Pengedagbog Inge J. Motatos

Foto: Grafik: Ditte Breineberg Inge J. og hendes mand kan godt lide at handle via Motatos.

Pengedagbog: Inge er hjemmegående og får pengene til at række langt

Ugens pengedagbogsskriver køber gerne tøj i genbrugsbutikker og kigger sig godt for efter gode tilbud på mad og datovarer. Men så er der også råd til lækre madoplevelser, rejser og weekendture, selvom man er førtidspensionist. Læs Inges inspirerende pengedagbog her.

Om denne uges pengedagbogskriver:

 • Navn: Inge J.
 • Alder: 35 år
 • Landsdel: Vestsjælland
 • Job: Førtidspensionist. Min mand er chauffør og har et job, hvor han kører rundt og reparerer skraldespande.
 • Branche: Hjemmegående
 • Indkomst: Jeg får 11.500 kr. udbetalt og min mand får ca. 19.800 kr. udbetalt. Efter skat.
 • Boligtype: Vi ejer vores eget hus
 • Antal beboere i husstanden: Vi er min mad og jeg. Vi har valgt børn fra.
 • Husleje: Vi bor ikke til leje. Alle udgifter til hus er med i faste udgifter.
 • Faste udgifter: Brændstof tages ud af vores rådighedsbeløb og skal ikke regnes med under faste udgifter. Pr. måned inklusiv afdrag til huslån, ejendomsskat mm: 15.027 kr.
 • Rådighedsbeløn (når alle udgifter er betalt): Vi har tilsammen 11.000 kr. Der er sat fra til opsparinger, inden vi når rådighedsbeløbet. Vi deler det, så der er 5.000 kr. til mig og 6.000 kr. til min mand. Det gør vi, fordi han skal af sted på job hver dag og derfor har brug for lidt ekstra, så han kan tanke, købe et par småting mm. Men det er ikke strengt delt op, vi bruger også af ’hinandens beløb’, hvis det er nødvendigt. Vi har ikke fællesøkonomi, bortset fra en fælles budgetkonto, men derfor opfatter vi alligevel vores penge som fælles. Og det, der er til overs, når måneden er gået, sætter vi ind på vores fælles husopsparing, som vi benytter til alt hvad der skal laves på og i huset.
 • Gæld: 1.025.597 kr. skylder vi pt. Det dækker over huslån/realkredit og et lille tillægslån til noget renovering.
 • Formue: ca. 110.000 kr. men så er bil og motorcykel også regnet med. De to ting skylder vi ikke noget i og vi ville derfor kunne sælge dem, hvis nødvendigt. Vores hus er ikke regnet med.

Mandag

Der var handlet inden ugens start. Min mand kørte på job i morges og tankede bilen (-550 kr.), og jeg brugte dagen hjemme. Vi har en kammerat, der overnatter i vores udestue i denne uge. Han er her hele ugen, fordi hans job har sendt ham fra Fyn til Sjælland. Men vi ser ham kun til aftensmad, da han går tidligt i seng. Han dækker selv eget forbrug af mad, varme og vand. I eftermiddags kom der nogen og købte et møbel vi havde til salg (+50 kr.). En stille mandag på alle måder.

Dagens forbrug (for os begge): 500 kr.

Tirsdag

I morges kørte vores kammerat tidligt. Vi kunne sove længe, da min mand skulle møde sent på job. Jeg brugte dagen på at ordne lidt vasketøj og så fik jeg en bog tilsendt, den skulle jeg lige overføre 46 kr. for til porto. Fik så bestilt en ny pakdåse til vores ene radiator, så der røg yderligere 97 kr. I eftermiddags gik jeg en tur op til byen og købte to blade for 80 kr. Og så var der ellers en fredelig aften i sigte.

Dagens forbrug (kun mig): 223 kr.

Onsdag

Vi stod tidligt op, og både vores overnattende husgæst og min mand var tidligt ude af døren. Jeg havde noget bøvl med venstre ankel, så jeg sad primært i sofaen med benet oppe og så tv-serier. Dog gik noget af dagen med at planlægge nogle ting senere i år – blandt andet nogle ferieplaner.

Dagens forbrug: 0 kr

Torsdag

Vores kammerat kørte tidligt. Min mand skulle møde sent. Jeg brugte dagen hjemme og så kom først den ene og siden den anden tilbage fra job. Så kørte vi en tur, fordi vores kammerat skulle hente noget hos sin tidligere chef. Vi var så lige i Rema og hente danskvand og et par andre småting – købte ind for 100 kr. Så hentede vi nogen pakker, som jeg havde ventet på. Og så gik aftenen med mad, hygge og for mit vedkommende lidt læsning.

Dagens forbrug (min mand): 100 kr.

Fredag

I nat kom madspildskassen fra Skagenfood. Den betales hver den første i måneden så vi har ikke regnet den med som en udgift for dagen. Vores kammerat kørte tidligt, og han havde pakket alt i går aftes, da det var sidste dag han skulle være her. Min mand skulle møde sent igen i dag og måtte for en sjælden gang skyld tanke bilen for anden gang på en uge (-550 kr). Jeg brugte dagen på at gøre lidt klar til at der kom et vennepar på besøg til aften og spiste med. Kræsede om lidt god mad og sørgede for lidt ekstra isterninger i fryseren til et par drinks. Og så var jeg oppe og aflevere to pakker med mc ting, som vi havde solgt (+100 som var overskuddet når porto var trukket fra).

Dagens forbrug (os begge): 450 kr.

Lørdag

Fik varer hjem fra Nemlig til den kommende uges tid + lidt ekstra ting som var på tilbud. Vi havde handler for 853 kr. brugt. Dagen blev brugt herhjemme på at min mand skulle skrive en test af noget hardware. Så fik vi ordnet lidt vasketøj og ryddet lidt op. Og ellers bare nydt at holde weekend. Til aften hentede vi for en sjælden gang skyld en pizza hver, det blev 159 kr. og det var kun fordi, vi ikke havde husket at tage noget op fra fryseren. Aftenen sluttede med en gåtur op til vores dagligbrugs hvor jeg hentede bagepapir til 5,50 kr.

Dagens forbrug: 1.017,50 kr.

Søndag

Vi sov længe, og så bagte jeg nogen glutenfrie boller, som vi hyggede os med til morgenmad. Min mand lavede igen test af noget hardware, og jeg fik læst lidt. Fik en lille levering fra Rema for 179,50 kr. da der var et par småting vi kom i tanke om, at vi skulle bruge til den kommende uges madplan. Ikke at vi som sådan kører efter en madplan, men vi prøver overordnet set at have til nogen forskellige retter, så vi altid kan lave noget god mad herhjemme. Og så var vi lidt i haven og nyde det gode vejr. Alt i alt en hyggelig søndag.

Dagens forbrug: 179,50 kr.


pengedagbog_INGEbreakdown.jpg

Q & A med Inge J.

Hvad sparer du på?

Jeg køber gerne tøj i genbrug. Møbler og genstande til huset køber vi også tit brugt. Vi går sjældent til frisør, da vi klipper hinanden. Vi henter sjældent junkfood, og benytter aldrig offentlig transport. Og så går vi gerne op og handler i stedet for at starte bilen, og vi køber aldrig indkøbsposer. Vi køber varer med ’se dato-mærke’ eller på tilbud, undgår madspild, og sylter selv. Og så dyrker vi en del i haven, som vi kan bruge og derfor ikke behøver at købe. Vi handler tit via nettet for så bliver man ikke fristet. Vi kan godt lide at handle via Motatos, som er en side med nedsatte varer og varer, der er løbet på datoen Hver uge, og så køber vi madspildskassen hver uge hos Skagenfood for at støtte et godt formål men også for at få billige og varierede grøntsager som giver en mulighed for at tænke ud af boksen.

Hvad sparer du ikke på?

F.eks. økologi, skønhedsbehandlinger osv.: Hardware og mobiltelefoner. Madoplevelser/restaurantbesøg – vi går gerne på gourmetrestaurant et par gange om året. Vi tager på weekendture og ud at rejse. Det er ikke fordi, vi rejser så tit, men når vi gør, skal der ikke mangle noget. Sko sparer vi heller ikke på, har ikke mange par, men de skal være ordentlige. Vores lagner skal være god kvalitet og vores hovedpuder. Min mands cowboybukser kan vi ikke spare på, da han skal have dem syet i specialmål. God vin og te. Køber nogen bestemte glutenfri produkter som mel og andet til bagning, dem sparer jeg ikke på da de er en nødvendighed. Og selvfølgelig medicin, det kan man ikke spare på.

Ugen som helhed?

Det har været en ok billig uge, dog med lidt ekstra forbrug til mad og drikke da vi handlede nogen tilbudsvarer ind. Men de holder så også længe. Og så blev bilen tanket to gange fremfor den sædvanlige ene gang. Men det er ikke en ualmindelig uge, og den kunne sagtens have været dyrere og/eller billigere. Jeg vil umiddelbart vurdere, at ugen har været ret gennemsnitlig. Den helt store forskel hos os er de uger, hvor min mand tager motorcyklen på job, der holder bilen stort set stille og brændstofforbruget er derfor billigere. Men der har været frostvejr hver morgen i denne uge, så han har endnu ikke turde tage chancen og benytte motorcyklen til og fra arbejde. Og så har vi hentet takeaway, noget som hører sjældenhederne til. Men netop fordi det ikke sker så tit, så hygger vi os det ekstra med det når det sker.

Pengedagbøger på ALT.dk

Hver uge kan du læse en ny pengedagbog, der er skrevet af en læser på ALT.dk. Konceptet stammer fra REFINERY29, hvor vi på redaktionen hver uge lapper deres Money Diaries i os.

Derfor har vi nu overført konceptet til dansk, og vi håber, at du bliver ligeså vild med det som os. Skal vi udgive din pengedagbog? Så send os en mail til pengedagbog@alt.dk

Hvad bruger du dine penge på? Og vil du dele det med os?

Vi søger kvinder i alle aldre, der vil give ALT.dk’s læsere et indblik i deres økonomi samt forbrug i løbet af en uge – alt sammen skrevet ned i en pengedagbog. Dagbogen er anonym, og den vil blive bragt på ALT.dk.

Pengedagbog.jpg

Skriv en pengedagbog til ALT.dk og gør dig selv klogere på, hvor dine penge forsvinder hen hver måned. Vi søger kvinder, der gerne vil dele, hvad de bruger deres penge på i løbet af en uge i en pengedagbog. Dagbogen er anonym og vil blive bragt på ALT.dk.

Formålet er at gøre dig klogere på, hvad du egentlig bruger dine penge på og sætte fokus på kvinder og økonomi. For hvorfor er det, at vi sagtens kan diskutere alt fra kønsbehåring til skænderier med kæresten med vores veninder, men sjældent snakke åbent om, hvad vi tjener, og hvordan vi vælger at bruge vores penge?  Det vil vi gerne blive klogere på - sammen med dig! Læs meget mere om pengedagbøgerne her

Se, hvad vi ellers skriver om: Pengedagbøger og Kvinder og økonomi

610x200_woordy_knap2.jpeg