GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Engelsk julekage
Foto: Martin Dyrløv Skøn julekage for de voksne.

Klassisk engelsk julekage: Sådan bager du den selv

Den smukke kage er fyldt med frugt, nødder og spiritus, så den er ikke for børn. Nyd kagen til te, kaffe eller gløgg.

printer Print
clock en time, 30 minutter
plate 1 kage

Fyld:

500 g tørret frugt (f.eks. lyse og mørke rosiner, soltørrede tranebær eller kirsebær, dadler, abrikoser, figner)
3-4 dl medium-sød sherry, portvin, rom eller whisky

Kagedej:

200 g nødder (valnødder, hasselnødder, mandler)
200 g blødt smør
200 g muscovadosukker eller farin
1 appelsin eller citron (øko)
4 æg
200 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nelliker
½ tsk. revet muskatnød

Pynt:

1 dl abrikosmarmelade
250 g marcipan
tørrede frugter og nødder
flormelis

Sådan gør du:

  1. Fyld: Skær store frugter i mindre stykker. Bland de tørrede frugter i et stort sylteglas, og hæld sherry, portvin, rom eller whisky på, så det dækker.
  2. Luk glasset, og lad frugten trække ved stuetemperatur i mindst 3 døgn og gerne 14 dage.
  3. Kagedej: Tænd ovnen på 160 grader. Bred nødderne ud på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i 10 min. Afkøl, og hak dem groft.
  4. Pisk smør og sukker samt fintrevet citrusskal luftigt i mindst 3 min., og pisk æggene i ét ad gangen.
  5. Sigt de tørre ingredienser sammen, og rør dem i dejen. Tilsæt nødder og de afdryppede frugter – gem væsken i et glas med skruelåg!
  6. For en springform (22 cm) med 2 lag bagepapir, der er 2 cm højere end kanten på formen.
  7. Fyld dejen i formen, og sæt den i oven på anden nederste rille i 1 time.
  8. Læg et løst stykke bagepapir eller stanniol over kagen, og bag i 20-30 min. mere.
  9. Tjek, med et træspyd, om kagen er gennembagt, og bag evt. længere om nødvendigt.
  10. Sæt kagen til afkøling i formen på en rist i 1 time. Tag kagen ud af formen, vend den, og prik bunden med et træspyd. Dryp med 2-3 spsk. væske fra frugten, og lad den køle helt af.
  11. Pak kagen ind i bagepapir, og læg den i en kagedåse i op til 14 dage. Væd den af og til med væsken fra frugten.
  12. Pynt: Pensl kagen med smeltet abrikosmarmelade. Tril marcipan ud til en ca. 60 cm lang pølse, klap den flad, og rul den ud til et tyndt bånd (ca. 70x7 cm) på et bord drysset med flormelis.
  13. Læg båndet omkring kagen, og pynt med frugter, nødder, marcipan og flormelis. 

Tip

Sæt frugten i blød allerede nu, og bag kagen et par uger før, den skal nydes. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Julesmåkager, Kage og Bageopskrifter