Sommerhus
SPONSORERET indhold

”Det her er nøglen til, at vores voksne børn gider at holde ferie med os”

De ville ikke have råd til at købe et lækkert feriehus i udlandet med plads til hele familien, men ved at investere i feriekonceptet 21-5 har Birgitte og Kim fået adgang til attraktive boliger i populære feriemål i Europa, hvor de kun skal nyde.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Privat
26. aug. 2022 | Bolig | ALT for damerne

Når Birgitte og Kim ankommer til deres feriehus i Toscana, så er køleskabet fyldt med lidt lækre småretter, der ligger rødvin på hylden, rene håndklæder på badeværelset, og cyklerne står pumpede og klar ude i garagen. Det samme når de ankommer til sommerhuset i Provence, Barcelona, på Mallorca eller i Chamonix.

For Birgitte og Kim er en del af feriehuskonceptet 21-5, hvor 21 familier ejer fem sommerboliger i udlandet sammen. Faktisk har parret lige solgt deres andel i den forening, de har været en del af siden 2017 for at rykke op i en kategori med større huse i samme koncept.

"Vi har simpelthen oplevet, at det her er nøglen til, at vores voksne børn gider at holde ferie med os, så nu gælder det om at have plads til os alle sammen," fortæller Kim, der blev interesseret i konceptet for omkring ti år siden.

LÆS OGSÅ: Mette er andelshaver i en sommerhusforening: ”Det er luksus, at vi bare kan holde fri”

"Jeg tænkte, at dele-tanken jo er super god, så man ikke står med byrden ved at vedligeholde og alt det der selv, mens man får alle fordelene ved at købe store, lækre feriehuse i en prisklasse, man aldrig selv ville have haft råd til alene," siger Kim.

21-5 er et dansk koncept etableret af Laila og Anders Køj tilbage i 2008. Den første forening af 21 familier blev stiftet i 2012, og siden er mere end 50 foreninger med hver 21 familier fulgt efter. Ideen er, at 21-5 udvælger og renoverer attraktive boliger i populære feriemål i Europa og administrerer alt omkring køb, vedligehold, indretning og alt derimellem.

De 21 familier i hver forening ejer de fem boliger sammen, har hver investeret det samme og har adgang til dem med et pointsystem, hvor højsæson ”koster” flere point end ugerne uden for skoleferierne. De fleste familier har adgang til deres feriehuse mellem 12-16 uger om året. Husene er i den eksklusive ende og udvalgt for deres særlige beliggenhed med udsigt til hav og vinmarker, nærhed til lufthavnen osv. For Birgitte og Kim har konceptet været en succes fra begyndelsen.

"Vi kender flere, der har hus sydpå, og har mødt nogle af dem i lufthavnen. Mens vi er glade og brune og afslappede, når vi er på vej hjem efter en uge i vores hus, så er de blege, har malerpletter i håret og er trætte af at sætte hus i stand," siger Kim, der elsker at rejse og opleve, men samtidig foretrækker at gøre det i omgivelser, der føles hjemlige.

"Vi kan ikke li’ at bo på hotel, når vi rejser. Vi elsker at lave mad, købe ind på markedet, cykle rundt og udforske stedet. Når vi kommer ned til vores 21-5-boliger, er der cykler og elcykler, selv i Toscana, hvor der er store stigninger i landskabet, cykler vi rundt, tager på markedet og køber ind. Så står vi der på vores skønne terrasser med udsigt og kokkererer selv," fortæller Kim.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om sommerhus? Denne familie fandt en måde at få ét på – til blot 32.000 kr

Birgitte nyder det trygge ved at komme ned til noget, hun kender.

"Kim og jeg er forskellige, for Kim elsker at rejse, mens jeg er lidt mere introvert. Jeg er glad, når der er mere ro på, og jeg foretrækker ikke at skulle udforske en ny by hele tiden. Når vi lander i vores huse, så fortsætter vi, hvor vi slap, og udvider vores territorium for hver gang, vi er der. Tør lidt mere. I huset i Toscana går Franciskaner-ruten lige ved siden af huset, og den går vi nye strækninger på, hver gang vi er der. Jeg holder af at komme de samme steder hele tiden," fortæller hun.

Ren luksus

Parret kiggede på flere lignende koncepter, inden de valgte at blive en del af en forening hos 21-5.

"Da jeg i sin tid fortalte min bank om ideen, var de ikke begejstrede. Uha, det lød jo som noget farligt timeshareagtigt, men de måtte jo samtidig acceptere, at jeg gjorde med mine penge, som jeg ville. Jeg var ikke nervøs, for vi kiggede på ejendomsmarkedet, der jo er det eneste, der vinder i længden."

"Aktierne går op og ned, men fast ejendom er i de allerfleste tilfælde en god investering, og her er vores køb bredt ud over flere destinationer, og det er særlige ejendomme med fede udsigter, de rigtige afstande og alt det der. Det er jo et sats, og vi sætter vores lid til, at 21-5 investerer vores penge i noget, der i sidste ende er det værd," siger Kim.

LÆS OGSÅ: Anne Sofie er medejer i et sommerhuskollektiv: ”Vi taler meget om, at man ikke skal have dårlig samvittighed”

Han og Birgitte har fået deres første investering hjem og har solgt deres første andel i 21-5 med en god fortjeneste, som de nu reinvesterer i en ny forening med endnu større feriehuse. Men føles husene så også reelt som ”hjem”, parret selv ejer, når nu de deler dem med så mange andre og heller ikke har haft noget at sige i forhold til indretningen? Hvad med hyggen?

"Det har føltes godt at have professionelle til den del af det, og vi kan li’ alt det, de har indrettet. Vi var de første, der holdt ferie i huset på Mallorca, og der havde jeg faktisk lyst til at tage det meste med hjem. Alt fra morgenkåben til skeerne i køkkenet. Samtidig får man lidt hotelfølelsen, for 21-5 står jo for rengøring, der er friske håndklæder og det er ret luksus," siger Birgitte, og Kim supplerer;

"Jeg føler, at de her steder er vores, ligesom når du bor på hotel, så tænker du jo heller ikke over, at der skal bo andre på dit værelse. Og så kender vi jo de 20 andre familier, for inden man skriver under, skal man mødes og fortælle lidt om, hvem man er. Så kan man jo altid lige tjekke, om der er nogen, man ikke gider eje noget sammen med."

Anbefalet til dig