Liselotte og Morten Mikkelsen sommerhus havtornhuset
SPONSORERET indhold

Havtornhuset i Tversted med vildmarksbad og udsyn til stjernerne

Blot få hundrede meter fra Vesterhavet ligger Havtornhuset. Oprindelig var huset mørkt og uden sjæl, men knofedt og masser af maling har forvandlet huset til en hyggelig og romantisk oase for hele familien. Kom med indenfor i @havtornhuset.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Privat
05. aug. 2022 | Bolig | ALT.dk

Oprindeligt ønskede Liselotte og hendes familie sig et sommerhus, der ikke lå alt for tæt på deres bolig, men alligevel endte de med at falde for Havtornhuset, der ligger blot 6 km fra deres hjem.

”Vi har altid sagt, at vi ikke skulle have et sommerhus i Tversted, da det var for tæt på vores eget hus, og vi derfor ikke føler, at vi var kommet hjemmefra. Men nu har vi indset, at der er mange fordele, ved at være så tæt på hjemmet. Vi smutter hurtigt derned og laver lidt på huset, uden at vi nødvendigvis overnatter der eller kører derned med aftensmad eller for at få en kop kaffe på terrassen, fortæller Liselotte til ALT.dk.

Da familien overtog huset, var det mørkt og uden sjæl, og det bar tydeligt præg af, at der ikke var lavet noget som helst om, siden huset blev bygget i 1972. Men i dag fremstår huset lyst og hyggeligt med flettede genbrugsmøbler, farvestrålende keramik og masser af retro-sengetøj i skønne farver.

Kom med indenfor i @havtornhuset, der er denne uges sommerbolig.

Kan du fortælle os lidt om, hvem I er?

Jeg hedder Liselotte og er 53 år. Jeg er gift med Morten, 55, som er maskinmester og direktør i Vestkajens Maskinværksted. Sammen har vi to voksne døtre på 25 og 29 år og et plejebarn på 10 år, som jeg passer. Vi bor i Bindslev, som ligger kun 6 km fra vores sommerhus i Tversted.

Indgang.jpg
Terrassen har fået en omgang grå terrasseolie fra Gori.

Hvornår købte I sommerhuset?

Vi købte sommerhuset i november 2020 – lige midt i coronatiden. Vi kiggede på mange sommerhuse men vendte tilbage til dette her, da det ligger meget tæt på stranden og i gåafstand til byen. Desuden har huset tre soverum og mange muligheder, og så kunne vi godt lide, at det har en relativt lukket have, men at der alligevel stadig er lidt liv omkring os i form af naboer og folk, der går på stien til stranden.

Hvorfor købte I et sommerhus?

Vi har altid drømt om et sommerhus, men energien, tiden, overskuddet, lysten og økonomien skulle lige være til det. Så snart vi ankommer til huset, kan vi mærke roen, feriestemningen og afslapningen - og alting foregår bare i et andet tempo end i hverdagen. Planen er, at vi gerne vil flytte til Tversted, når vi bliver ældre, så nu kan vi afprøve, om planen holder til den tid. Som plejefamilie har man ingen pensionsopsparing, så vi tænker, at et sommerhus også er en god opsparing til alderdommen.

Koekken.jpg
Efter en renovering af det gamle mørke køkken er det nu blevet til et noget lysere og mere personligt lille sommerhus.

Hvor ofte bruger I det?

Da huset ligger tæt på, bruger vi det meget. Vi kører ofte herned bare for at spise aftensmad, drikke en kop kaffe på terrassen eller gå en tur til stranden. Da vi lejer sommerhuset rigtig meget ud, er vi der mest i ydersæsonen, og her bruger vi det en lille uges tid af gangen, så ofte vi kan.

Terrasse_1.jpg
Bambusstolene er fundet i genbrugen og søgræstæpperne er fra Bauhaus.

Beskriv jeres stil

Oprindeligt var sommerhuset meget mørkt og havde absolut ingen sjæl, stil eller hygge. Huset bar tydeligt præg af, at der ikke var lavet noget som helst om, siden det blev bygget i 1972. Jeg har altid drømt om en romantisk stil med lyse farver, personlighed og sjæl. Jeg kan godt lide at indrette, og huset er fyldt op med keramik, Mågestel og farvede glas, og alle opredninger er med gammelt retro sengetøj i skønne farver.

Stue_2.jpg
Spisebordsstolen er gamle Ikea stole og er købt brugte.

Hvad har I ændret?

Alt blev revet ned, og især malerpenslen er blevet brugt flittigt. Vi har lavet nyt køkken og badeværelse, lagt nye trægulve og udskiftet vinduer i fronten af huset. Derudover har vi lavet ny indkørsel og bygget træterrasser rundt om huset. Endelig er huset blevet indrettet med masser af genbrug og loppefund, bl.a. plaider, puder og nipsting.

Sovevaerlse_1.jpg
Patchworktæppet i soveværelset er hjemmesyet.

Hvad er jeres yndlingsrum?

Det er svært at vælge et yndlingsrum, for jeg elsker alle rum på hver sin måde. Badeværelset med de mønstrede fliser føles rart og hyggeligt, og selvom køkkenet er lille, så fungerer det perfekt. Stue/alrummet med de to day-beds bruger vi mest om vinteren. Herfra har man udsyn til terrassen med lyskæder og vildmarksbadet med ild i, og den lyseblå overdækkede terrasse forlænger stuen og er yndlingsrummet fra foråret og indtil efteråret.

Badevaerelse_3.jpg
Badeværelset med de mønstrede fliser var det sidste rum, som parret renoverede i sommerhuset. 

Hvordan adskiller indretningen sig fra indretningen af jeres hjem?

Den adskiller sig helt vildt meget. Vores hjem er indrettet meget med design, sort og hvidt og minimalistisk. Min mand har dog bygget et havehus derhjemme, som er indrettet med genbrug og i en mere retro og landlig stil.

Spisestue_ny.jpg
De røde vintage stole fra Ikea i original farve giver så meget liv til rummet, og så passe de perfekt til den gamle radiohuspendel fra Vilhelm Lauritzen.

Hvad er jeres bedste investering?

Det er helt klart selve Havtornhuset. Det er blevet lige, som vi drømte om, og vi kan mærke, at det virkelig er vores hus. Derudover er vildmarksbadet også helt klart et godt køb. Især om vinteren, hvor man kan sidde i mørket og se stjernehimlen og høre Vesterhavets brusen.

Vildmarksbad_2.jpg
Vildmarksbadet bliver brugt hele året rundt. Især om vinteren er det hyggeligt at sidde i mørket og se stjernehimlen og høre Vesterhavets brusen.

Hvilke ting ved huset betyder mest?

Det er helt klart vores lejeres reaktion på huset. Det varmer så meget i hjertet, når de kommer og ser huset og synes, at det har rigtig sommerhusstil og er megahyggeligt, og mange booker huset igen, inden de tager hjem. Det betyder også rigtigt meget, at det er et hus, som vi har gået og lavet sammen. Vi har hygget os med det, snakket om vores mange ideer og drømme med huset - hvoraf de fleste er gået i opfyldelse.

Koejesenge.jpg
Køjesengen er fra 974, hvor huset blev bygget.

Er der et særligt køb, I drømmer om til sommerboligen?

En udebruser med varmt vand, som min mand Morten er næsten færdig med. Vi drømmer også om at grave hele haven op og lave træstier rundt i den med masser af marehalm, en lækker bålplads og et shelter. Og endelig skal vi have en ny hvid brændeovn, inden det bliver vinter.

Roed_stol.jpg
Parret har en drøm om at lave et fint bålsted og et shelter i deres sommerhus. 

Når jeg træder ind i mit sommerhus, så …

… føler jeg mig hjemme, afslappet, nede i gear - og i den rigtige sommerhusstemning.

Prinsessevaerelse.jpg
'Prinsesseværelset' var oprindeligt en lille cigarkasse med mørkt træ på væggene, men efter spandevis af hvid maling virker rummet meget større.

Mine 3 bedste tips til området

  1. Naturen og Vesterhavet: Stranden er ca. 400 m væk, og stisystemerne lige udenfor sommerhuset fører ud i klitterne. Tversted Søerne ligger ca. 3 km derfra med en kæmpe naturlegeplads og mountainbike spor. Skagen og Hirtshals ligger tæt på Tversted, så man kan lave en lille udflugt dertil.
  2. Bunkers: Der er mange bunkers lige ved sommerhuset, og om sommeren kan man komme på en guidet tur rundt i dem.
  3. I Tversted ligger tre gode loppebutikker, som har et kanon godt udvalg. Og på Sørlig Gamle skole kan man besøge Dorthe Hansen, der er keramiker og laver de fineste kopper, tallerkner osv. i pastelfarver. Hun står også mega tidligt op om morgenen og bager de flotteste kager, som man kan nyde i hendes skønne have.

Følg @havtornhuset her: