På kun 45 kvadratmeter har Bente fundet plads til det hele – ikke mindst sin personlige smag

Foto: Niklas Hart

På kun 45 kvadratmeter har Bente fundet plads til det hele – ikke mindst sin personlige smag

Med hjælp fra en indretningsarkitekt har Bente Johanne Kraugerud forvandlet en nedslidt lejlighed til sit drømmehjem. På kun 45 kvadratmeter har hun fundet plads til det hele – ikke mindst sin personlige smag.

Da Bente Kraugerud overtog lejligheden i Oslo, var det ikke bare det, at de hvide vægge ikke var hvide længere, der var udfordringen. Lejligheden var simpelthen upraktisk og dårligt indrettet. Til venstre for entreen lå køkkenet vendt mod baggården.

På den anden side lå en lille stue. Ved siden af den lå soveværelset. Hvert værelse havde sit eget vindue, men der var ikke et stort rum, der kunne rumme mange mennesker.

– Jeg har en hektisk arbejdsdag, og jeg ønskede mig en rolig oase, en lun hule, jeg kunne trække mig tilbage til, når jeg kom hjem. Men det skulle også være et sted med plads til middagsselskaber, siger Bente, som hurtigt gennemskuede, hvordan rummene kunne fordeles, så lejligheden kunne få en mere effektiv planløsning.

trækommode.jpg
 Reolen er bygget rundt om farmors gamle kommode, hvilket giver den en fremtrædende plads i stuen.

Stuen og soveværelset blev slået sammen og blev til et stort rum mod gaden og sollyset. Soveværelset blev placeret der, hvor køkkenet lå, mod nord og den fredelige gårdhave. Bente kontaktede Monica Marie David-Andersen fra Ramsøskar Interiørarkitekter for at få hjælp til at iværksætte planen – og til at finde sin egen stil.

– Jeg havde lyst til at blive udfordret på mine præferencer, særligt farvekombinationer. Og der blev jeg sat på arbejde, fortæller Bente, som fik til opgave at finde eksempler på indretninger, hun godt kunne lide.

Hun gik på opdagelse på Instagram og i interiørmagasiner, og sammen med indretningsarkitekten fandt hun den stil, hun ville have indrettet med.

sofa.jpg
Reolløsningen i stuen er tilpasset de møbler og sager, som Bente havde i forvejen. Sofaen er fra Bolia, lænestolen fra Fredericia Furniture. Sofabordene er fra Boutique 1864, find lignende hos Zara Home.
spisebord.jpg
Køkkenet er placeret der, hvor soveværelset tidligere lå. Spisebordet er fra Ikea, stolene er fra House Doctor. De sorte pendler er fra Nordlux, og de er hængt op i loftet med et ophæng fra Rackbuddy, der gør det muligt at flytte rundt på lamperne, når bordet slås ud. Væggene er malet med farven 4638 Byge fra Jotun.

Farver giver ro

Det nyskabte alrum er malet i en dyb-blå farve. Køkkenet er lagt i en L-form langs væggene i den ene del af rummet, og i den anden ende blev der plads til stue. Tv-skænken i midten af rummet grænser zonerne af og fungerer som rumdeler.

Hele den ene stuevæg består af specialbyggede boghylder, fra væg til væg, fra gulv til loft. Hylderne er malet i samme farve som væggene.

– Hvis hylderne havde en anden farve, ville udtrykket blive for rodet, sagde indretningsarkitekten. Nu har den fået et roligt præg, og det er tingene i reolen, der står frem, ikke reolen, siger Bente.

køkken.jpg
 Bente har valgt at have overskabe, der ikke er ret dybe, så de har et mere diskret udtryk. Køkkenets farve ligger i samme skala som væggene, og det giver et harmonisk udtryk i alrummet.

Ejendommen, Bente bor i, er fra 1890’erne, men næsten alle de originale detaljer var fjernet i lejligheden i årenes løb. Så arbejdet med at restaurere lejligheden handlede også om at generobre nogle af de oprindelige kvaliteter. Det vigtigste var at rive de nedsænkede lofter ned, så lejligheden fik sin oprindelige loftshøjde.

– På den måde kom vinduerne også mere til sin ret. Ud over at vi indsatte døre og paneler med profiler, lagde vi historiske fliser i entreen.

Følelsen af, at man er i en klassisk bylejlighed er stærkere end før. De blå toner over alt kommer Bente aldrig til at fortryde. De giver hende associationer til havet.

– Jeg har altid været vild med blå, derfor ved jeg, at jeg også kommer til at trives med den på væggene, også når farven er ude af trend-billedet igen.

lampe.jpg
 I loftet har Bente fået sat spots op, som står for den generelle belysning i køkkenområdet.
De to væglamper giver ekstra godt arbejdslys over køkkenbordet og karakter til rummet. Lamperne er modellen Walker fra Menu.
”Jeg har en hektisk arbejdsdag, og jeg ønskede mig en rolig oase, en lun hule, jeg kunne trække mig tilbage til, når jeg kom hjem”
Bente Johanne Kraugerud
kommodeogspejl.jpg
For at få mest muligt ud af hver en kvadratmeter har Bente bl.a. fået tilpasset Ikea-møbler. Her er det et skab, der fungerer som både opbevaring og toiletbord.
seng.jpg
Soveværelset er småt, men kompakt. Loftshøjden er udnyttet til opbevaring, og det gør, at sengen fremstår endnu mere hyggelig.
dørkarm.jpg
Soveværelset ligger der, hvor køkkenet tidligere lå. Entreen er
malet i farven 10341 Kalk, soveværelset er malet i farven 10249 Sober, begge fra Jotun

Indretningsarkitektens tips til små lejligheder

  • En reol i samme farve som væggen giver et visuelt indtryk af, at rummet er større, end det er.
  • En varieret belysning giver flere punkter at fokusere på og skaber en illusion af mere dybde og plads. Luk så meget naturligt lys ind som muligt, og husk at lyse hjørner og mørke flader op.
  • Fleksible møbelløsninger som et spisebord med udtræk kan give plads til luft i hverdagen, men samtidig plads til at have gæster. Ideen bliver ekstra god med en fleksibel belysningsløsning, som kan flyttes i takt med, at spisebordet slås ud.
  • Kontraster skaber harmoniske rum. Det kan være mellem nye og gamle møbler, lyse og mørke farver eller forskellig glans på malingen.
  • En åben køkkenløsning egner sig godt til små lejligheder. Det er fint, at køkkenet farvemæssigt hænger sammen med resten af rummet.

Kilde: Indretningsarkitekt Monica Marie David-Andersen

Hvem og hvor?

Hvem: Bente Johanne Kraugerud, jurist.

Hvad: Lejlighed fra 1890’erne på 45 kvadratmeter

Hvor: Oslo.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Interiør