-
Kulde, lugt eller lyde? Her er 8 tegn på, at du bliver besøgt af en ånd
-
Er du bange for spøgelser? Her er 5 tips til at blive venner med åndeverdenen
-
Brug krystaller til at rense dit hjem - sådan gør du
-
Føler du en særlig forbindelse til et dyr? Her er 10 kraftdyr, og hvad de vil fortælle dig
-
Sommerfugle kan være et tegn fra den åndelige verden – her er, hvad de betyder
-
Mangler du ro i hverdagen? Her er 5 meditationer, du kan prøve
-
Modtager du tegn fra den åndelige verden? Sådan tolker du farver, dyr, tal og tarotkort
-
Julehoroskop 2025: Hvordan bliver julen for dit stjernetegn?
5-korns-rugbrød
Hjemmebagt rugbrød smager bare bedre.
2 store rugbrød
Ingredienser
- Dag 1:
- 1½ l vand
- 5 dl surdej (se herunder)
- 3 spsk salt
- 900 g rugmel
- 600 g skårne eller knækkede rugkerner
- Dag 2:
- 150 g græskarkerner
- 100 g solsikkekerner
- 100 g rugflager
- 50 g sesamfrø
- 50 g chiafrø
- 50 g hørfrø
- 300 g rugmel
- 2 dl vand
- Pynt:
- 1 dl blandede frø og kerner
- Surdejen:
- 3 dl vand
- 1 dl hvedemel
- 1 dl grahamsmel
- 1 dl rugmel
- en lille ært gær speeder surdejen op
- Sådan gør du:
- Dag 1: Bland vand, surdej og salt sammen. Herefter de tørre ingredienser. Dejen røres ca. 5 min. Dejen skal stå på køkkenbordet de næste 8-12 timer.
- Dag 2 eller 8-12 timer senere: Kernerne blandes i fordejen. Bland de resterende ingredienser i dejen. Rør dejen, til den er godt rørt sammen. Husk at tage ca. 5 dl dej fra til næste bagning. Surdejen til næste bagning opbevares bedst i tætsluttet bøtte i køleskab. Fordel dejen i to oliesmurte treliterforme, drys med de blandede kerner og frø. Rugbrødene hæver ca. 3 timer, eller til de når kanten af rugbrødsformen. Rugbrødene sættes i en kold ovn og bages 1½ time ved 175° varmluft. Efter endt bagning hældes rugbrødene ud af formen.
- Surdejen:
- Sådan gør du: Røres sammen og står et døgns tid eller to. Når dejen bobler, er den klar til brug. Tager vi væk hjemmefra i mere end en uge, sætter jeg surdejen i fryseren og tager den op, når vi er tilbage igen. Surdejen skal have et døgn til at blive “normal” og brugbar igen. For at speede dejen lidt op kan du tilsætte 1 dl vand og 1 dl rug.