Kolikbarn
SPONSORERET indhold

Sådan overlever du med et kolikbarn

Det kan være ufattelig hårdt at opleve sit barn græde i timevis dag ud og ind. Mødre til børn med kolik kan opleve en stor skuffelse, afmagt og sorg.

Af: Amalie Nebelong Foto: Nimastock
25. sep. 2015 | Børn | Vores Børn

Gråd, der fortsætter, i hvad der føles som det uendelige, er hverdagskost i en familie med et barn med kolik. Og når du som mor er presset på alle dine ressourcer, er det ikke unormalt at føle en stor vrede mod dit barn. Og samtidig vil du ifølge vores eksperter også være forfalden til at give dig selv skylden for dit barns gråd, hvilket vil få dig til at få det endnu dårligere.

LÆS OGSÅ: Test om din baby har kolik

– De fleste vil kunne nikke genkendende til en følelse af ikke at være god nok, når dit barn ikke er til at trøste. Når du ikke kan få tilfredsstillet morfølelsen og berolige dit barn, give det omsorg og trøste det, udløser det en følelse af ikke at være god nok, siger familierådgiver Christina Strømsted.

Kolik giver afmagt

Christina Strømsted har selv været mor til et kolikbarn og kan udemærket huske frustrationen og afmagten, når hun stod med et barn, der ikke ville stoppe med at græde.LÆS OGSÅ: Kolik: ”Det værste var faktisk ikke, at han skreg. Men det var visheden om, at det gjorde så ondt på ham"– Jeg tror, at vi alle kan blive pressede til et punkt, hvor lysten til at kyle sit barn ud af vinduet er inden for rækkevidde. Og jeg kan godt forstå, at du, hvis du er ressourcesvag på en række andre områder og oveni har et barn, der bliver ved med at græde, og du måske ikke får din søvn, kan føle dig så magtesløs, at du kan kan finde på at gøre noget, du ikke burde udsætte dit barn for. For den situation, du står i, overskrider dine grænser på alle måder og efterlader dig handlingslammet, siger Christina Strømsted.Sundhedsplejerske Dorte Fischer er helt enig med Christina Strømsted i, at lysten, til at kyle sit barn ud af vinduet er helt normal. Men du skal reagere på følelsen med det samme.LÆS OGSÅ:
8 gode råd mod kolik– Hvis du kan mærke, at du er ved at blive rigtig vred på dit barn, må du tage en time out. For hvis du alligevel ikke kan trøste dit barn, så gå lidt væk. Gå ind i et andet rum et øjeblik. Få nogle til at hjælpe dig, så du ikke er så meget alene med dit barn, siger Dorte Fischer.

Hold barnet og adfærden adskilt

For ikke at gøre skade på dit barn, men i stedet bevare en vis sindsro, anbefaler Christina Strømsted, at du ændrer dit syn på dit barn og dets gråd.– Det er vigtigt, at du holder dit barn og dets adfærd adskilt. For det er nemmere at bibeholde følelsen af, at du elsker dit barn, hvis du adskiller dén følelse fra følelsen af, at “jeg hader dig, når du græder.” For det er gråden, du bliver vred på. Hvis du kan hjælpe dig selv med at forstå, at det er gråden, du er vred på, kan du bedre holde skrigeriet ud uden at gøre dit barn fortræd, siger Christina Strømsted.LÆS OGSÅ: Kolik: Albert græd ti timer i døgnetNår du bliver vred, og det vil du blive, skal du for alt i verden ikke undertrykke den følelse. Du skal nærmere stå ved den.– Når dit barn græder og græder, er det allervigtigste, du kan gøre, at forsøge at bevare roen på bedst mulige måde. Det kan du gøre ved at tage din egen vrede alvorligt og snakke til spædbarnet og fortælle det, at du bliver så vred på al dets gråd, men at du er der for det. At tage din vrede alvorligt er at tage ansvar for dine egne følelser og tage vare på dig selv, siger Christina Strømsted.

Føles som frihedsberøvelse

Den vrede, du kan føle som mor til et skrigemonster, handler ikke kun om, at du som mor er presset. Den handler også om, at du føler dig snydt.– At have et kolikbarn er en følelsestsunami. Og bag vreden gemmer der sig en stor sorg. En sorg over, at det ikke blev den barsel, du havde forventet dig. Det blev ikke til køreture, caféture og sammenkomster, som du ellers havde forestillet dig. At kunne tage den sorg alvorligt og stå ved den, er enormt vigtigt i arbejdet med at overleve kolikken. At turde sige højt, at du elsker dit barn, men at det samtidig er den største frihedsberøvelse og møg hårdt. Stå ved det hele, selvom det kan være svært i vores samfund, hvor alt helst skal være perfekt, og vi kun viser de gode sider. Du vil opleve, at mange har det ligesom dig, siger Christina Strømsted.LÆS OGSÅ: Kolikkens mysteriumIfølge Christina Strømsted er det en meget ambivalent ting at have et barn med kolik.– For du bliver ked af det, når du føler vrede og frustration over at have fået et barn, der skulle bringe glæde og lykke. Det minder lidt om at få et barn med et handicap: Du elsker dit barn, men det er samtidig forbundet med en stor sorg, siger hun.

Læg superwoman på hylden

Et vigtigt led i at klare sig igennem kolikken er også, at du stopper med at spille superwoman og i stedet beder din omverden om hjælp. For ellers er det næsten sikkert, at du knækker nakken i forsøget på at lade som om, du da sagtens kan klare det hele selv. Det kan du ikke, og det forventer ingen.

– For dit barns skyld er det aller vigtigste, du kan gøre, at tage dig af dig selv. Tag vare på de følelser du har. For det, der kan ske, når man får et barn med kolik, er, at du i endnu højere grad, end “normale” mødre, kan komme til at lukke helt ned for dine egne behov og følelser. Og når du lukker ned for dem over lang tid, kan det blive en vej til en fødselsdepression, hvor du ikke føler glæde ved det liv, du er i, siger Christina Strømsted.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

Hjælp fra omverdenen kan komme fra samtaler med din sundhedsplejerske eller læge, men skal først og fremmest komme fra din partner..

– Det er rigtig hårdt at have et barn, der græder meget, så I skal aflaste hinanden så meget, I kan. For barnet kan også mærke, hvis I bliver trætte eller fraværende. Forsøg at bevare roen i stedet for at blive helt ulykkelig og sætte dig til at græde, for hvis du er utryg, bliver barnet det også og så forværres gråden, siger Dorte Fischer.

Eksperternes måske vigtigste råd er, at du ikke må glemme dig selv i det her helvede.

– Du skal anerkende, at det er super hårdt det her i stedet for at tænke, at det går fint, selvom dit barn græder konstant. Du skal ikke lade som om, det hele er nemt, for så kan du heller ikke tage imod hjælp, slutter Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine arme

LÆS OGSÅ: Har du overvejet en hængevugge til din baby?

LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd