Så er der dømt 11-taller
Efteråret er over os, og vinteren er stærkt på vej. Det betyder en tid, hvor forkølelserne står i kø for at komme til – især hos børnene, som færdes dagligt i miljøer med snottede næser. Kan man undgå forkølelse og hvad er forkølelse egentlig?
Hvad er en forkølelse?
Forkølelse er en smitsom virussygdom, som rammer de øvre luftveje, primært næse-svælgrummet. Det karakteristiske symptom er, at næsen løber. Det er sædvanligvis en mild sygdom, der varer en uges tid. Nogle gange kan forkølelsen optræde sammen med andre sygdomme for eksempel influenza.
Forkølelse rammer folk i alle aldre, men er særlig hyppig hos børn. Sygdommen ses oftest i efterårs- og vintermånederne. Gennemsnitligt er man forkølet to til tre gange om året.
Hvordan opstår forkølelse?
Man smittes med et virus. Der findes mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse. Smitten sker fra én forkølet person til en anden person.
Det overføres dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys og dels via hænderne. Man kan altså få forkølelsesvirus på hånden, som man så fører op til næse eller øjne. Dette er muligvis den mest almindelige smittemåde.
Da forkølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer, er det vigtigt at vaske hænder efter næsepudsning. Der går to til fem dage, fra man er smittet, til sygdommen bryder ud.
En forkølet person kan smitte, fra dagen før sygdommen bryder ud, til lige efter forkølelsen er overstået. Smitten er mest udtalt i starten, hvor sekretet er vandtyndt, og man nyser.
Hvordan føles forkølelse?
Forkølelse begynder som regel med ondt i halsen og eventuelt synkesmerter.
Siden kommer der nyseanfald. Næsen begynder at løbe, først med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere gulligt og tyktflydende. Man får svært ved at trække vejret gennem næsen, fordi næseslimhinden hæver.
Der kan være trykken for ørerne, hovedpine og hoste. I begyndelsen kan der være lette gener med utilpashed og let feber.
Børn får hyppigere feber end voksne.
Hvad kan man gøre for at undgå forkølelse?
Undgå at røre ved næse og øjne efter at have rørt ved en forkølet person.
Undgå kulde. Det diskuteres stadig, om kulde direkte kan udløse forkølelse eller ej.
Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.
Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt.
Vask hænder – vask hænder – vask hænder.
Det gælder både for den forkølede og øvrige personer.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Almindeligvis vil man slet ikke gå til lægen. Medmindre der kommer andre sygdomme som følge af forkølelsen som for eksempel mellemørebetændelse.
Aktivitet
Der er ingen begrænsninger i de daglige aktiviteter, men man bliver nok hurtigere træt end normalt. Dit barn har bedst af ikke at komme i institution, indtil næsen er holdt op med at løbe.