udsigt fra glamping telt
SPONSORERET indhold

Træt af sommerhus og charterferie? Seks alternative sommerferie-idéer, der giver oplevelser for livet

Vil du have en sommer fuld af oplevelser uden at skulle rejse jorden rundt? Vi har fundet seks sjove ting, du kan bruge din ferie på, og som alle sammen ligger inden for en overskuelig rejseafstand.

Af: Emma Kleist Christensen Foto: Scandinavian Detours presse
01. maj. 2018 | Bolig | ALT.dk

Sommeren står for døren, og det samme gør det klassiske spørgsmål: Hvad skal vi lave i sommerferien?

Har du kun få ugers sammenhængende ferie, gælder det nemlig om at få mest muligt ud af dem, og det kan virke som spild af tid, hvis du skal rejse halvdelen af jorden rundt for at få en god oplevelse.

Heldigvis behøver en sommerferie i en rimelig afstand fra Danmark ikke at være lig med den sædvanlige charterrejse til Mallorca eller en uge i familiens sommerhus i Gilleleje. 

Du kan nemlig sagtens få en masse gode oplevelser og uforglemmelige øjeblikke uden at skulle rejse langt. Vi har fundet seks af de bedste og anderledes sommerferier, du kan tage på – både alene eller med familien.

glamping telt i sverigeTag på glamping og sov i luksustelt i naturen. Foto: Emma Kleist.

Glamping i Stockholm skærgård

Med uspolerede skovstier, fuglekvidder og blikstille vand, så langt øjet rækker, er det svært ikke at slappe fuldstændigt af. Når du tager på glamourøs camping, kan du komme helt ud i naturen uden at skulle gå på kompromis med luksuslivet. Konceptet i glamping er nemlig, at du bor i et komfortabelt telt med en rigtig seng og luksusfornødenheder, men samtidig kan vågne op til frisk luft og fri natur.

Der er mange muligheder for at tage på glamping både i Danmark og resten af Skandinavien.

For eksempel blev ALT.dk inviteret på glamping til den stockholmske skærgård af Scandinavian Detours. På deres luksuslejr på øen Fejan får du fuld forplejning i smuk natur. De serverer gourmetmiddag med tilhørende drinks om aftenen, og næste dag bliver du guidet på en smuk gåtur i den svenske natur.

Stedet har kun få pladser, så du skal være hurtig for at få fat i et telt. Men hvis du får ét, kan du til gengæld også være sikker på, at stedet ikke er overrendt med alt for mange andre turister.

Du kan også finde glamourøs camping på hjemmesiden Glamping Hub, der specialiserer sig i specielle campingoplevelser i naturen.

opdækket bord på glampingÆgte svensk skærgårdsidyl på Fejan. Foto: Scandinavian Detours presse.

Husbåd og styrbyhygge i Amsterdam

Amsterdam er en perle af en europæisk storby. Med sine små gader, skæve caféer og romantiske kanaler, er det svært ikke at blive lidt vild med den hollandske hovedstad.

Og en af de bedste måder at bo i byen er selvfølgelig helt ude i kanalerne: På en husbåd.

Hvis du lejer dig ind på en husbåd, kan du få storbystemning, mens du falder i søvn til lyden af bølgeskvulp. Og så der er masser af både at vælge imellem - lige fra de primitive fiskekutterlignende både til de meget luksuriøse, der næsten minder om et hotelværelse på indersiden.

Du kan f.eks. finde den husbåd, der passer til din smag, på House Boat Rental Amsterdam. Her koster en gennemsnitlig husbåd med plads til 2-4 personer cirka 1400 kroner per nat. Du kan også finde en husbåd via Airbnb.

husbåd i amsterdamOplev Amsterdam fra en romantisk husbåd. Foto: Getty Images.

Lær noget nyt på en højskole

Hvis du aldrig har været på højskole, burde du unde dig selv oplevelsen bare for en uge. Der er en helt speciel stemning af dansk kulturhistorie, når du indlogerer dig på en af landets gamle højskoler, hvor du starter hver dag med morgensang, er omgivet af mennesker og ofte er tæt på naturen.

Landets højskoler har et stort udbud af sommerferiekurser, hvor du i 1-2 uger bor på en højskole og får undervisning i et bestemt emne. Du kan for eksempel lære yoga, komme på fuglekursus i naturen eller bruge en uge på at sy patchworktæpper.

Der ligger højskoler over hele landet, og du kan finde dem på Højskolernes hjemmeside. Priserne kan variere fra sted til sted, men gennemsnitsprisen for et ophold på en uge er cirka 4600 kroner inklusiv mad, overnatning og undervisning.

venner på højskolePå højskole er du sammen med andre mennesker og er tæt på naturen. Foto: Rasmus Rask for Folkehøjskolernes forening.

Tømmerflådetur i Sverige

Tag en pause fra smartphones, skærme og stress med en tømmerflådetur i den skandinaviske natur. Her skal du indstille dig på, at der kommer til at gå mange dage, før du ser en stikkontakt, så du kan bare lade telefonen blive hjemme. I stedet bør du bruge kuffertpladsen på at pakke Trangia-sæt, sovepose og telt - og ellers bare glæde dig til en uge i storslået natur.

ALT.dk kan anbefale at tage på tømmerflådetur med Vildmark i Värmland, som arrangerer ugentlige ture på Klarälven for cirka 3400 kroner per person, og giver kyndig vejledning til den svenske natur.

Her kommer du får alvor på en naturoplevelsestur, da du selv står for at ro din tømmerflåde, får dit drikke- og badevand fra den krystalklare elv, og om natten tøjrer flåden til bredden, som du deler med vilde bævere – og måske endda en elg, hvis du er heldig.

tømmerflåde i sverigeNyd absolut stilhed på en tømmerflådetur. Foto: Getty Images.

Bliv en sej surfer i Klitmøller

Drømmer du også om at kunne slænge dig i bølgerne med et surfbræt? Så behøver du faktisk ikke at tage så langt. For i Klitmøller i Nordvestjylland ligger Cold Hawaii, som er verdenskendt for sine gode surferbølger.

Her kan du enten give dig i kast med dit eget bræt, hvis du er en garvet surfer, eller tilmelde dig en surf-camp, hvor du kan lære det fra bunden. Der findes både lange og korte camps, så der er mulighed for blot at surfe en enkelt dag, ligesom du også kan blive en hel uge.

Der bliver afholdt camps i perioden marts til december, og du kan finde dem alle sammen via Cold Hawaii Surf Camp. Priserne ligger mellem cirka 1000 og 4000 kroner for både undervisning og overnatning.

Brug sommeren på et surfbræt. Foto: Cold Hawaii Surf Camp presse.

Oplevelser i cykelhøjde i Norge

Kan du ikke få nok af at cykle, kan du bruge din sommerferie på en mountainbike, hvor du kan kombinere motion med gode oplevelser og flot natur. Og et af de steder, hvor du kan få exceptionel udsigt oveni, er i nogle af Norges mange bjerglandskaber.

Via Visit Norway kan du finde masser af cykelture – både til hardcore ryttere, der sagtens kan køre langt og op ad stejle bakker, men også for dig, der kun bruger en cykel, når du skal til og fra arbejde.

Du kan for eksempel tage på en fire dages tur til ødemarken Finnamarksvidda, hvor du kan få testet din udholdenhed eller tage på en kombineret sejl- og cykeltur i søområdet Handangervidda.

mand på mountainbike i norgeDe norske fjelde er et smukt sted at tage en cykeltur. Foto: Getty Images.

Anbefalet til dig