Køkkenhave

Foto: Tia Borgsmidt Her er køkkenhaven afgrænset af kastanjehegn, hvilket både er smukt og forhindrer hønsene i at gå på rov i afgrøderne.

Køkkenhave

14 tips til en vellykket køkkenhave

Vil du høste grøntsager i din egen have ­sommeren ­igennem, er det nu, du skal begynde at så. Få masser af tips til at ­komme godt i gang med køkkenhaven.

Fang ukrudtet

Køkkenhavens grøntsager klarer sig bedst, når de ikke skal dele vand og næringsstoffer med ukrudt, som også kan skygge for grøntsagerne – der er altså ingen vej uden om at luge mellem rækkerne. Har du alligevel overset et lille skud i udkanten af køkkenhaven, kan du lige så godt nyde det og bruge blomsterne i skønne buketter. Her pynter en hvid røllike op ad kastanjehegnet. Blomsterne er fine og har lang holdbarhed i en vase.

Squash med blomster

Squash er en livlig plante, der vokser sig temmelig stor hen over sommeren og sætter masser af både blomster og velsmagende frugter. Høst squashene, inden de bliver alt for store – så er smagen bedst.

LÆS OGSÅ: Kirsebærtræ i haven: Frugttræet med de lækre bær

Grønt i grønt

Her komplimenterer porrer og dild hinanden på fineste vis. Dild kan sås flere gange i løbet af sæsonen, så du hele tiden har til madlavningen. Du kan også vente på plantens smukke skærme, der kan bruges til syltning eller i buketter.

Pynt med sommerblomster

Har du rester af blomsterfrø, så så dem i køkkenhaven, og få et fint farvespil i det grønne. Her er det mamelukærme, der udvikler de yndigste blomster. Længere nede ad stænglerne er der modne frø, som kan høstes og gemmes til næste forår.

LÆS OGSÅ: Knyt din egen hængekøje

Sprøde blade

Det er herligt at være selvforsynende med knasende salat, og planten er så hurtigtvoksende, at du kan sagtens så flere gange i løbet af en sæson.

Genialt genbrug

Gamle vinduer kan sagtens genanvendes, for eksempel som her, hvor de er forvandlet til en pæn og praktisk mistbænk – også kaldet en drivkasse eller et varmebed, hvor du kan dyrke grønt til høst tidligere, for eksempel kartofler, salater og jordbær. Her er det rucola, der pynter i mistbænken.

LÆS OGSÅ: Sådan får du de smukkeste tulipaner i haven

Klar, parat - køkkenhave!

 1. Vælg en placering
  Find det rette sted til din køkkenhave. Kodeordet er sol. Samtidig er det smart at anlægge bedet et sted, hvor du kan udvide det, hvis du får blod på tanden.
 2. Markér bedet
  Markér bedet med pinde og udspændte snore – det giver et indtryk af områdets størrelse, og om det passer ind i haven.
 3. Fjern græsset
  Skal din køkkenhave ligge i græsplænen, så fjern græslaget med en spade. Grav jorden godt igennem, inden du jævner den med kultivator og rive.
 4. Lug
  Har du allerede en køkkenhave, så rens den for ukrudt, og gør jorden løs og jævn med kultivator og rive. Høst vinterhårdføre grønsager fra sidste år først.
 5. Lav en skitse
  Tegn rækkerne ind på en skitse, så du får overblik over, hvad der er plads til. Herefter er det blot at vælge de afgrøder, du har lyst til at høste om et par måneder.
 6. Tjek frøposen
  Tjek bagsiden af frøposerne for, hvornår afgrøden skal sås, og om den skal forkultiveres, inden den kommer ud i haven.
 7. Lav såriller
  Lav en rille i jorden, og drys forsigtigt frøene i, så de fordeler sig jævnt og ikke for tæt. Dæk med jord, og tryk let til. Hvis jorden er tør, så vand rillen før såning, og vand altid bagefter.
 8. Tynd ud
  Når spirerne kommer op, så tynd ud i rækkerne, så planterne ikke står for tæt, og efterså på bare pletter. Herefter er det bare at vande og vente.
Se, hvad vi ellers skriver om: Køkken, Interiør, DIY, Have og Køkkenhave