Sommerdrømme 2021 uderum
SPONSORERET indhold

Sommerdrømme (7:8): "Jeg er dybt inspireret af de fire seje sommerdrømmepar"

Vi har bedt sommerhusentusiast og chefredaktør Nicola Kragh Riis se med i den nye sæson af Sommerdrømme og komme med sin vurdering af programmet. I syvende afsnit skal deltagerne lave uderum.

Af: Nicola Kragh Riis_ Foto: Skanlux Byggefirma A/S
19. maj. 2021 | Bolig | ALT.dk

Sommerdrømme afsnit 7: Uderum

Uderum er virkelig blevet en ting, som vi i Danmark har taget til os. Det hedder ikke bare have eller græsplæne, men uderum. Selv om vejret langt fra er så godt som sydpå, så trænger vi til at blive i drømmen om det dase- og udeliv, som vi nyder, når vi er på sommerferie i troperne eller Sydeuropa. Det betyder, at der er kommet en industri for udekøkkener, loungemøbler, udebad og sågar sengemiljøer i det fri. Det er på en måde en bouillon-terning af vores sommerdrømme, hvis det hele kan foregå udendørs. Og så vælger vi at tænke mindre over det danske sommervejr med regn, blæst og oversvømmelser, som kan komme i vejen for den romantiske drøm.

Uderummet er også et sted, hvor der virkelig er højt til himlen og ingen regler eller begrænsninger, for der er ingen vægge til at sætte grænser, intet loft over drømmene. Så jeg er virkelig spændt på at se, hvad de fire par finder på, og hvor meget de kan udrulle deres kreative friluftsdrømme.

Selv om dommerne i programmets begyndelse siger, at det gælder om at nedskalere og koncentrere sig om én ting, så gør de kære sommerdrømmere det absolut modsatte. De smider alt i puljen i sidste program inden finalen, og man kan som seer virkelig mærke, hvordan parrene virkelig lever sig ind i deres uderum og forestiller sig, hvordan det vil blive at indtage det med familie og venner. Den begejstring giver dem alle energi til at knokle på med kampesten, terrassebrædder, telte og belægninger.

Hvis løsningerne skulle have været endnu mere overraskende, skulle parrene have haft mere tid eller hjælp. Jeg vil vove den påstand, at de fire dage sætter en seriøs begrænsning for, hvad der fysisk kan lade sig gøre at bygge. Og derfor vil jeg heller ikke klantre deltagerne noget som helst – jeg synes, de alle peaker i dette afsnit, og selv om jeg er mere optaget af indretning inde end ude, er jeg dybt inspireret af de fire seje sommerdrømmepar. Det kunne være sjovt at se endnu flere forskelligheder som en gårdhave, et drivhus eller en mere anlagt have, men det er utopisk på så kort tid, så de ting, deltagerne kommer i mål med, er forbløffende godt gået.

Kaspar og Lambang tænker stort og vildt, og det er inspirerende og skønt at følge deres proces med at skabe en vidunderlig have med plads til deres børn. Hængekøjeskoven er godt tænkt og minder mig om en restaurant i Milano, hvor der er den dejligste stemning. Alle burde have en hængekøjeskov i deres have. Deres glamping-telt med rigtig seng må være epicenteret for en sommerdrøm og også et sted, børn kan lege i timevis. Sidst men absolut ikke mindst er deres stjernekiggertårn helt magisk. På Falster er der et væld af stjerner på sommerhimlen, og i tårnet er det oplagte spot at nyde dem fra.

Kaspar og Lambangs hængekøjer.
Kaspar og Lambangs hængekøjer.

Parret har træbryllup i programmet og fejrer det med at invitere de andre par over til kaffe og kage og en lille ’ceremoni’. Alle fik et fuglehus og skulle skrive en salgsopstilling på fuglehuset til naboen, og det var et super overskudsarrangement midt i et hårdt program.

Maja og Lone vandt sidste uge og kunne derfor shoppe for 10.000 kr. i skuret. Jeg tror hellere, de ville have brugt pengene på at få bygget terrasse i stedet for på lanterner og puder, for de var godt nok trætte af at bygge. De får hevet sig igennem med lidt kurrer på tråden undervejs og får skabt en genial petanquebane, bålsted og hyggekrog under en hængepil. Jeg kan godt lide, at de bruger naturen og indretter efter et så fint træ, som en hængepil er.

Hygge_under_haengepil.jpg

Asger og Mathias peaker måske også her på uderummet. Det virker som om, de har en fysisk fordel og nærmest får mere energi af at knokle hårdt på end de andre tre hold. De bygger et sejt shelter, får lavet udebruser, bålplads og plads til masser af mandehørm og skovhuggerhygge. Det fungerer, og det afspejler virkelig de to deltageres hang til jagt, natur og udeliv. Det er da også drengene, der vinder ugens dyst med lerdueskydning og dermed får en time mere til at færdiggøre uderummet.

Mathias og Asgers shelter.
Mathias og Asgers shelter.

Far-Ole siger det virkelig klart og tydeligt: At uderummet bliver en kunst i begrænsning, for de kunne snildt have brugt en måned. Ambitionerne er dog nærmest lige så store, selv om der kun er fire dage i tidsplanen. De får lagt kampesten i en organiske sti om huset, de indretter shelter (som de godt får hjælp til) og udekøkken og et lille orangeri. Der er også mistbænke til planter og i det hele taget en have om huset, som smelter flot sammen med deres indretning. Det er som om, at deres indretning i huset nu giver super god mening i selskab med hele havens områder. Det er godt gået, og de vinder også fortjent ugens ’rum’.

Anne og Ole's orangeri.
Anne og Ole's orangeri.

Min yndlings-detalje fra programmet

Stien med kampesten hos Anne og Ole får det nybyggede hus til at holde naturen i hånden på fornemmeste vis. Jeg er også helt hooked på stjernekiggertårnet, som må være det nye must have til alle sommerhushaver.

Lambang og Kaspar's stjernekiggertårn.
Lambang og Kaspar's stjernekiggertårn og glamping telt.

Det fik ikke nok ros

Petanquebanen synes jeg er genialt tænkt, og det er dejligt med en alternativ belægning i haven, som giver en sydlandsk stemning.

Maja og Lone's petanquebanen.
Maja og Lone's petanquebanen.

Det glæder jeg mig til næste gang

Finalen er næste uge, og det siger sig selv, at jeg glæder mig til den endelige afsløring af, hvem der vinder et sommerhus til 2 millioner kroner. Næste afsnit er lidt et sjovt format, da det er optimeringsafsnit, hvor de fire par får lov til at forfine og ændre på de ting, de ikke er helt tilfredse med. Jeg er spændt på at se, hvad parrene selv ønsker at optimere i deres huse. 

Følg Nicola Kragh Riis på Instagram her: