Sisse Sinikka Idel
SPONSORERET indhold

Hjemmepasser: ”Jeg vil gerne gå hjemme, indtil alle er begyndt i skole”

Barsler er lige så forskellige, som morlivet er uforudsigeligt. Vi er taget på barselsbesøg hos tre mødre, der befinder sig præcis samme sted i livet – og så alligevel ikke. Den ene savner sit gamle festlige liv, den anden havde baby med på job to uger efter fødslen, og den tredje flyttede fra by til provins for at udleve drømmen om at hjemmepasse sine fire børn.

Af:: Sine Gerstenberg Foto: Christian Als
19. maj. 2021 | Børn | Vores Børn

Hvad er det særlige ved tredje barsel – er det din sidste?

Det er 100 pct. den sidste, for jeg er blevet steriliseret – jeg har fire børn i alt. Derfor er den mere sørgmodig, men også mere afslappet. Jeg giver slip på flere ting, for jeg har prøvet det hele før, og jeg stoler på mig selv. Det var helt anderledes sidst. Der gik jeg fra tvillingernes far, da de var en måned gamle. Det var efter lang tids overvejelser, at jeg tog den endelige beslutning om, at vi måtte gå hver til sit efter utallige forsøg på at prøve at få det til at fungere – selvom det var hårdt at stå med tre meget små børn 24 timer i døgnet. Jeg skulle finde en måde at få hverdagen til at fungere på, og vi skulle sælge huset. Jeg ved ikke, hvordan jeg gjorde det, og når jeg tænker tilbage, så kan det stadig skræmme mig, at jeg gik igennem alt det.

Hvorfor har du valgt at hjemmepasse dine børn? 

Da jeg blev gravid med min første, Leopold, havde jeg boet 13 år i København, og jeg forsvor, at jeg ville flytte hjem til Skælskør eller forlænge min barsel. Men jeg fik det bare helt anderledes, da han kom. Det føltes forkert for mig at sende mine børn afsted i institution, når de var så små. Det er en tid, der ikke kommer igen. Jeg kan bare så godt lide at være mor. Det er ganske enkelt.

Hvad har omverdenens reaktion været på din beslutning om at hjemmepasse?

Nogle synes, det er en fantastisk ide, og de tager hatten af for, at jeg gider. Det er særligt den nære familie og den ældre generation. Men der er flere af mine veninder, der ikke forstår mig – og tror, at det er forfærdeligt kedeligt. Måske bunder det også i en snert af jalousi, for jeg tror faktisk, der er mange, der gerne ville have mere tid med deres børn. Og vil man det, kan det sagtens lade sig gøre. Det handler om prioriteter. Hvis du har styr på din økonomi, ikke har en kæmpe gæld og køber secondhand, så er det ikke et problem. Og dem, der siger, at man ikke kan stimulere sine børn? Sagtens! Vi har gået i legestue, og de er jo omgivet af søskende.

LÆS OGSÅ: Mor på første barsel: ”Jeg troede, andre mødre overdrev, men det hele passer”

Hvordan er arbejdsfordelingen mellem dig og din mand?

Niklas tager fra på lige fod med mig, når han ikke er på arbejde. Vi har en naturlig og god fordeling. Hvis han laver mad, sidder jeg med børnene og nusser, og så bytter vi. Han gør tandbørsterne klar, og jeg børster tænderne. Men jeg har også erkendt, at visse ting vil jeg bare gerne gøre på min måde. Tøjvask og rengøring for eksempel. Det er mit domæne, og det passer mig fint.

Hvordan får du tide til at gå?

Jeg mangler altid tid. Min mor afleverer Leopold i skolen. Det er så hyggeligt og en kæmpe hjælp. Hun henter ham klokken otte, og så afleverer jeg tvillingerne efter ni og henter igen inden tre, for de er kun deltidspassede. Jeg har ikke kørekort, så alt, hvad jeg laver, foregår til fods eller i ladcykel. Tiden går for stærkt. Jeg ville ønske, at jeg ikke gik så meget op i, hvordan mit hjem ser ud, for jeg farer altid rundt som en skoldet skid og vasker tøj, støvsuger og køber ind.

Er der nogen “mig-tid”?

Faktisk ikke. Når man gør som mig, så skal du tilsidesætte dine egne behov i nogle år. Jeg laver jo ikke andet end at være sammen med børnene. Jeg kan godt nå en enkelt løbetur i weekenden.

Hvad savner du?

En gang imellem savner jeg min egen tid. Bare at kunne tage en tur til København og shoppe og sidde på en cafe. Drikke en kaffe og spise god mad. Uden at kigge på klokken, fordi jeg skal hente. Det er ikke, fordi jeg er ved at blive kvalt i min hverdag, men jeg gad godt at opleve pulsen i København indimellem.

LÆS OGSÅ; Iværksætter på barsel: ”Når jeg kan få lov at arbejde med Frank på armen, kan jeg holde fast i mig selv”

Hvad mangler du ikke? 

Penge. Jeg er sådan en, der elsker at købe genbrug og andres fejlkøb på DBA. Jeg er god til at spare sammen, og min konto vokser altid. Vi lider ingen afsavn, og der er plads til en weekend i Lalandia eller en uge i Grækenland, hvis det er det, vi vil. Jeg køber ind hver dag, og på den måde kan jeg spare mange penge ved kun at købe de nedsatte varer med gule mærker. Så får jeg kød og grønt meget billigere og kan få ekstra boller til fryseren. Der er mange penge at spare i forhold til at handle online.

Er der noget, du fortryder?

Jeg er glad for de valg, jeg har truffet og vil gerne fortsætte sådan her, så længe som muligt og først begynde at arbejde igen, når alle børnene er startet i skole. Jeg kan ikke se mig selv have børn med arbejdstiderne i en frisørsalon, og jeg orker ikke stress, jag og lange dage i institutionen. Så vil jeg hellere sige nej til at have tid til mig selv eller kolleger på en arbejdsplads. Hvem ved, måske jeg slet ikke har lyst til at komme tilbage på arbejdsmarkedet?

Interviewet blev oprindeligt udgivet i magasinet Vores Børn 01 (januar-marts 2021)

Anbefalet til dig