Se de fine byg-selv løsninger, der giver 70’er-boligen stil og personlighed
Selvom kunsten fylder på alle flader hos rammemager Mathias Hjorth-Rohde, er der intet højpandet over hjemmet i indre København. Her står familieliv og plads til leg nemlig højest på dagsordenen, mens utallige byg-selv løsninger giver stil og personlighed til den før så kedelige 70’er-bolig.
Af: Mette Kirstine Brinch Foto: Christina Kayser O.
Da Mathias Hjorth-Rohde og hans kæreste Lea ledte efter en fælles lejlighed, var det ikke ligefrem en 70’er-bygning i beton, som stod højest på ønskelisten. Men lejligheden, de fik mulighed for at flytte ind i, havde en helt fantastisk beliggenhed tæt på Rundetårn, så parret slog til alligevel.
– Vi kom fra en herskabslejlighed med skæv charme til det her kantede betonbyggeri. Lejligheden var uæstetisk med plastikkarme, dårlige samlinger i loftet og andre grimme løsninger. Så vi trøstede os med, at når vores møbler kom på plads, ville alt blive godt. Men selv vores elegante Ilse Crawford daybed kunne ikke redde stuen, og de grimme omgivelser blev kun fremhævet endnu mere af vores møbler, fortæller Mathias. Parret skilte sig derfor af med udvalgte ting, for i stedet at lave deres egne integrerede løsninger. Mathias har bl.a. lavet radiatorskjulere i egetræ, bygget et nyt stel i træ til Ikea-sofaen, og en lav daybed, der indbyder til leg og læsning med børnene.
– De hjemmebyggede løsninger har virkelig gjort det til et rart hjem at være i, og vi er glade for, at vi turde satse på det, fortæller Mathias.
Rammemageren
Udover projekterne derhjemme bruger Mathias også sine kreative evner, når han til daglig arbejder som rammemager. I syv år var han bestyrer af Rammer i Nansensgade, hvor han rammede værker ind for kunstnere som Tal R, Knud Odde og Alexander Tovborg.
– Et tilfælde gjorde, at jeg kom til at arbejde på et trykkeri, og jeg blev med det samme betaget af, hvordan rammen fuldender værket og bliver en uundværlig del. Kunst og kreativitet har desuden altid fyldt meget for mig, da vi har en stærk kunstnerisk åre i familien, fortæller Mathias. Det er man ikke i tvivl om, når man besøger parrets hjem, der er spækket med kunst i alle genrer, fra gamle franske udstillingsplakater til træsnit, linoleumstryk, blyantstegninger samt lerskulpturer. Ifølge Mathias er kunsten det vigtigste element i indretningen, og værkerne var derfor det første, der kom op, dengang parret flyttede ind.
Annonse
Nyt møder gammelt
– Min kærestes mor havde et antikvariat i Skindergade, så hun har mange klassiske ting med sig i bagagen, mens jeg har samlet flere moderne ting. Det er sjovt at kombinere begge kunstarter, og se hvordan det moderne og det antikke kan skabe noget endnu mere skønt tilsammen, fortæller Mathias. Han og Lea er gode til at indrette sammen, for mens Mathias bygger parrets fælles ideer, fuldender Lea indretningen med sin sans for spændende og unikke loppefund. Mathias får ofte nye værker med hjem, så der bliver tit roteret rundt og afprøvet nye sammensætninger.
– Vi har et meget dynamisk hjem, da jeg altid kommer hjem med ny kunst, og Lea ofte er på loppemarked. Men vi synes, at det er sjovt at skabe forandring, og vi har altid masser af projekter i støbeskeen, slutter Mathias.
Gem TV'et i et skab
Du kan evt. også dekorere lågerne, så skabet bliver et kunstværk i sig selv.
Farvet glasskab
Få en glarmester til at sætte nye glaslåger i et gammelt skab eller en skænk, og mal på bagsiden med din yndlingsfarve.
Hvem og hvor?
Hvem: Mathias Hjorth-Rohde, kreativ håndværker og rammemager, Lea Dibbern, medejer af KAABER KAABER vintage, og parrets to drenge, Walther på 2 år, og Wille på 1 år.