Alt er indbygget og gennemført ned til mindste lille detalje, helt ned til dørhåndtagene
Da Jon Niklas Rønning flyttede ind i sin lejlighed, skilte han sig af med alt det, han ikke brugte. Det, han har tilbage, er ting, der fungerer, og som virkelig betyder noget for ham.
Af: Vibeke Stiansen Foto: Yvonne Wilhelmsen - Stylist: Tone Kroken
For to år siden flyttede Jon Niklas Rønning fra det hyggelige Kampenkvarter til det urbane Grünerlykka i Oslo. Og det har han ikke fortrudt.
Jeg ønskede et mere livligt sted for Gabriel at vokse op i og for mig selv at leve i, fortæller Jon Niklas, der lige før sønnens 3-års fødselsdag flyttede den lille familie ind i lejligheden på fjerde sal. Her er højt til loftet, åbent, lyst og luftigt.
– Jeg har altid ønsket at bo så højt oppe som muligt. Det giver mig en fantastisk frihedsfølelse. Når du endelig kommer op, kompenserer det for alt sliddet med små børn og ingen elevator.
Jon Niklas omtaler selv lejligheden som en gave med mange vinduer og meget lys. Boligen er omhyggeligt indrettet med få, men velvalgte ting, og det er en praktisk konsekvens af flytningen. En del af familiens ejendele blev sendt til opmagasinering, og der er de blevet stående.
– Det føles dejligt at bo et sted, hvor alt er gennemtænkt. Jeg vil meget hellere købe én ordentlig ting, som kan holde i mange år, end mange halvgode ting, siger han.
Under ombygningen lod han planløsningen være, som den var. Det samme gjaldt det italienske designkøkken, som stod tilbage efter arkitekterne, som boede der før. Han kan godt lide den åbne løsning mellem stue og køkken. Her kan man drikke vin og snakke sammen, mens man laver mad. Der er ovenikøbet god plads for Gabriel at lege på.
Noget af det første, Jon Niklas gjorde, da de flyttede ind, var at få eksperter til at komme med indretningstips.
– Jeg har aldrig benyttet mig af det tidligere, men jeg har indset, at der er en pointe i at lytte til erfarne fagfolk. Det er ikke så ofte i livet, at du får muligheden for at trykke ctrl + alt + delete og starte på en frisk, påpeger han.
Derfor fik han indretningsarkitekten Espen Tomasgaard til at tegne forslag til gode løsninger. Resultatet er ikke bare blevet fint, det er også meget praktisk og gør livet lettere for familien. Indretningsarkitekten har designet både den indbyggede sofabænk og bogreolen på den modsatte væg. Desuden har han tegnet sofabordet, som er skabt til at kunne tåle, at børn leger på det.
Annonse
– Her findes ikke et eneste fritstående skab. Alt er indbygget og gennemført ned til mindste lille detalje, helt ned til dørhåndtagene. Jeg havde aldrig selv tænkt på, at det kunne være en smart investering, tilstår Jon Niklas, som i fællesskab med indretningsarkitekten kom frem til, at de slidte parketgulve skulle males.
– Det var et dristigt forslag, men i dag tror jeg, at det nok var den vigtigste beslutning, som blev taget. Lejligheden blev en helt anden, siger han. Processen forløb dog ikke helt smertefrit, da gulvene først blev malet en mat grå farve. Overfladen blev næsten kridtagtig, og gulvet føltes som en kæmpe tavle.
Da basisgrundlaget var på plads, fik han hjælp af interiørstylist Tone Kroken. Væggene i den stilrene lejlighed er ikke overlæssede, men det, som har fået plads, er af stor personlig værdi, for eksempel de signerede fotografier fra Lumas. com. Når det gælder placeringen, har Jon Niklas lånt et par gode råd fra stylisten, som han gerne deler: De fleste hænger deres billeder alt for højt.
– Stylisten sagde, at den nederste del af billedet skal flugte med dørhåndtaget. Og det med, at vi hænger tingene alt for højt, gælder også loftslamper, som skal hænge meget lavere, end man tror, fortæller han.
Ved at vælge en blågrøn kontrastfarve i hjørnet opstår en spændende dynamik i stuen, hvor der er flere indbyggede løsninger, som både er praktiske og fine at se på. Sofabænken og stuebordet er begge tegnet af indretningsarkitekt Espen Tomasgaard. Bordet er malet i farven Dempet Sort fra Jotun, og de blå sofapuder er specialsyet af møbeltapetserer Anne Owing. Fotokunsten på væggen er lavet af Werner Pawlok og købt gennem Lumas.com. Skulpturen af hovedet på bordet er fra Anouska.
Det italienske designkøkken er blevet stående efter de tidligere ejere. Parketgulvet er malet med farven 10342 Kalkgrå fra Jotun. Jon Niklas prøvede først med en hel mat maling, men det blev ikke nogen succes. Derfor endte han med en halvblank maling, og han er meget tilfreds med valget. Bordpladerne og barstolene i træ bløder det minimalistiske interiør op.
Jon Niklas er glad for at læse og har mange bøger. Flere af dem har fået plads i den indbyggede bogreol, som er specialdesignet af indretningsarkitekten og er et flot møbel i sig selv.
Det store spisebord hedder In Between Table SK6 og er fra &Tradition. Jon Niklas valgte det største, han kunne finde, da han ønskede at skabe et socialt samlingspunkt med plads til mange gæster. De gamle Thonet-stole er genbrugsfund fra Ungarn. Guldskålene på bordet er designet af Tom Dixon, og kaktussen er fra Cornelia Hus, lignende fås hos Serax.
I det rummelige soveværelse er der en vestvendt balkon med udsigt til baggården. Sengetøjet i mørke farver skaber en god tyngde og giver ro. Lignende sengetøj fås hos Södahl og lignende sengetæppe fås hos Hay.
Ved at vælge en blågrøn kontrastfarve i hjørnet opstår en spændende dynamik i stuen.
Hvem og hvor?
Hvem: Jon Niklas Rønning, kæresten Kristine Riis og deres søn Gabriel på 5 år.
Hvor: Treværelseslejlighed på 92 kvadratmeter i en gammel etageejendom i Oslo.