børnene skal male æg. Vandfarver, tusher og malerrester i flotte farver kan sagtens bruges.

Hæng eventuelt de malede æg og farvede fjer på en troldegren eller forårsgrene fra haven

7. Leg "Alle mine kyllinger, kom hjem"

Vælg en kyllingemor og en ræv. Resten af børnene er kyllinger. Alle kyllingerne står i den ene ende af stuen, og i den anden står kyllingemor. Ræven står i midten.

Kyllingemor kalder sine kyllinger hjem:

"Alle mine kyllinger kom hjem!"

Kyllingerne svarer: "Det tør vi ikke."

Kyllingemor råber: "Hvorfor ikke?"

Kyllingerne svarer: "For ræven spiser vores kød og drikker vores blod."

Kyllingemor råber: "Kom alligevel."

Nu løber kyllingerne. Midtvejs står ræven og fanger dem. Alle de fangede kyllinger går ud af legen, som gentages, indtil alle er fanget. Den sidst fangede kylling bliver ræv næste gang.

LÆS OGSÅ: 11 hyggelige ting I kan lave i påskeferien

LÆS OGSÅ: Guide: 10 tips til sunde aktiviteter for hele familien

LÆS OGSÅ: DIY: Klip det sødeste påskepynt

Se, hvad vi ellers skriver om: Påske og Aktiviteter for børn